Catan (Universe) nu e pentru cei slabi de înger

19 cartonașe colorate, așezate în hexagon și înconjurate cam de tot atâtea în nuanțe marine, așteaptă ca cei 3 jucători să fie gata de joacă. Pe fundal, o melodie atât de calmă, de parcă anunță calmul de dinainte furtunii. Tabla de joc este harta unei lumi misterioase pe care fiecare dintre noi se va lupta să o cucerească. În mijlocul ei „tronează” hoțul, iar de jur împrejur casele și drumurile noastre toate. Încercăm să ne amintim regulile și ne gândim deja la schimburile viitoare. N-am mai jucat demult Catan. Memoria ne joacă feste la greu și decidem să căutăm pe Google ce și cum. 

E o seară liniștită pe care am ales s-o petrecem în Catan Universe, un joc parțial free to play pe Steam. Mai degrabă e free to start... 

N-are nimeni chef să se complice cu cine știe ce strategii, așa că decidem să nu ne ambalăm prea tare când o veni vremea schimburilor de oi, pietre, fân și lemn. Până îmi vine mie rândul la pus primele așezări, se ocupă toate zonele interesante. Mi-au rămas oile și fânul și cele mai mici cifre... pfff... panică! Mi-am zis că poate o să câștig dacă joc numai cărți de dezvoltare, că altă soluție nu prea știu... Brusc din fundal se aude: „Nu vă mai văd online”. Stai, ce? „Ești încă aici, cu noi”, am răspuns. Era Alex, peste care s-a agitat o baghetă magică invizibilă, care l-a scos din meciul nostru și l-a teleportat într-un meci cu boți... Cum necum, asta s-a întâmplat. Zece minute mai târziu, Alex încă nu reușise să intre cu noi la masă, așa că decidem să găzduiască el jocul și să-i dăm noi join. A mers. 

O jumătate de oră a durat distracția: dă-mi oaia, ia piatra; cine are niște lemn?; ia hoțul din fânul meu; îmi dai două lemne acum, îți trimit o înghețată la pachet mâine... Chestii obișnuite din vremea în care jucam Catan in real life, în vremurile demult apuse. De data asta suntem online, pentru că unii dintre noi au decis să se mute la naiba în praznic și nu ne mai permitem să ne vedem săptămânal, ca odinioară. 

Catan Universe, disponibil pe Steam, în browser (Chrome și Firefox) și pe mobil (iOS și Android), ar fi putut fi un joc foarte bun dacă ar fi avut din capul locului mai multe hărți în versiunea free to play. Sau dacă ar fi avut un preț fix pentru un pachet de hărți. Nu știu pe cine atrage felul în care se prezintă jocul astăzi: orice altă hartă în afară de prima costă un pergament (pe care îl cumperi din joc cu 50 de monede de aur). Din păcate, o poți juca doar 24 de ore! Apoi o plătești din nou sau, cel puțin, așa mi-a lăsat impresia, că nicio hartă nu îți rămâne permanent. Aurul îl câștigi (destul de greu) pe măsură ce înaintezi în nivel și cu el poți cumpăra nu doar scrolls, ci și skinuri (dar pe cine interesează?), alte hărți (cu alte reguli), avatare, cartonașe, animale de companie, echipament de luptă (care are doar rol de accesoriu) și altele.

Conținutul free to play se referă practic la versiunea basic a jocului (pe care o poți încerca doar cu 2 prieteni, nu și cu AI-ul), la jocul de cărți Catan: The Duel (care se joacă împotriva unui singur om, nu și AI-ului) și la crearea de jocuri custom împotriva prietenilor sau AI-ului. De asemenea, după ce îți creezi username și parolă, vei primi cadou 100 de gold și 2 pergamente, care însă se duc repede pe apa Sâmbetei pentru că, fiind vorba de Catan, o să vrei să joci din ce în ce mai mult, în ciuda erorilor pe care le are jocul în momentul de față. De altfel, pe pagina lui de pe Steam, multă lume se plânge de buguri și erori de conectare la server. Alții sunt mai indulgenți și preferă să privească partea plină a paharului. Dar dacă reușești să treci de pragul frustrărilor și te știi răbdător din fire, Catan Universe poate să-ți ofere o experiență de joacă drăguță, mai ales că îți dă posibilitatea să-ți creezi un grup al tău, să primești achievements și să te compari cu ceilalți (prieteni sau străini). 

 

Cum spuneam, are și părți bune, și părți mai puțin bune. Din punct de vedere grafic, Catan Universe arată destul de bine. Comparativ, un alt Catan free to play, Colonist.io (de care am dat cu totul întâmplător în timp ce scriam materialul aici de față), are un design mai puțin arătos. Dar Colonist.io se joacă în 4, numai în browser, este extrem de rapid (un meci poate dura 5-7 minute) și este mult mai intuitiv decât Universe: totuși, are o singură hartă disponibilă, cea principală. 

Catan Universe are multe de oferit, mai ales celor cu simțul umorului pentru că nu știi ce se poate întâmpla când ți-e lumea mai dragă. Le recomandăm fanilor să dea o fugă la un show de stand-up comedy înainte de a se apuca de Universe pentru că, deși regulile și aspectul sunt aceleași cu ale boardgame-ului real, surprize neplăcute le-ar putea ieși în cale. Nu le recomandăm niciun fel de Catan (virtual sau real) celor care se află la început de relație sau care au probleme în dragoste, pentru că le-ar putea nărui starea de introspecție. 

 

Catan Universe este pentru grupuri mici de prieteni, cu simțul umorului și stocuri de Beck’s actualizate. 

 
 

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.