Wacken Open Air – Are you a MetalHead?

Exista o mecca a rock-ului international. Un holy land pe care din ’89 incoace se strang din toate colturile lumii toti purtatorii de plete, de bocanci si ghete. La 80 de km nord de Hamburg, de 30 de ani incoace se intampla WACKEN! Festivalul record care e vandut in mai putin de 24 de ore in fiecare an!

O experienta care te schimba pe viata!  3 zile intr-o alta dimensiune. O dimensiune in care esti intampinat cu un ferm si clar “WELCOME MTALHEADS”. Si nu e nicio exagerare daca zic ca e de departe CEL MAI TARE “FASTER. HARDER, LOUDER” festival de gen.

Intins pe cativa km patrati (!!!), cu 11 scene, un cinema, o zona de gaming, mai multe corturi destinate tatuajelor si piercing-ului, plaja, 3 zone de food, un bier garden, un metal market si o zona de metal yoga, plus un camping care adaposteste anual 80.000 de mii de oameni, WACKEN e hardcore de la un capat la altul. De la intrare pana la iesire!

Ne-a lovit WACKEN inca din intrarea in Hamburg cand au inceput sa apara primele masini marcate cu emblema festivalului. Mai toti participantii cu state vechi au marcat pe haion ori logo-ul oficial ori initialele festivalului W.O.A! Intreaga cultura a festivalului si-a pus amprenta in cei 30 de ani pe rocker-ii care revin an de an sa strige WACKEEEEN!

Poate in prima zi conditiile ti se par poate un pic prea “raw (daca nu esti obisnuit sa dormi la cort, sa faci dus la comun si sa bagi cel putin 12 km/ zi ca sa ajungi dintr-un capat in altul al festivalului), dar atmosfera WACKEN OPEN AIR te face sa uiti tot ce poate parea ciudat in prima faza.

In primul rand iti plac din prima oamenii. Oamenii sunt calzi, zambesc si se distreaza maxim. Like real metalheads! Iti faci imediat prieteni cu care sa joci “beer pong” in camping, cu care sa imparti mancarea si cu care sa bei in festival. Oamenii astia nu tin cont de niciun fel de inhibitii – danseaza, striga, se plimba cum le vine prin festival - goi sau in tinte, kinky sau trening…Toate lumea poate sa fie la Wacken cum vrea! Majoritatea au cel putin un tricou cu WOA care sa le ateste aderarea la comunitate. O comunitate care iti da un sentiment de libertate, incluziune si bucurie, comunitate pe care greu il mai gasesti azi la mult prea cosmetizatele festivaluri europene.

In al doilea rand, organizarea si branding-ul. Atata simplitate si unitate in comunicare nu am mai vazut la niciun festival European. De la LollaPallooza, pana la Sonar, Mad Cool Festival sau chiar si Tomorrowland…Si da, nu amestec bere cu mere, dar nu pot sa nu fac o comparatie cu celelalte evenimente cotate in topurile de specialitate ca fiind top. Comunicarea la locatie, in spatiul festivalului, prin aplicatie sunt extreme de unitare si reflecta maturitatea evenimentului. Pana si dopurile pentru urechi erau branded si cu tag line “Safe your ears for metal”. :P

Din punct de vedere muzical, anul asta am vazut Sabaton, Airbourne, Uriah Heep, Within Temptation, PowerWolf etc si mi-am luat la revedere oficial de la Slayer care se retrag oficial. Mi-au placut maxim Parkway Drive care au incheiat festivalul si sunt extrem de mandra de ai nostri Dirty Shirt, singura trupa romaneasca care a ajuns sa puna Dirty Fucking Folklore Metal-ul pe harta internationala!

Pe la WACKEN au trecut toti zeii! Numai in 2018, au urcat pe scene 197 de trupe, iar numarul scenelor s-a inzecit de la prima editie din ‘99 care aduna doar 800 de oameni si 6 trupe locale nemtesti.

WACKEN se rafineaza de la o editie la alta! WACKEN e summit-ul international al heavy metal-ului la care toate lumea vrea sa ajunga si e experienta aia pe care daca alegi sa o traiesti cel putin o data in viata, te schimba! WACKEN e SOLD OUT in mai putin de 24 de ore din 2011 incoace! WACKEN e despre oameni dar nu e pentru toate lumea! J Noi ne-am intors de cateva zile bune si abia asteptam sa mergem inapoi in 2020.

Cu Beck’s! Sponsorul oficial al celui mai mare eveniment dedicat metal-ului European.

PS: Daca n-ai ajuns la WACKEN pana acum, e cazul sa o faci!

PS2: Pentru editia din 2020, cele 75.000 de bilete s-au dat in mai putin de 21 de ore! WACKEN e SOLD OUT DIN NOU. Dar, am aflat pe surse ca in preajma Craciunului se mai bun la bataie o tura de bilete blitz, asa ca fii pe faza! 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.