Tool trip

I would fly you to the Tool and back

If you’ll be, if you’ll be my...

Unii dintre noi așteaptă vara, alții numără zilele până apare un nou episod “Game of Thrones”, alții așteaptă să câștige la Loto, iar alții așteaptă un album nou și un concert din partea trupei Tool. Din această ultimă categorie mă număr și eu. Din păcate pentru mine am avut ceva de așteptat, având în vedere că ultimul concert Tool în Europa a avut loc acum aproape 10 ani, în timp ce ultimul album Tool a apărut în 2006... so do the math. Așa că, atunci când a apărut știrea “Tool announce 2019 European Tour”, imediat după ce mi-am șters lacrimile de bucurie, mi-am luat biletul de concert și am început să număr zilele pănă la întâlnirea cu Maynard & Co. Data de 5 iunie a fost sfârșitul numărătorii inverse pentru mine și iată-mă în Wiener Stadthalle din Viena. Țin minte că ultima mea întâlnire live cu cei de la Tool a fost în anul 2006 când, la finalul concertului de atunci, nu am putut scoate niciun cuvânt pentru că efectiv nu aveam cum; ce și de ce să zic ceva?!... aș fi stricat totul. Așa că acum, știind ce mă așteaptă, am zis tot ce aveam de zis înainte de a intra în sala de concert - și am intrat.

În deschiderile lor, cei de la Tool au avut mereu, de-a lungul vremii, trupe mai out of the box - experimentale și alese pe gustul membrilor trupei, iar pentru acest turneu european ei s-au oprit la cei de la Fiend - o trupă stoner/doom/ sludge din Paris, ce are în componență foști membrii. Treponem Pal și Senser. Din partea lor am primit un concert ca la carte - noise, influențe mastodon/ cathedral/ high on fire - un concert pe care cred că dacă l-aș fi văzut în alt context mi-ar fi plăcut mai mult... dar cine are chef de trupa din deschidere când ești la concert Tool?! Vă zic eu: nimeni!

M-am tot gândit la playlist și dacă era după mine ar fi trebuit să cânte 4 ore, dar până să-mi fac eu calculele legate de piesele pe care vreau să le aud, a început concertul cu “Aenima” - piesa ce dă titlul albumului din 1996 - și care m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de Tool. După care, una câte una -  “The pot”, “Parabol” și “Parabola” - iar motivul venirii mele la Viena era deja răsplătit cu vârf și îndesat. Primul moment de respiro a fost atunci când s-a prezentat prima piesă nouă după 13 ani - “Descending” - urmată de “Schism” cu al ei “I know the pieces fit / ‘Cause I watched them fall away”; iar după, având în vedere că noul album va apărea pe 30 august, cei de la Tool au hotărât că trebuie cumva să știm ce ne așteaptă la acea dată, așa că s-a auzit încă o piesă nouă, și anume “Invincible”. Sincer să fiu nu mă așteptam să aud piesa ce a urmat - “Intolerance” – ținând seama de faptul că este de pe albumul “Undertow” din 1993 și nu neapărat din cauza asta, dar nu a fost în general cântată prin concerte, așa că bucuria a fost mare. Au urmat clasicele “Jambi“ și “Forty six & 2” cu proiecții spectaculoase, lasere și simboluri ce inundau scena, iar totul părea de pe o altă planetă. Pauza de dinainte de bis a durat fix 12 minute semnalate printr-o numărătoare inversă, proiectată atât pe scenă, cât și pe tavanul sălii. A urmat un solo de tobe intitulat “CcTrip” - ce se pare că o să fie un “Interludiu” pe viitorul album, iar în încheiere am auzit “Vicarious“ și preferata mea - “Stinkfist”.

La fel ca și atunci când i-am văzut ultima dată pe cei de la Tool, în momentul în care am ieșit din sala de concert efectiv nu știam ce să zic; și aș rezuma totul exact cum i-am scris unui prieten care m-a întrebat cum a fost: “Nu există așa ceva!!!”. Concertele lor sunt o experiență unică și, ca și iubitor de muzică, mă simt norocos să fiu contemporan cu ei și  să-i pot vedea live. La un moment dat, după concert, niște prieteni mi-au zis “Nu aveam dubii că o să fie frumos, dar ce am trăit a fost mult peste orice alt delir”... aveau dreptate! Mergând spre casă… singurul lucru la care mi-a stat mintea a fost “Ce-ar fi să merg peste o săptămână în Polonia să-i văd din nou?!?”.

p.s. 1 - special thanks to Simo & Gabi (I’m the trip) for the road trip

p.s. 2 - aș fi vrut să fie in playlist și piesa “Sober”, dar deja cred că bat câmpii

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.