Realitatea augmentată sau cum vrea Facebook să „omoare” tehnologia așa cum o știam

Nu e un secret că tehnologia se află într-o continuă evoluție și companiile mari se luptă să vină cu acel ceva ce va realiza saltul către nivelul următor. PC-urile sunt înlocuite treptat de console sau alte forme portabile de entertainment precum tabletele, iar telefoanele mobile clasice au murit după ce piața de smartphone a explodat. Pe lângă astea avem Smart TV, Smart Homes etc.

Cu greu îți mai poți imagina viața fără a butona zilnic Iphone-ul, fără a intra pe Facebook să vezi ce mai fac prietenii sau pentru a trece la nivelul următor de Candy Crush, nu e așa ? Ei bine, viitorul ar putea veni mai repede decât te aștepți și ziua când vei uita smartphone-ul undeva, într-un sertar, nu e foarte departe. De asta va avea grijă prietenul nostru comun, Mark Zuckerberg. Așa că deschide un Beck’s și vezi noutățile pe care le pregătește Facebook.

Nu e SF, e realitate

De când s-a anunțat că 2016 a fost primul an în care piața smartphone a stagnat, lumea așteaptă „the next big thing”. Nu mă înțelegeți greșit, nu spun acum că într-un an sau doi vom uita de Iphone sau Samsung Galaxy, din contră. Sunt sigur că mai sunt vreo câteva surprize pe care Apple și ceilalți ni le pregătesc, dar asta nu îi împiedică să pregătească viitorul. Iar Mark Zuckerberg e deja cu un pas înaintea celorlalți.  

În cadrul conferinței F8, fondatorul Facebook a anunțat viitorul gigantului online și al tehnologiei în general: realitatea augmentată. Practic, dacă Zuckerberg nu a reușit să găsească un sistem de operare propriu pentru smartphones, atunci s-a gândit să le „îngroape” și să treacă la nivelul următor.

Dacă ți se pare ceva de domeniul Science Fiction, atunci te anunț că dacă ai jucat Pokemon Go ai luat deja contact cu realitatea augmentată. Jocul fenomen este un mic exemplu, dar Facebook vrea să meargă mai departe. Astfel, Facebook va permite tuturor companiilor care lucrează la programe revoluționare în acest domeniu să se folosească de aplicațiile de cameră ale companiei americane. Așa că dacă visai să vezi cum arăți cu o coroană pe cap sau cu urechi de cățel, vei avea în curând șansa. Snapchat îți permite deja multe din aceste efecte, dar Facebook are planuri mai ambițioase. 

Cu ajutorul aplicației de cameră Facebook realitatea augmentată va deveni o componentă vitală pentru tine.

Nu știi la ce restaurant să intrii ? Nimic mai simplu, aplicația va rula meniurile și vei putea să alegi. Ți se pare că zidul gol al unei clădiri arată trist ? Se rezolvă, realitatea augmentată îți va umple virtual suprafața cu opere de artă. Ai visat la o cameră plină de bomboane, dar știi că îți fac rău? Nimic nu e imposibil în lumea virtuală, iar camera se va umple într-o secundă. Practic, posibilitățile de a te juca cu această aplicație vor fi nenumărate, iar jocurile și alte activități se vor întrece să ne ofere experiențe cât mai inedite. Și asta nu e tot, ce e mai tare abia acum urmează:

Cine mai are nevoie de TV?


Ești mîndru de Smart Tv-ul tău de ultimă generație și te lauzi mereu în fața prietenilor când vă uitați la un meci și împărțiți un Beck’s? Te bucuri de investiția făcută când te joci pe Playstation sau te uiți la cele mai tari seriale pe Netflix? Ei bine, Facebook îți va „răpi” bucuria asta. De fapt, dacă lucrurile merg așa cum vrea Zuckerberg, nu vei mai avea nevoie de niciun gadget cu ecran. Adio smartphone, tabletă sau televizor.

Chiar dacă tehnologia este încă departe, fondatorul Facebook anunță că obiectivul final va construi gadgetului unic ce le va domina pe toate. Dacă vă sună a Lord of the Rings, Zuckerberg ar putea fi Sauron pentru concurență. Ochelarii bazați pe realitate augmentată capabili să redea orice joc, film, transmisie pe orice suprafață vor duce la o revoluție totală. Practic, celelate gadgeturi vor deveni redundante și, cu „o aplicație de 1$ și o pereche de ochelari speciali”, peretele tău va deveni un veritabil home cinema sau un centru de divertisment. „Nu ne dăm seama de cât de puține lucruri avem nevoie fizic, mai ales că le putem înlocui digital” spune Zuckerberg și îl credem. Sună tare? Să mai amintim de SPACES, aplicația de realitate virtuală care sigur va crea isterie? Mai bine urmărește video-urile din articol să îți faci singur o idee.

Mai este mult până acolo, dar realitatea augmentată, ca și cea virtuală de altfel, reprezintă pasul următor în această lume din ce în ce mai ciudată a tehnologiei. Așa că bucură-te cât mai poți de Iphone-ul tău și așteaptă liniștit viitorul alături de un pahar din berea ta favorită. Această senzație este unul din singurele lucruri care nu se vor schimba.

 
 

Surse:

https://techcrunch.com 
http://www.newsweek.com

 

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.