Noutățile lui noiembrie - încă fără fulgi

Dacă o ținem tot așa și în aceste nici două luni care au mai rămas din 2017, cred că putem spune că am avut unul dintre cei mai bogați ani în muzici noi. N-a fost lună să nu vină industria cu vreo lovitură, vreo surpriză, vreo revenire neașteptată și chiar cu, din fericire, multe multe nume noi.

U2 - Get out of Your Own Way

Greii de la U2 ne cam dezamăgiseră cu, să zicem, cel puțin ultimele două albume. Songs Of Experience, anunțat ca un frate, ca un companion pentru Songs Of Inocence din 2014 nu încetează să ne surprindă. Piesă după piesă, parcă U2 și-au regăsit inspirația, să nu-i spunem pierdută, ci mai degrabă adormită. După ce și-au petrecut cam tot anul 2017 în turneu aniversar, 30 de ani de la The Joshua Tree, irlandezii s-au grăbit să termine și să scoată pe piață noul material. Pare că și casa de discuri a fost luată ușor prin surprindere, fiind nevoiți să pună noul disc pe lista de priority release. Când te cheamă U2, nu stai la coadă nici măcar la presa de discuri de vinyl.

Care vinyl apropo, arată genial! Dublu vinyl, de culoare albastru cyan și o fotografie de copertă făcută de Anton Corbijn, care a scos cam aceelași AS din mânecă pe care l-a jucat și cu materialele de promovare al celui mai recent album The Killers, Wonderful Wonderful. Tot folosindu-se de copiii membrilor trupei. 

O colecție de scrisori intime către locuri și oameni apropiați familiei, zice Bono. Titlurile celor două albume au fost inspirate din numele unei colecții de poezii ale britanicului William Blake, din secolul al 18-lea. După ‘The Blackout’ și ‘You’re The Best Thing About Me’, ne servesc o dată de lansare pentru acest nou material – 1 decembrie - alături de o altă piesă minunată, ‚Get out of Your Own Way’. Apropo, U2 n-au mai avut un single în TOP 20 UK de mai bine de 10 ani. Au reușit acum acest lucru, cu ‘You’re The Best Thing About Me’

N.E.R.D. & Rihanna – Lemon

O altă revenire spectaculoasă, N.E.R.D (a.k.a. Pharrell Williams, Chad Hugo și Shay Haley), asistați de Rihanna care da, cântă rap, parcă mai bine ca Pharell însuși. N-a fost chiar recent scrisă piesa, după cum arată niște postări pe social media făcute de Rihanna și de Pharell în ianuarie 2015, ambii dezvăluind de pe atunci o parte din refren (“Tell the paparazzi get the lens right”). N.E.R.D. nu mai scoseseră nimic de la albumul ‘Nothing’, din 2010, excepție făcând un trio de piese făcute special pentru soundtrackul Spongebob Movie, înregistrate, ați ghicit, chiar în 2015, când li s-a făcut poftă de un nou album și când se pare că s-au și pus pe treabă.

Funk-ul care invadează rap-ul a fost folosit de N.E.R.D. înainte ca asta să fie ceva “cool”, drept urmare ne bucurăm să-i auzim din nou cu ceva proaspăt. Chiar dacă le cam dă “bătăiță” Rihanna.

Isaac Gracie – The Death Of You And I

Simțiți lipsa unor trubaduri în viața voastră, sau măcar în piesajul muzical actual? Avem soluția! De la Jeff Buckley la Elliot Smith, cu ceva din Ryan Adams, mai Dylan până și decât micul Dylan (Jake Bugg) -  cam așa vorbea lumea despre minunea începutului de 2016, pentru care până și șeful ăl’ mare de la Universal Music (după unii, cel mai puternic și infulent om din industrie) a zburat de la Los Angeles la Londra pentru a-l auzi live.

Toată nebunia a pornit de la un demo numit “Last Words” urcat pe Soundcloud de un băiat cu părul lung, pentru a cărui piesă până și eu mi-am dat atunci playlistul peste cap. O piesă scrisă cu o noapte înainte de un concert, care i-a plăcut atât de tare artistului încât a și cântat-o a doua zi pe scenă. E londonez, are 22 de ani, tot ce a scos până acum a fost lansat exclusiv pe vinyl, adică trei EP-uri. Probabil cu albumul trebuie așteptat abia la anu’. Ah, și modelul lui în muzică este...Da! Jeff Buckley.

The Mono Jacks – 1000 De Da

În sfârșit, putem vorbi despre lansarea noului album The Mono Jacks, după ani de așteptare. ‘Ușor Distorsionat’ și-a avut petrecerea de lansare oficială vineri, pe 3 noiembrie la București, cu invitații speciali Grimus și Domino.

Despre noul album, Doru spune: “Noile cântece vorbesc despre o realitate, a noastră, a tuturor, pe care de cele mai multe ori însă o privim ușor distorsionat prin lentilele proprii”. Albumul e minunat, în top 3 cele mai bune care au ieșit de la noi din țară în ultimii ani. E greu să scoți în față o piesă din cele 10 noi, însă acest “1000 de da” a fost arătată cu degetul de toți cei care au ascultat-o. Are un ceva de imn. Vă rog să ascultați întreg materialul, o să aveți nevoie de servețele la “Infinit” și “Unde ești?”.

De spus și că Mono Jacks în formula asta s-au întâlnit în luna mai, s-au apucat rapid de scris și uite ce repede a venit “copilul”, în nici nouă luni.

Foster The People – Sit Next To Me

Din Los Angeles, California, americanii de la Foster The People redevin dansabili cu noul album, Sacred Hearts Club, cu aproape aceeași voie bună ca pe debutul ‘Torches’ din 2011 (ei sunt ăia cu “Pumped Up Kicks” și “Houdini”, daca aveați nevoie de o aducere aminte).

Sit Next To Me e cu bătăi din palme, distracție și culoare, un cântec dance care ne aduce aminte de pop-ul anilor ’60, ancorat însă bine în prezent. Și se pare că asta e exact ce ne doream de la Foster The People.

Franz Ferdinand – Always Ascending

La Electric Castle vara asta ne-au arătat Franz Ferdinand (trupa scoțiană, nu arhiducele Austriei de la care a pornit Primul Război Mondial) primele bucăți noi, de pe ce avea să devină “Always Ascending”, un material nou la o distanță de cinci ani de la cea mai recentă ieșire în lume a lor, 'Right Thoughts, Right Words, Right Action'.

Pe primul single de pe discul ce urmează să apară anul viitor (pe 9 februarie) și care poartă chiar numele albumului, FF experimentează în zona de disco-rock. Începe cu niște pian dar explodează într-o zonă funky.

Au lucrat la album cu producătorul francez Philippe Zdar (Phoenix, Beastie Boys, Cassius), în studiouri din Paris și Londra. Să ne așteptăm la mult disco și multă gălăgie, așadar.

Hurts – Hold On To Me

‘Desire’ este al patrulea album al duo-ului britanic de synthpop Hurts, lansat la final de septembrie. Pasiune, durere și dorință, așa și-au descris ei noul material. Este un album destul de “mare” și personal. Și pop.

Theo și Adam încă încearcă să se regăsească și se tot schimbă de la album la album. Criticii dau cu ei de pământ uneori, dar de fiecare dată urmează câte un turneu sold-out, festivaluri peste festivaluri, ba chiar pe post de headlineri și toată lumea e fericită. Piesa “Hold On To Me” e unul din rarele momente chiar bune de pe noul album.

Maroon 5 – Whiskey Feat. ASAP Rocky

În sfârsit, o surpriză de la Maroon 5. După ce a scăpat accidental pe net în urmă cu două săptămâni, piesa a fost oficial făcută public de trupă ca făcând parte de pe noul album, ‘Red Pill Blues’, care a și apărut între timp pe Pământ, pe 3 noiembrie.

Piesa e o colaborare cu rapperul A$AP Rocky. Pianul e elementul central aici, la nivel de melodie. La nivel de lirică, e cu nopți pline de băutură, melancolie și gagici din tinerețe.

Royal Blood – How Did We Get So Dark

Toamna trecută vorbeam cu un mare manager britanic, care îi punea pe Royal Blood la capitolul “morți și îgropați”. Spunea că s-au chinuit luni întregi să vină cu idei de piese noi, cu o continuare la albumul de debut, cel eponim numit și care a cam rupt gura târgului, dar că nu le iese nimic. Trecuseră cțiva ani ce-i drept, de când cu albumul de debut, dar am preferat să am răbdare. O răbdare care ne-a fost tuturor răsplătită și satisfăcută la sfârșit de primăvară, când au început să apară noile singleuri ale duo-ului din Brighton. Hard rock, garage rock și alternative rock – stilistic, foarte asemănător cu albumul de debut, dar parcă nici nu ne doream altceva de la ăștia doi. ‘How Did We Get So Dark’ se cheamă albumul dar și noul single.

 

 

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.