Cea mai bună muzică românească pe care s-o asculți în decembrie 2018

Dacă stau să mă gândesc la numărul de steaguri tricolore pe care le-am văzut pe balcoane, pe mașini sau în mâinile oamenilor, aș zice că luna decembrie a fost puternic marcată de sărbătoarea centenarului. Românul s-a născut patriot și are o auto-ironie care-l ajută să treacă peste momentele grele, care nu au fost puține în istoria de o sută de ani a României. Și toate au fost uitate pe 1 decembrie, când au ieșit oamenii în stradă mai ceva ca atunci când marca Hagi pentru naționala de fotbal. E clar că românii au fost super ocupați în perioada asta, și nu prea au apucat să asculte cea mai bună muzică locală lansată recent. Selecția asta de mai jos chiar o să te facă să fii mândru că ești român în anul centenarului:

Silent Strike feat. EM - Invaders

Silent Strike ne arată din nou de ce e unul dintre cei mai longevivi și de succes producători de muzică electronică din România. De data asta cu o piesă care are toate șansele să ajungă să fie cea mai apreciată și ascultată de până acum, pentru că e și coloană sonoră de la serialul Hackerville.

Omul și-a scos primul material în 2005 și, cu toate că s-a bucurat de un succes binemeritat în România, colaborarea cu un serial românesc s-ar putea să-l ducă pe alte culmi. E o lecție de învățat în treaba asta. Fă ce știi mai bine și la un moment dat o să vină și rezultatele. Asta e una. A doua lecție de învățat e că ar trebui să continue colaborarea cu EM, care e la fel de bună ca cele pe care le-a avut Silent cu Kazi Ploae sau Deliric.

Ascultă dacă: Ai căutat cu disperare piesa de la genericul serialului Hackerville.

Spike – Manele

Spike face o radiografie a societății românești, iar rezultatele sunt, să zicem, îngrijorătoare. Oamenii fac manele, pentru că asta vrea românul să asculte. Nu e vorba doar despre manele-lovele și toate alea. Chiar și produsul muzical inferior e considerat de Spike ca fiind „manele”. Dar calitatea piesei rezidă în faptul că nu spune concret dacă e anti-manele sau nu. Când trăiești în România, nu prea ai scăpare. O să asculți manele și probabil că și Spike face asta. Singura critică pe care o adresează maneliștilor e că ei trăiesc bine, dar restul nu. Deci e de ordin financiar, nu artistic. Indiferent că-ți place sau nu să asculți manele, piesa asta va fi cu siguranță pe placul tău.

Ascultă dacă: Ai așteptat revenirea lui Spike cu lacrimi și suspine.

Amuly & PRNY & abi – Abilli

Amuly a avut tot timpul potențialul să ajungă noua vedetă de la casa de discuri Seek Music, doar că nu s-au legat lucrurile. Ceva a lipsit tot timpul. Și acum știm ce. Avea nevoie de un producător care să-i scoată în evidență talentele. Ăla e PRNY, omul care a produs hit-uri mari pentru Șatra BENZ, piese ca „Adidașii”, „BENZEI” sau „BERNABEU”. A ajuns să fie un producător in-house pentru titanii trap-ului românesc. Acum s-a dat pe film cu Amuly și împreună au scos „Liceenii Trap N Roll”, unul dintre cele mai faine materiale de trap din 2018. Toate piesele-s blană, dar asta e la un alt nivel, datorită apariției lui Abi, tânărul cu taleeeeent, care a prins pentru că s-a dat mare.

Ascultă dacă: Ți-ai pregătit papucii Gucci pentru Moș Crăciun.

Implant Pentru Refuz feat. Cătălin – Cer-Pământ

Aparent, noiembrie a fost luna în care mari profesori s-au decis să colaboreze cu alți mari profesori și ăsta e rezultatul. Măcar de centenar să trăiască capra vecinului. În fine, Implant pentru Refuz s-au aliat cu Cătălin Chelemen de la Coma pentru piesa „Cer-Pământ”, o bucată mai romantică, dar tot bună de headbang, stai liniștit. Cătălin a fost întotdeauna omul ăla care a militat și pentru romantism în rock-ul alternativ și a făcut-o, din nou, excelent pe piesa asta. Ne vedem în moshpit, eu voi fi în lacrimi, tu vei fi în lacrimi, toți vom fi în lacrimi.

Ascultă dacă: Ai un suflețel de rocker.

Omul cu Șobolani – Iepurele Ateu și Proasta Țestoasa

Nu, nu, nu, nu sunt două piese. E OK, și eu am fost fraierit. Am crezut că vor fi două piese separate când am văzut prima oară afișul de la concertul de lansare. Aia e, ne mulțumim și cu una singură, mai ales că-i calitate, cu toate că dacă citești tot numele piesei, o să-ți dai seama că-s prea multe animale pe felie. Ai șobolani, un iepure și o țestoasă. Înțeleg aluzia cu iepurele, super rapid, fuge de rupe, și țestoasa, exact în antiteză cu rozătoarea, după cum am aflat cu toții din desenele animate în care Bugs Bunny se chinuia să-l bată pe Toby Tortoise, dar piesa, din păcate, nu e despre asta. E o metaforă despre societatea românească. Cred. E la libera interpretare a fiecăruia, deci scrie-ne în comentarii, like, share, subscribe, dă-i tare.

Ascultă dacă: Iubești animalele.

Helen & K1D – Wild Roses

„Where The Wild Roses Grow” a fost o piesă foarte importantă pentru carierele lui Nick Cave și Kylie Minogue când a apărut, prin 1995. E și o parte din refrenul piesei „Wild Rose”, de la Helen, în colaborare cu artistul K1D din Belgia, cu rădăcini senegaleze. Să sperăm că va însemna la fel de mult și pentru cariera celor doi, pentru că merită. Are toate elementele unei piese care poate intra pe radio. Nu la noi, evident, dar în străinătate, unde oricum speră orice artist român să ajungă. Un alt aspect despre care nu se vorbește destul în anul centenarului.

Ascultă dacă: Spui stop emigrării artiștilor români!

Mes Quins cu Delia – Rock Your Body

Asta e de departe cea mai ciudată colaborare dintre toate. Mes Quins, trupa de synth pop fondată de Silviu Gherman, omul care face skit-urile alea haioase pe net, și Ovidiu Chihaia, a mers tot timpul într-o direcție funny pe materialele lor. Sună bine, dar niciodată nu i-am luat prea în serios. Acum au scos o piesă cu Delia, poate cea mai cunoscută solistă pop din România la ora actuală.

Ea a avut o lună foarte încărcată, cu show-ul Acadelia la Sala Palatului și lansarea noului single „Acadele”, dar eu cred că apogeul ei e aici, pe „Rock Your Body”. După colaborările cu Gojira & Planet H, Macanache, Grasu XXL și Mes Quins, Delia are toate șansele să devină feblețea underground-ului și va ieși din categoria „guilty pleasures”.

Ascultă dacă: A început să-ți placă Delia și nu știi dacă e de bine sau de rău. 

Cosmin TRG – Gloria

Orice artist de muzică electronică visează să aibă propriul label unde să-și facă de cap. Cosmin TRG și-a îndeplinit visul ăsta în urmă cu doi ani, când a lansat Sportiv. Al patrulea material de la casa de discuri a producătorului, „Brixonstrasse/Gloria”, a apărut luna trecută și da, din nou, spre surprinderea nimănui, Cosmin TRG a adus din nou focul. La fel ca Silent Strike, dar cu două drumuri în carieră total diferite, Cosmin e constant. „Gloria”, o bucată de techno agresivă, e acolo sus cu cele mai faine proiecte pe care le-a scos până acum. Fie că a fost la Sportiv, 50 Weapons sau multitudinea de alte label-uri pe care a apărut.

Ascultă dacă: Te mândrești cu producătorii de techno din străinătate care fac treabă.

Deja Who cu Tobi Ibitoye – Real

Joaca de-a relația e întotdeauna nasoală. Când vorbești cu tipa/tipul și parcă-parcă, dar parcă nu. E starea aia de limbo, de purgatoriu, în care ești prea slab să iei o decizie, că-ți place de om și ești plin de speranțe, și suferi în tăcere din cauza lipsei de certitudine. Ce facem? Mergem până la capăt sau o lălăim degeaba? Despre asta e vorba în piesa „Real” de la Deja Who împreună cu Tobi Ibitoye, care-i și cea mai faină bucată pe care am auzit-o până acum de la label-ul Uninvited Artists. Aici tipa îi spune direct motivul pentru care nu e pregătită să meargă până la capăt. A ieșit dintr-o relație și nu știe ce să facă. Am fost cu toții acolo, deci o să te regăsești în piesă.

Ascultă dacă: Ți-a trebuit iubire.

Gramofone – Mr. Government

Spre deosebire de alte piese de protest, care tot apar în perioada asta, Dumnezeu știe de ce, Gramofone nu bagă rap sau rock ca să-și exprime frustrările. Ei o ard mai funky și foarte bine că fac asta. Poți să te enervezi și în timp ce dansezi. De fapt, ăsta e echilibrul pe care trebuie să-l cauți. E OK să dai cu pumnii în pereți, dar la finalul zilei trebuie să-ți amintești să te mai și distrezi, altminteri o iei razna. Gramofone au ajuns la echilibrul perfect pe „Mr. Government”, o piesă care are un mesaj clar antisistem, dar care o să te facă să te rupi în figuri.

Ascultă dacă: Țara arde, dar everything is fine.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.