Cea mai bună muzică românească pe care să o asculți în noiembrie 2018

Ultima lună a fost atât de caldă încât ne-a făcut pe toți să ne punem întrebări serioase despre viitorul planetei. Așa o să fie de acum încolo? Două anotimpuri și ceau? E ciudat. Nu că ar fi ceva rău în asta, trecem de la clima temperat-continentală la mediteraneană, dar schimbările astea de temperatură ne-au luat prin surprindere și ne-am trezit cu toții răciți sau în poziția în care trebuie să evităm oameni răciți. Sau în ambele situații.

În cazul în care ai stat în pat sau te-ai bucurat de vara din toamnă, probabil că nu ai fost la curent cu ce muzică românească a mai ieșit pe piață în ultimele zile. Nu-i stres, le-am strâns eu aici pentru tine, ca să le experimentezi din plin. Muzica asta o să te scoată din convalescență:

Bastien – Stay With Me

Sebastian Tudor, aka Bastien, e un tânăr de 22 de ani care are toate motivele din lume să fie fericit, dar nu e. Cel puțin așa pare pe cel mai nou single, unde cântă de jale. Lansat pe 10 octombrie, a ajuns deja la peste șapte sute de mii de vizualizări pe YouTube, în contextul în care mulți artiști români se agită să ajungă la o sută de mii într-un an. Ar trebui să înoate în șampanie, în schimb se bălăcește în disperare. E de înțeles. Omul are 22 de ani, o vârstă la care cele mai mari tragedii vin din dragoste. Stay strong, Bastien, va trece și perioada asta și în curând o să dai de problemele care vin odată cu faima. Alea-s mai ușor de suportat, oricum.

Ascultă dacă: Îți place combinația de pop/R&B/electro cu versuri care o să-ți amintească de iubirile neîmplinite din trecut.

I O A N A – Te aștept

Da, chiar așa se scrie numele ei. I O A N A. E un trend zilele astea cu spațiile între litere, dar nu-s H A T E R, fiecare poate să-și aleagă ce nume de scenă vrea. Nu m-ar surprinde dacă în viitorul apropiat o să vedem un artist gen iuby_:*_87luv, pe nostalgia de la Yahoo Messenger. Anyway, cred că I O A N A ar trebui să facă cunoștință cu Bastien, ca să-și aline amarurile reciproc. Din chestia asta aș câștiga și eu o posibilă colaborare între cei doi. „Te aștept” e una dintre cele mai faine piese de dragoste în limba română pe care am ascultat-o anul ăsta. „Stay With Me” e la fel, doar că-i în engleză. E natural să scoată împreună freshul ăla în romgleză.

Ascultă dacă: Vrei să auzi o piesă care ar putea merge lejer pe toate radiourile, dar care nu e, și care o să te facă să te întrebi de ce nu e.

Baba Dochia – Morphoder

Clujenii de la Baba Dochia au revenit cu un nou material după o pauză de trei ani. Între timp a avut loc și o schimbare de componență, ceea ce m-a făcut și mai curios să văd cum sună în prezent. „XII Lambskins”, albumul de debut, e excelent. Am fost un pic reticent înainte să-i dau play la ăsta nou. Orice schimbare mă stresează la culme. Din fericire, nu e cazul aici. „Morphoder” nu m-a făcut să-mi schimb părere despre ei. Sunt la fel de talentați ca la debut, diferența e că pe materialul ăsta parcă au pus mai mult accent pe sintetizatoare. Și nu doar la modul experimental. Multe piese sunt foarte groovy, ceea ce e perfect, pentru că pot să-mi amintesc de copilăria petrecută în filmele de acțiune americane din anii `80, care au ajuns la noi în anii `90.

Ascultă dacă: Vrei să auzi cea mai bună trupă de electronic rock din România. 

BAB – Rainland (Out of Context)

Timișorenii de la BAB au mizat întotdeauna pe minimalism. Cât mai puține instrumente, cât mai puține sunete, versuri sporadice. Nu-i nimic rău în asta, dar după colaborările lui EM, solista trupei, cu Silent Strike, unde vocea ei a fost de multe ori în prim-plan și a mers brici peste beat-urile de muzică electronică, e greu să mă întorc la formula lor inițială. Și-au dat și ei seama de asta, așa că au scos „Rainland (Out of Context)”, o piesă care sună mult mai fain decât tot output-ul lor din trecut, care oricum era excelent.

Ascultă dacă: Vrei să vezi cum sună evoluția timișorenilor.

Coma – Icar

Coma e genul ăla de trupă care a ajuns deja un brand în muzica românească. La câte au făcut pentru scena de rock alternativ din România și câte piese și albume faine au scos, pot sta liniștiți. Concertele lor vor fi tot timpul pline de oameni și fanii vor rămâne cu ei până la finalul carierei. Când ajungi la nivelul ăla, e din ce în ce mai greu să găsești motivația necesară să vii cu ceva nou și interesant. Dar Coma nu se mulțumesc cu ce au făcut în trecut. Și nici nu-s foarte încântați de comoditate. Pentru ei contează să facă muzică de dragul artei. E clară treaba cu noul single, „Icar”, care continuă stilul pe care l-au perfecționat pe „Document”, ultimul lor album. Se pare că au revenit, vorba piesei.

Ascultă dacă: Coma is 4 life.

Reșița Rocks – A God Damn Life

Reșița Rocks e un proiect foarte interesant. Muzicienii Toni Dijmarescu, Adrian Nițulescu și Flavius Suciu s-au decis să scoată un album dedicat trupelor obscure de rock din anii `80 și `90. Ca un fel de tribute pentru ce a însemnat orașul siderurgic pentru rock-ul românesc.

Au scos cover-uri de la trupe super obscure gen Necroticism, Transrock, Pentru Voi, Krater, Attis și Screaming Heads. „A God Damn Life”, o colaborare cu Octavian „Vita” Horvath de la Implant pentru Refuz, e highlight-ul compilației și o să te facă să dai din cap pe compoziția celor de la Screaming Heads, una dintre cele mai cunoscute trupe din rock-ul reșițean, la aproape 25 de ani de la lansare.

Ascultă dacă: Ești nostalgic sau nu știi nimic despre rock-ul din Reșița.

Deja Who – Just My Luck

Cea mai nouă piesă de la Deja Who, un nume peste care o să trec cu vederea, pentru că mă aștept să scoată ceva împreună cu Guess Who, ca să fie totul bine în lume, sună de parcă ar trebui să fie inclusă într-un film de David Lynch. Da, da, știu, regizorul s-a retras din activitate după ce a reluat mini seria Twin Peaks, dar cineva ar trebui să-i trimită un mail cu piesa asta ca să-l convingă să revină în spatele camerei de filmat. Parcă și văd scena. Trei iepuri se ceartă non-verbal într-o cameră slab iluminată, unul cade cu capul într-un bol plin cu humus, ceilalți doi levitează deasupra pământului până vine omul-elefant să le ceară banii de chirie. În fundal merge „Just My Luck”.

Ascultă dacă: Îți place David Lynch.

Kepler Not Kopernikus – Lunar Lotion

Apropo de scene suprarealiste, Kepler Not Kopernikus, terenul de joacă al celor de la Karpov Not Kasparov, a scos o piesă pe care trebuie să o asculți în timp ce te uiți la videoclip. Nu merge dacă nu ai și suport vizual. Cum dansează ei prin cameră, cu machiaj pe față și sclipici în barbă. De parcă s-au pregătit să iasă în oraș, dar în ultimul moment s-au decis să stea acasă și să se prostească în fața camerei. Din fericire, au filmat toată acțiunea și acum ne putem bucura de ea și să ne întrebăm ce a fost în capul lor.

Ascultă dacă: Îți place rock-ul alternativ care-i mai alternativ decât crezi.

Jazzadezz – With a Rose, With a Fire

Alin Zăbăruțeanu, omul cu un ochi pe frunte din videoclipul ăla de la Kepler Not Kopernikus, are și alte proiecte muzicale. După ce a băgat synthpop împreună cu Dez Chincișan în Omelette, cei s-au decis să relanseze trupa Jazzadezz. Nu au lansat muzică nouă. Au scos un EP cu piese de la Omelette în variantă acustică. De obicei revenirile se fac cu ceva bucăți noi, dar mă bucur că s-au decis să reconfigureze piese ca „With a Rose, With a Fire”, „Luna” sau „Be Kind For Real”. Singura problemă e că nu știu care variantă e mai faină. Cel mai bine bagi și Omelette și Jazzadezz. Nu ai nimic de pierdut.

Ascultă dacă: Îți place să auzi doar chitară și voce.

Brașov – Fenix Disecado

Brașov s-a născut la Sinaia, apoi s-a mutat în Bacău și acum trăiește în Madrid. A fost nevoită să plece, la fel ca mulți alți români, din cauza sărăciei de la noi. Ea, la fel ca Emil Cioran sau Eugen Ionesco, ne face să fim mândri de românii plecați în străinătate. Ea nu scrie filosofie sau piese de teatru, dar face trap experimental genial, cu versuri dark. Indiferent de ce părere ai despre stilul ăsta de muzică ultra-mediatizat, piesa „Fenix Disecado” are o structură diferită de trap-ul convențional. Cu toate că are un mesaj bine definit, sunetele experimentale o să-ți dea filme diferite cu fiecare audiție.

Ascultă dacă: Ești mândru de românii plecați afară.

Dacă ai auzit și de altă muzică mai bună cât băgai o bere cu prietenii în oraș sau în club, lasă un comentariu pe Beck’s ON.

 

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.