Cea mai bună muzică românească pe care s-o asculți în octombrie 2018

Marele poet național Nichita Stănescu a zis la un moment dat: „a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva/cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.” La cât am experimentat toți frigul din România în ultimele săptămâni, mai bine acoperă-ți inima cu o geacă matlasată, dacă tot vrei să știi o treabă, cu o geacă matlasată. Garantez că-ți ține de frig mai mult decât o umbră, fie ea și de la persoana iubită.

Dar dacă e să o dăm tot în metafore, mai bine acoperă-ți inima cu multă muzică bună made in România. Pentru asta, ți-am făcut o selecție cu cele mai faine albume și piese care au ieșit pe piață în ultima lună, în timp ce tu-ți scoteai hainele groase din partea întunecată a dulapului. Dă-i un play, dansează prin casă și o să vezi cum nu mai simți frigul din octombrie:

Golan – September Fall

O altă piesă despre toamnă, cel puțin asta-mi zice titlul, dar mai puțin tristă. Câți artiști din underground se pot lăuda că au făcut sold-out la Arenele Romane? Fără piese pe radio, cu toate că „Rocket Love” e perfectă pentru heavy rotation, Golan au reușit să facă fix asta. Pentru ei, luna trecută a fost blană. Chiar înainte de concert, băieții au scos o piesă care îmi dă filme de dream-pop. O schimbare destul de mare de la ultimul single, „Rocket Love”, care e mai mult pe electro-pop. Dacă ți-ai făcut griji că Golan va merge într-o direcție mai comercială, stai liniștit, „September Fall” e un nou experiment pentru formația care sună cel mai bine atunci când nu își impun limite stilistice.

Ascultă dacă: Vrei să auzi dream pop de la golani.

Grasu XXL și Guess Who – În Labirint

Cei doi grei din tabăra Okapi Sound au lansat în sfârșit un album full-length, după mai multe colaborări de-a lungul timpului. De ce acum? Poate pentru că prietenia lor e mai importantă decât succesul individual. E și ăsta un motiv important, clar, dar dacă asculți albumul o să vezi că e mult mai mult decât atât. Grasu XXL și Guess Who s-au aliat ca să vorbească despre problemele adevărate ale României. Au făcut-o cu un sentiment de responsabilitate. Un rapper e și un poet, câteodată, nu doar o mașină de ad-lib-uri, așa cum e obiceiul în 2018. „În Labirint” ne reamintește că Grasu XXL și Guess Who s-ar putea să fie cei mai buni poeți pe care-i are „cetatea” noastră.

Ascultă dacă: Nu mai vrei să te simți ca un șoarece într-un labirint.

Vița de Vie – Sorcova

Titlul piesei nu e doar o metaforă. Noul single de la VdV chiar e o reinterpretare a colindei pe care am cântat-o cu toții la începutul noului an. Cel puțin în copilărie. Doamne, cum a trecut timpul. Te vezi la pas cu sorcova prin cartier la vârsta asta? Probabil că nu. Dar uite că nu e nimic ciudat să cânți colinde, dacă ai trecut de copilărie. Mai ales când vorbim despre colinde cu o chitară distorsionată în spate. La asta mă bag și eu. Aștept doar să scoată Vița de Vie un album doar cu colinde modificate în stilul lor. Câți păstori se întâlniră? Exact.

Ascultă dacă: Vrei să mergi la colindat cu Adi Despot și trupa.

Valeria Stoica – Poate

Cea mai cunoscută artistă din Nisporeni, un oraș necunoscut din Republica Moldova, a scos o piesă care continuă filmul ei melancolic cu care ne-am obișnuit. Nu am nici o problemă cu asta. Când vine vorba de Valeria Stoica, cu cât e mai tristă piesa, cu atât mai bine. Și optimismul nu-și are locul în muzica indie din România. În plus, sunt prea mult track-uri despre o fericire falsă. De ce să ne mințim singuri? Viața e grea și Valeria Stoica ne amintește lucrul ăsta. După ce asculți o piesă de la ea, parcă totul e mai bine. Ea cântă despre și pentru noi, ca un terapeut pe care nu l-ai întâlnit niciodată, dar știi că te cunoaște foarte bine și știe exact cum să te facă să te simți mai bine.

Ascultă dacă: Vrei să te înțeleagă cineva.

IMPEX – Lololo (Fata de pe plajă)

Ion din Dorobanți e un artist foarte talentat. Azur e o formație importantă din istoria muzicii românești. Dar versiunea asta de la IMPEX e cea mai faină pe care am auzit-o până acum. Spre deosebire de minimalismul din cover-ul lui Ion din Dorobanți, care a ieșit în 2015, și originala de la Azur, care nu a îmbătrânit ca vinul, versiunea de la IMPEX sună fresh și autentică în același timp. Nu e o chestie ușoară de făcut, dar dacă ne uităm la cine-i în IMPEX, prima trupă de houserockmanele din România, rezultatul nu ar trebui să fie surprinzător. Merită să te uiți și la videoclip. Distracția nu se termină în tinerețe. Cât timp apare soarele și ies pe plajă fetele, the song remains the same.

Ascultă dacă: Ești cu gândul la soare și la plajă, în timp ce aștepți să-ți bage primăria căldură-n casă.

Helen – Only One

La modul obiectiv, toamna e cel mai trist anotimp. Iarna e prea frig să-ți simți mâinile sau sentimentele, primăvara totul e despre ghiocei și vara e prea cald ca să-ți pese. E normal să auzim multe piese triste în perioada asta. Cad lacrimile ca frunzele. Și aici mă refer la lacrimile animate din ultimul videoclip de la Helen. Practic, asta e toată acțiunea din „Only One”. Cea mai bună cântăreață de electro-pop din România s-a întors cu singura piesă pe care trebuie să o asculți, dacă treci prin astenia de toamnă. Asta și aia de la Valeria Stoica, of course.

Ascultă dacă: Ai senzația că numai tu simți astenia de toamnă. Nu, e universal.

Inana – Primejda

Chitaristul din IMPEX are și un proiect solo, diferit de stilul „houserockmanele”, pe care-l bagă cu colegii de trupă. Într-o vreme făcea manele emo, cu un stil minimalist. Acum chitara a înlocuit sintetizatorul ca instrument principal în muzica lui. „Primejda” e ciudată, dar într-un mod plăcut. Clădită pe un riff foarte catchy și cu un sunet de producător de dormitor, Inana cântă rap aici, în mod surprinzător. Finalul e genial. Mi-e foarte greu să anticipez cum va suna o piesă de la Inana, mai ales după ce am auzit „Primejda”. Dar sunt sigur că nu mă va dezamăgi.

Ascultă dacă: Nu vrei să fii dezamăgit.

4G – Zoom

Macanache a scos un album nou în septembrie, se numește „Moft” și poți să-l asculți acum pe pagina lui de bandcamp, merită, dar nu trebuie să ignorăm și colaborarea cu Phunk B, Dilimanjaro și DJ Wicked. Cei patru grași din București, Constanța, Bacău și Cluj-Napoca, o adevărată trupă interregională, s-au întors cu „Zoom”, o piesă care pune accent pe importanța rimelor cu mesaj în rap. Băieții bagă mai mult pe old-school, într-un climat în care rimele sunt apreciate cu cât sunt mai absurde. E loc și pentru randomness în rap, clar, la fel cum e loc și pentru genul ăsta de artiști.

Ascultă dacă: Îți place orice fel de rap, nu doar ce e pe val.

Nava Mamă – Nu știu ce înseamnă

Yep, titlul ăla e perfect pentru piesa asta. Nici eu nu știu ce înseamnă. Muzica lor nu e foarte ușor de descifrat. Și nu mă refer doar la cel mai nou single. În general, Nava Mamă face muzică pe care nu are rost să o descifrezi. Câteodată chiar nu contează ce se află în spatele notelor. Cât timp reușește să trezească ceva în tine, e destul. Asta face o piesă să fie memorabilă, de cele mai multe ori. Pe mine, de exemplu, „Nu știu ce înseamnă” mi-a dat un sentiment de claustrofobie de care am reușit să scap cu greu. Mersi, Nava Mamă.

Ascultă dacă: Vrei să te simți copleșit de note.

Matteo Islandezu & Lena – Dă-mi bă banii

Matteo Islandezu se luptă cu problemele adevărate din România, cam la fel ca Grasu XXL și Guess Who. Diferența e că el merge la rădăcina problemelor. Adică la bani. Mai exact, la lipsa lor. Cu toții am luat țeapă cel puțin o dată în viață de la un bun compatriot. Și fac pariu că o să ne mai lovim de problema asta. Mulți îți dau speranțe financiare și tot ajungi să stai cu ochii în soare. Promisiunile în van și lipsa de onestitate e un defect național, la care ar trebui să ne gândim mai mult în anul centenarului, în momentele alea când ne îmbătăm cu apă rece și mândrie națională.

Ascultă dacă: Îți datorează cineva bani.

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.