Era prin primăvara lui 2011, primul meu an la Radio Guerrilla, când pe radio începuseră să se audă vești despre un nou festival de la noi din țară. Câte un anunț de trupă pe zi, numai artiști pe care îi ascultam și pe care nu îndrăzneam să sper că îi vom “servi” vreodată la un festival din România, cu atât mai puțin în momentul în care se aflau în vârful carierei. Pentru că, să recunoaștem, înainte de Summer Well, noi aveam parte mai multe de “rebuturi”.
Da, recunosc: Summer Well Festival este pentru mine, încă din primul an al lui de existența pe planetă Buftea, cel mai așteptat eveniment muzical al anului.
Îl aștept de când se termină ediția curentă și până vară viitoare. Aștept anunțurile de line-up, mereu spectaculoase și surprinzătoare. Pe lângă muzică, în fiecare vară de Summer Well la Buftea se întâmplă – și aici o să folosesc clișeul ăla-“magia”: domeniul Stirbey se îmbracă în haine proaspete, elegante și mereu plăcute ochiului, de la an la an parcă mai frumos și mai bogat în activități și aranjamente.
Anul ăsta Summer Well a venit mai devreme, în iunie, cu TASTE Summer Well, un preview al festivalului ce a avut loc la Casa Universitarilor și care ne-a trecut prin cele șase ediții de până acum și ne-a pregătit de numărul șapte cu experiențe VR, expoziții, muzică bună și goodies. Ni s-a arătat până și o mostră din structurile pe care cunoscuții designeri britanici Morag Myerscough and Luke Morgan le vor monta în oaza noastră preferată, weekendul acesta.
Și pentru cine striga “camping, camping!”, vă amintesc că și asta s-a rezolvat de ceva vreme și că nu e orice camping, e pe malul lacului, cu piscină, zonă de relaxare și cam tot ce-ți puteai dori într-o zi și o noapte călduroasă de vară. Doar că și acolo locurile se dau repede, așa că trebuie să te grăbești dacă vrei să te bucuri de el.
Da, poți să vii la Summer Well și dacă nu-ți plac toți artiștii din line-up și încă să te bucuri foarte tare de festival, am auzit de câțiva astfel de rătăciți, dar varianta asta mi se pare improbabilă. Cum ar putea să nu te facă să mergi chiar și în mâini până la Buftea trupe ca Editors, Interpol sau Glass Animals?
Pe Editors îi aștept în România încă din 2009, când le-am ratat concertul din Herăstrău. I-am văzut prin alte țări de atunci și asta m-a făcut doar să vreau și mai tare să îi aud acasă. La Sziget am fugit de la un interviu din backstage când am auzit că începuseră să cânte “Sugar”. La Londra au avut probleme mari cu sunetul și se vedea că erau emoționați, doar era sala plină și erau aproape la ei acasă și toate astea au transformat concertul în cea mai ciudată și minunată experiență auditivă.
Pe Interpol i-am văzut pentru prima dată chiar în 2011, la prima ediție de Summer Well. Fără ei, nu ar fi existat festivalul în forma în care e el acum-cel puțin s-ar fi chemat altfel, Summer Well fiind numele unei piese Interpol din 2010. Am fugit în primul rând la concertul lor din 2015 de la Sziget doar ca să-mi aduc aminte de primul Summer Well, așa că vestea că anul ăsta o să-i vedem în plin turneu aniversar al albumului “Turn On The Bright Lights”, care face 15 ani pe 19 august, vă dați singuri seama cam cum a picat. E albumul lor de debut, din 2002, cel cu “Obstacle 1” și “NYC” și dacă asta nu v-a convins stați liniștiți, se vor cânta și piese de pe celelalte patru albume ale new-yorkezilor.
Cu Birdy am așa o chestie personală. Avea 14 ani când ne-a dat coverul după “Skinny Love”-ul lui Bon Iver (chiar în anul primului Summer Well) și una dintre cele mai bune voci feminine din muzica alternativă. A rămas așa, vocea, și șapte ani și trei albume mai târziu avem parte de o Birdy cu tot cu compoziții proprii, nu doar coveruri reușite. Nu o știu în varianta live, va fi o premieră și pentru mine, deci interesul e cu atât mai mare.
Glass Animals pot fi considerați trupa momentului. De britanicii ăștia pare să fi auzit toată lumea, având fani chiar și printre ascultătorii extremiști din cu totul alte zone muzicale. Cumva e de înțeles de ce Glass Animals place, de exemplu, iubitorilor de hip hop, solistul Dave Bayley fiind chiar el mare fan al genului. “Zaba” și “How To Be A Human Being”, cele două albume de până acum, vor răsuna printre copacii de pe Domeniul Stirbey atât de pe scenă cât și din gurile publicului. Albumele lor sunt făcute pentru a fi ascultate cap-coadă, merg minunat pe vinyl, au crescut de sus și repede și sunt curios cum se vor îmbina toate astea live. Unul dintre pariurile mele pe anul ăsta.
Nothing But Thieves e trupa aia care a fost plăcută de toată lumea încă de la primul single. Nu a fost nevoie de multe încercări, “Itch” a ajuns direct pe BBC Radio 1. De acolo i-au luat în brațe și în turneu cu ei trupe ca Awolnation, Arcade Fire, Muse și chiar Twenty One Pilots. Asta se întâmpla prin 2014 iar în 2015 aveau deja un turneu sold-out în Marea Britanie. La Summer Well vin și cu piese de pe viitorul album, Broken Machine (8 septembrie 2017) și rapiditatea cu care singleurile deja lansate de pe el, “Amsterdam” și “Sorry” au ajuns printre favoritele fanilor mă face să cred că va fi un album încă și mai mare decât debutul.
E de vorbit despre fiecare trupă care vine anul ăsta la festival, nu ne permitem să ratăm niciun live. Va fi greu de mers la baie, va fi greu de găsit timp pentru explorat domeniul și e păcat, pentru că întreg spațiul din Buftea transformat în Summer Well este superb. Așa că vă sfătuiesc să veniți devreme (sâmbătă și duminică porțile se deschid încă de la ora 12:00), să veniți și vineri la Night Picnic (am avut plăcerea să ascult repetițiile Orchestrei Simfonice București și piesele trupelor din lineup-ul de anul acesta reinterpretate de orchestră sună genial!) și să vă bucurați de fiecare colț de vară care ne-a mai rămas și care a fost aranjat într-un fel cum numai Summer Well pare să știe. Berea, ca de obicei, o are Beck’s și e deja la rece.
Și v-am pregătit un playlist cu toți artiștii de pe afiș, că ar fi păcat să ratezi ceva și să-ți pară rău apoi.
Photo Credits: Summer Well Official Facebook Page
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.