Eşti din provincie? Iată la ce stituaţii să te astepţi când îţi cauţi o chirie!

Mutatul în București nu este chiar atât de ușor pe cât ne-am fi imaginat. De ce? Well, mulți dintre voi ați căutat sau încă mai căutați acea chirie perfectă, right? Însă, fie că vrei sau nu, dacă te-ai nimerit fix în perioada asta în care ori ești pe fugă (ca să prinzi un acoperiș deasupra capului), ori nu te mai încadrezi în bugetul inițial, pentru că prețurile parcă au explodat, ajungi în punctul în care ești nevoit să faci compromisuri. Tocmai de aceea ne-am gândit să te ajutăm să deblochezi experiența: CHIRIA.

 Iată mai jos câteva situații pe care le întâmpini când îți cauți o locuinţa temporară:

 1. Cauți proprietarul și te alegi cu agenția.

Nu mai este o noutate faptul că rareori pui ochii pe anunțuri puse direct de proprietari și în cele mai multe cazuri te lovești de agenții, care fie mai mult vorbesc decât fac, fie îți spun ceva la telefon, iar când ajungi la fața locului realizezi că nu e deloc ceea ce părea a fi și încep să îți bage chiria pe gât doar ca să facă și ei un comision. Sau încep să se creadă ei proprietari și își dau cu părerea atunci când ceva nu le convine și vin cu replica aia: ''Stii, nu cred că proprietarul va fi de acord cu așa ceva''. Sau sunt pe grabă și se leagă până și de întrerupătorul din casă spunând că e nou numai ca să semnezi contractul și să nu se mai plimbe cu tine prin tot orașul. 

 2. În sfârșit ți-ai găsit chiria ''vietii'', însă nu pentru mult timp.

Știi momentul ăla în care ai găsit, ai văzut, ți-a plăcut, însă proprietarul e atât de nasol încât parcă îți e și frică să-l mai închiriezi? Sau poate proprietarul este ok, însă la sfârșit ți se spune, cu zâmbetul pe buze, că revine cu un telefon, pentru că mai sunt și alții care erau programați la vizionare, iar tu stai și aștepți și, în cele din urmă, te alegi doar cu așteptatul pentru că proprietarul mai mult ca sigur l-a dat altcuiva și nici nu te-a mai sunat să te anunțe, ca să nu mai zic că nici nu îți mai răspunde la telefon. Care ar fi motivul? Îți zic eu: fie nu i-a plăcut tatuajul tău, fie i-ai părut un tânăr teribilist care o să-i dărâme apartamentul, fie s-a găsit '''ruda'' cu unul mai de seama lui sau poate... cine știe... s-a trezit cu Rita Ora la el în casă și logic că nici nu a mai stat pe gânduri și i-a închiriat apartamenul... hahaha.

 3. Ai animal de companie? Obișnuiește-te cu răspunsul ''NU''.

Majoritatea proprietarilor îl iau pe ''NU'' în brațe când aud de animăluțe de companie, ca să nu mai zic de agenți, pe care deja i-ai pierdut de la cuvântul ''animal''. De ce? Pentru că au impresia că aceste vietăți sunt atât de sălbatice încât o să roadă mobila, o să distrugă canapeaua și o să umfle parchetul. Deseori cei care te acceptă cu un animal de companie sunt cei care, la rândul lor, sunt posesori și știu că situația nu e nici pe departe atât de dezastruoasă pe cât pare a fi pentru unii. Anyway... ca să ai o șansa, încearcă și evită să le spui agenților că ai un animăluț și așteaptă să vorbești  ”face to face’’ cu proprietarul pentru mai multe șanse. Trust me!

Foto: foxsports.com

4. Preţ dublu, dar condiţii 0?

Cred că cea mai nasoală parte din găsitul unei chirii este atunci când ți se cere o sumă mult mai mare dacă nu chiar dublă față de bugetul inițial pe care-l aveai, însă condițiile sunt mizere, nejustificand nici măcar 5% prețul. Spre exemplu găsești un apartament la 350 de euro, însă observi că nici casa străbunicului nu arată așa. De ce? Pentru că proprietarii au descoperit un nou mod de a face ''afaceri''. Se folosesc de faptul că zona e nemaipomenită și de cele mai multe ori până și acel apartament vechi și dărăpănat ajunge să se închirieze în lipsă de timp sau altele.

Foto: foxsports.com 

5. Colegul de apartament și resemnarea.

Cu siguranță, înainte să dai piept cu nebunia chiriilor te gândeai că o să fie totul simplu și o să vii la facultate și o să stai singur în noua casă, o să îți ajungă banii și toate vor fi roz. Dar când ai văzut că bugetul pe care îl ai nu îți permite să stai singur și nu vrei să renunți nici la comoditate și să te angajezi, nici la banii părinților, bineînțeles că ai fost nevoit să te muți ori cu un prieten bun ori, în cel mai nasol caz, cu un străin. Și aici începe nebunia!  Fie nu e deloc pe placul tău, fie ascultă muzica prea tare fix când tu vrei un moment de liniște, fie e împrăștiat, fie vine acasă cu tot felul de prieteni, iar tu simți că nu mai ai pic de intimitate, fie atunci când stabiliți ziua de curățenie, ori îi e rău, ori trebuie să plece de acasă, ori se face că uită, însă tot cu el ajungem, în cele din urmă, să bem chill o bere germană pe canapea, la un meci/film, după ce ne-am certat o oră pe subiectul ''cine spală vasele''.

 6. Cine a zis că nu există și minuni în imobiliare?

Știi acel moment în care parcă toate merg prost și aproape că te-ai resemnat în ceea ce privește chiria și stai singur și trist și te întrebi oare cum de colegii tăi și-au găsit ceva pe placul lor și tu nu? Ei bine, acela este momentul în care totul poate lua o altă întorsătură, de mai ai puțin și zici că e o minune. Mai exact, în timp ce scrollezi pe diferite site-uri de imobiliare îți sare în ochi fix apartamentul pe care îl visai, vezi că anunțul este pus direct de proprietari, este cu puțin peste bugetul tău, dar îți dai seama că merită, este și zona perfectă, aproape de facultate și metrou, proprietarii sunt mai mișto ca anumiți prieteni de-ai tăi și ai cea mai confortabila canapea din lume. Da, există și cazuri fericite. Trebuie doar să ai răbdare și să fii optimist.

În concluzie, dacă ești din provincie și îți cauți chirie, așteaptă-te să dai peste tot felul de situații, agenți și proprietari care îți dau bătăi de cap, dar dacă ai răbdare, știi unde să cauți, cum să vorbești și să îți păstrezi doza aia de optimism, ajungi cu siguranță să găsești ceva fix pe placul tău! So, acum că o să îi dai unlock experienței unei chirii, deschide o sticlă de Beck's și pune-te pe căutat!

Ahh, și dacă ți-a plăcut articolul, da-i și un share pe Facebook că poate citesc și prietenii tăi. Iar dacă vrei să împărtășești o poveste/experiență cu noi sau pur și simplu ai ceva de adăugat, folosește zona de comentarii.

P.S. Tu in care situaţie te regaseşti?

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.