DESPRE ANATHEMA, THE OPTIMIST ȘI CONCERTUL DE LA ARENE

Au mai rămas câteva zile până la concertul Anathema și eu deja nu mai am răbdare! Sună atât de bine ultimul album încât abia aștept să-i simt energia live. Britanicii revin în București pentru a își promova ultimul material discografic “The Optimist” în cadrul celui de-al doilea eveniment ARTmania Bucharest Blast, care va avea loc la Arenele Romane, în 24 Octombrie, începând cu orele 19.

Băieții ăștia și-au făcut loc mai greu în sufletul meu. Am făcut cunoștință cu muzica lor într-o perioadă în care nu eram pregătită încă, din punct de vedere emoțional, pentru a îi înțelege cu adevărat. Între timp am învățat să apreciez altfel muzica, să ascult cu mai multă atenție o piesă și să încerc să-i descopăr toate fațetele. Câțiva ani mai târziu (post epoca doom) fac parte din tabăra entuziaștilor care numără orele până la concert. 

Astăzi, Anathema sunt considerați una dintre cele mai cunoscute și influente trupe britanice de prog rock, alternative și experimental. Trupa e formată din frații Cavanagh – Vincent, Daniel (voce și chitară) și Jamie (bass), frații John (tobe) și Lee Douglas (voce) și Daniel Cardoso (keys).

Povestea din spatele poveștii

Întotdeauna e interesant să ști mai multe despre un album pe care îl asculți. De multe ori povestea din spate poate dezvălui anumite detalii care dau un sens ușor diferit muzicii. The Optimist este cel de-al 9lea EP al trupei și a fost lansat, oficial, în data de 9 iunie 2017 sub egida Kscope. E vorba despre un album vizual, un album concept care spune o poveste – o poveste care pornește de la o imagine, de la fotografia de pe coperta albumului “A Fine Day to Exit” 2001 – Silver Strand Beach din San Diego. Povestea încearcă să imagineze ce s-ar fi putut întâmpla cu personajul de pe coperta în discuție, un personaj sugerat, dispărut, despre care nu vom ști niciodată nimic sigur și a cărut soartă nu a fost niciodată explicată. 

După Distant Satellites (2014) băieții au simțit nevoia de o pauză pentru a se putea concentra pe următorul material și au ales să lucreze puțin altfel de data asta, împreună.  Vincent s-a mutat în Londra, unde locuiau frații lui și împreună au închiriat un spațiu pe care l-au amenajat ca studio, special pentru compoziție. Cei trei descriu perioada înregistrărilor ca fiind una foarte specială, chiar magică – 3 prieteni buni, frați, făcând ceea ce le place cel mai mult, împreună, cu același scop. 

În cazul tuturor artiștilor, o parte din muzica pe care ajungem să o experimentăm ca produs finit, zace latent uneori și ani de zile. Bucăți de fraze muzicale se materializează și se metamorfozează în mai multe entități până se transformă în ceea ce sunt astăzi. Această regulă se aplică și în cazul Anathema: albumul a început să prindă contur din anumite idei deja existente, demo-uri de chitară trase acasă, bucăți de refren înregistrate pe telefon, momente de improvizație în studio sau, pur și simplu, îmtâmplări. Vincent împărtășește într-un interviu un astfel de moment – Daniel se încălzea la chitară înainte de o înregistrare, cânta “ceva”... cineva a apăsat REC iar tema respectivă a devenit ceea ce astăzi se numește “San Francisco”. 

Revenind, prima piesă aparent finalizată a fost The Optimist, versurile erau scrise, muzica a prins contur destul de rapid, titlul s-a concretizat și el câteva luni mai târziu... însă piesa nu era gata. Abia după prima expunere live, în concert, trupa a simțit că îi mai trebuie ceva, că are nevoie de un sfârșit - care a fost scris “on the spot” în spatele tourbus-ului. 

Albumul e și dark și provocator, și liniștit și euforic, de o intensitate și o frumusețe aparte. E o călătorie și nu există cale greșită de a o simți sau de a o interpreta. Povestea încearcă să ne facă să ne deschidem mințile, până și cele mai îndepărtate și întunecate cămăruțe – pentru că descrie muzical luptele interioare și diversele lipsuri ale universului fiecăruia, teme delicate, reale, mai ușor de explorat, poate, prin muzică dar care necesită atenție. 

Materialul a fost primit pozitiv de către critici și a câștigat titlul de Albumul Anului la ediția din 2017 “Progressive Music Awards”. Concertul de la Arene se anunță spectaculos. Alături de Anathema vor urca pe scenă și trupa franceză Alcest considerată fondatoarea unui nou subgen muzical “blackgaze” care îmbină elemente de black metal cu elemente de Shoegaze într-un sound unic.

Sper că v-am stârnit curiozitatea. Ne vedem la concert!


 

Surse Photo:

Anathema-The Optimist European Tour, by ARTmania Bucharest Blas

Anathema Facebook Page

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.