Design românesc cu iz nordic. Top 5 Ubikubi

Cine-i Ubikubi?

Ubikubi este, poate, cel mai fain brand românesc de design de produs de pe la noi. Sunt tineri, pasionați, au superidei. Au crescut în 2 ani, de când s-au lansat, cât alții în 7, site-ul lor arată internațional, la fel și obiectele pe care le creează. Pot fi selectați să participe la orice târg din afară și pot concura cu branduri din țări unde designul de produs nu mai este demult craft, ci o tradiție și o industrie care sporește PIB-uri. "Ubikubi sunt români!" și o spunem cu mândrie. :)

Mai mult, sunt constanți și prolifici, ceea ce nu poți spune despre prea multe inițiative de design de produs locale. De fapt, exact asta a fost ideea lor atunci când au lansat brandul: să depăşească zona designului contextual, adică expunerea prilejuită de mici evenimente dedicate designului de produs și frecventate preponderent de un public specializat, și să țintească sus, către publicul larg și piețe internaționale.

"Sub umbrela Ubikubi stau accesorii şi produse de mobilier contemporan viabile şi vandabile, testate şi certificate, cu expunere directă către publicul larg”, spun Dragoș Motica, designer de produs și Creative Director, și Robert Savu, Production Director, cei doi parteneri ai companiei.

“Summer starts with fine design and a fun party”

Asta este ceea ce și-au spus ei când au pus la cale petrecerea de lansare a colecției 2016 de obiecte și accesorii, cu ocazia căreia compania a lansat 10 obiecte create de designeri români: Dragoș Motica, Ruxi Sacaliș, Anca Fetcu, Alex Ioniță, Eliza Yokina și 201 Design Studio (Mira Ene și Codrin Stănciulescu). Colecția grupează obiecte funcționale, din materiale naturale, cu un design fresh, ușor de integrat în în diverse spații.

Lume multă, curioasă, efervescentă, printre care și noi. Am interacționat cu obiectele, iar concluzia este: dacă nu eram la Casa Universitarilor, în cadrul RDW, am fi putut fi oriunde în lumea largă, atât de internationally looking ni s-au părut obiectele. Am făcut un top 5 Ubikubi, cu povești incluse.

Locul 5:  Râșnițele John Crusher – design Alexandru Ioniță

Sunt din lemn, prevăzute la interior cu un mecanism CrushGrind (importat din Danemarca) de cea mai bună calitate și un dop ceramic cu striații, ce comunică subtil funcționalitatea obiectului și oferă un grip mai bun.

De ce le-am inclus în top: pentru că nu ne-am fi imaginat că un designer român se va apuca de creat râșnițe prea curând. Și ce frumoase sunt!

Locul 4: Tăvițele Flip – design Ruxandra Sacaliș

Flip reprezintă o serie de tăvițe din lemn cu funcționalitate dublă: pot fi folosite ca tocător pe o parte sau ca tavă de servit pe cealaltă. Au și o agățătoare din șnur de piele, pentru momentele în care sunt doar decorative.

De ce le-am inclus în top: pentru că sunt și tocător, și tavă și obiect decorativ.

Locul 3: 11+1 - design Eliza Yokina

11+1 este un joc simplu, din lemn, pentru copii și, în același timp, un obiect decorativ. Jocul este unul de construcţie şi/sau arhitectură şi stimulează gândirea, creativitatea, simţul spaţial şi de organizare, trezind sensibilitatea şi educând simţul estetic.

De ce le-am inclus în top: pentru că a te lua prea în serios nu e bine; joaca trebuie să fie unul dintre ingredientele-cheie ale unei vieți armonioase.

Locul 2: Volcano – design Anca Fetcu

O serie de trei suporturi de lumânări din ceramică, în trei nuanțe de gri, care pot funcționa și ca mici vaze pentru flori. Se pot adapta lumânărilor conice, stick sau tea candles.

De ce le-am inclus în top: pentru că ne place versatilitatea lor și, firește, ne place și ceramica.

Locul 1: Lampa Take a Bow – design Dragoș Motica

Despre această lampă ți-am mai povestit și îi dăm locul 1 în topul nostru. Take a Bow face o reverență. Este un omagiu adus geniilor precum Edison, Davy sau Swan, care au fost implicați în procesul de creație a becului funcțional. Are corp din teracotă și emite o lumină caldă, difuză.

De ce e pe locul 1 în topul nostru: pentru că nu am văzut până acum în designul românesc o lampă așa de ingenioasă atât în ceea ce privește execuția, cât și conceptul.  

 
Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.