Bicicleta Urbană: interviu cu Andrei Cristian Sandu

3

Chiar la Romanian Design Week, care s-a încheiat acum 5 zile, Andrei Cristian Sandu, absolvent al Facultății de Arte Decorative, secția Design de obiect, a prezentat Bicicleta Urbană, proiect-machetă înscris în Diploma, evenimentul dedicat absolvenților de facultăți creativ-vocaționale. Organizatorii The Institute expun în cadrul acestui eveniment cele mai bune lucrări de licență din peste 20 de discipline creative.

Bicicleta Urbană - un proiect made in RO, care împinge, către limite, proprietățile lemnului

Vorbim despre o bicicletă atipică pentru că e din lemn, adică mult mai ușoară, cu un design organic, ceea ce o face foarte stylish, ca un fel de accesoriu al celui care ajunge nu doar să o pedaleze, ci ”să o și poarte”. Lemnul ales de Andrei pentru realizarea cadrului este esența de okoume (arbore din Africa ecuatorială, cu lemn roz, folosit de obicei pentru contraplacaje), cu proprietăți tehnologice specifice, care conferă bicicletei o calitate și o durabilitate superioare. În plus, o trimite și în categoria designului eco, spre deosebire de suratele ei, care, în marea lor majoritate, au cadrele realizate din metal.

Bicicleta Urbană reprezintă lucrarea de disertație a lui Andrei, care este foarte interesat de subiectul mobilității urbane prin pedalare. :) Mai precis, despre cum să ajungi din punctul A în punctul B al orașului pe bicicletă.

Iată ce răspunsuri ne-a oferit Andrei Cristian Sansu la câteva întrebări-fulger via facebook

Beck's ON: Cât de greu a fost să realizezi Bicicleta Urbană? Care a fost cea mai mare provocare?
Andrei Cristian Sandu: După ce am reuşit să mă opresc la una dintre schiţele dezvoltate, pot spune că o încercare a fost momentul când a trebuit să realizez macheta. Am avut însă foarte mult noroc primind ajutor de la un coleg biciclist, care de asemenea, realizează biciclete de lemn (n.r. Este vorba de bicicletele Oaky, despre care îți vom povesti în curând). De la el am învăţat foarte multe informaţii legate de prelucrarea lemnului.

Beck's ON: Care este cel mai frumos obiect de design din lemn pe care l-ai... pipăit vreodată?
Andrei Cristian Sandu
: Rămânând în aceeaşi zonă, am rămas plăcut surprins când am ţinut în mână o pereche de jante de bicicletă, evident, din lemn.

Beck's ON: Care ar fi pentru tine cea mai mare provocare de obiect pe care l-ai face din lemn sau combinând lemnul și alte materiale?
Andrei Cristian Sandu
: În acest moment, cea mai mare provocare ar fi să perfecţionez proiectul actual, împingând către limite proprietăţile lemnului.

Beck's ON: Cât de mult (pe o scara de la 1 la 5) te identifici cu vorba: "Dacă lemn nu e, nimic nu e..."?
Andrei Cristian Sandu
: Lemnul are multiple proprietăţi de exploatat - faptul că provine din natură, că are un echilibru între elasticitate şi rezistenţă, că este un material cald, plăcut la atingere constituie avantaje consistente. Aş ezita să spun că mă identific cu vorba menţionată, în schimb pot aprecia cu siguranţă avantajele mai sus enumerate. :)

Suntem siguri că în momentul în care va ajunge un produs funcțional, pe piața de design, Bicicleta Urbană va întoarce multe capete curioase pe stradă, așa că fii pe fază! ;)

Acest articol are 3 comentarii. VEZI COMENTARIILE
Gabi Energye
o vreau
Gabi Energye
imi place mult e faina cat costa
Mihaela Alexandru
O vreau

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.