Acum mai bine de o lună, vă povesteam, în premieră, despre prima vizită a artistului portughez VHILS în România. În octombrie și la începutul lui noiembrie, VHILS urma să transforme, prin tehnica sa specială, trei pereți din București, Cluj și Timișoara. Nu știam pe atunci care vor fi cele trei locuri alese pentru a scoate povești din ziduri.
În acest moment, cele trei lucrări pot fi deja vizitate & fotografiate de voi: în București - la Universitatea Națională de Arte; în Cluj – la Fabrica de Pensule; în Timișoara – la Filarmonica Banatul.
Cei 3 pereți transformați de VHILS
Nu e de mirare că pe zidul Universității de Arte București a apărut Brâncuși, al cărui portret se pierde în patternul Coloanei Infinitului; o femeie (muncitoare) la Fabrica de Pensule – vorbim de una dintre fabricile vechi ale Clujului transformate de câțiva ani în hub artistic; iar la Timișoara – un ochi.
Pe lângă impactul extraordinar pe care îl au în peisajul orașului, poveștile lui VHILS sunt realizate într-o manieră uimitoare: prin decapare parțială, crestare, cioplire, sau chiar prin explozii controlate în zid.
Într-un interviu pentru Dilema Veche, legat de alegerea lui Brâncuși pentru zidul din București, VHILS declara candid că “acest portret era deja acolo, eu nu am făcut nimic altceva decât să sap după el, să sparg zidul până ce am ajuns din nou la el."
O imagine este mai grăitoare decât o mie de cuvinte. E timpul să vă lăsăm doar cu lucrările lui, ce au scos, la propriu, povești din ziduri vechi. Pe pagina de facebook a Asociației Culturală DU-NE, responsabilă de vizita lui VHILS în România, vei vedea întregul making of al acestor capodopere de street art.
Sursă fotografii: Andrei Gîndac, prin Asociația Culturală DU-NE.
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.