Bucureștiul, Clujul și Timișoara vor avea câte un perete semnat de VHILS

Artistul portughez care a transformat pereții orașelor în peste 20 de țări ale globului, vine, toamna aceasta, în România. Recunoaștem timid că așa l-am și descoperit, deși este reprezentat de aceeași galerie londoneză care se ocupă de Banksy, iar în 2014 a fost invitat de U2 să regizeze un videoclip (!). Asta pe lângă includerea, în 2015, de către Forbes USA în rândul “30 under 30” la categoria “Art and Style” - 30 de figuri marcante la nivel global sub 30 de ani.

De ce în România?

Datorită Asociației DU-NE, care în octombrie organizează și PulS, proiect ce-și propune să treacă sistemul nervos cultural al Bucureștiului prin filtrul a 30 de tineri artiști și să-l redea printr-o serie de lucrări de grafică și pictură, asamblate la final într-o instalație digitală interactivă. Înscrierile tinerilor artiști ce vor să-și pună amprenta asupra orașului tocmai s-au încheiat. Abia așteptăm să-i cunoaștem pe finaliști și să vedem cum își propun ei să reinterpreteze fața multistratificată a Capitalei. Alături de ei, VHILS va tranforma un perete al orașului, în cadrul acestui proiect.

Odată cu vizita în România, VHILS își va mai pune amprenta și asupra Clujului și Timișoarei. Tare bine îi va sta Capitalei Culturale din 2021, Timișoara, cu o lucrare by VHILS. Aceste două intervenții sunt tot meritul DU-NE, dar nu mai fac parte din proiectul PulS.

Cum transformă pereții?

Tehnica lui specială, Scrathing the surface, este considerată una dintre cele mai inovatoare în arta urbană a ultimilor ani. Pornind de la conceptul de influență reciprocă între oraș și locuitorii săi, în sensul că “oamenii cioplesc orașul în care locuiesc, iar orașul la rândul său cioplește, definește oamenii care îl populează”, VHILS realizează lucrări care vorbesc despre identitate, caracterul efemer al lucrurilor și interdependența dintre om și mediul său înconjurător.

Lucrările sale sunt considerate o formă de arheologie contemporană. Cioplind în suprafața pereților pe care lucrează, acesta dezvăluie straturi de istorie și poezie urbană, dându-le un nou sens. În loc să adauge pe un perete, el caută în profunzimea sa. Tehnica este cu atât mai surprinzătoare prin faptul că artistul, un experimentalist avid, explorează constant forme noi de expresie – folosește mijloace neconvenționale, ca explozii pirotehnice controlate sau abordări mixte, care se joacă cu modelarea 3D, stenciluri, pictură și sculptură.

Bineînțeles că ne-am dori să fim primii care vă dezvăluie lucrările lui din România. Pentru asta vom fi numai ochi și urechi pe pagina Asociației DU-NE.
Feeling very excited.

Sursă fotografii: prin site-ul artistului, VHILS.com.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.