Lunile iulie și august sunt definite de festivaluri de muzică în România. Practic, în ultimele săptămâni puteai să ai o experiență de genul ăsta în fiecare weekend. Toți tinerii au fugit dintr-o parte în alta pentru câteva zile de distracție și posibile regrete. Cei mai norocoși dintre noi au fost la mai multe astfel de evenimente. Dar indiferent dacă ai fost la unul sau la mai multe festivaluri, cu toții simțim tristețea de după.
De aceea am zis să-ți fac o listă cu cele mai faine piese românești care au ieșit în luna trecută. Sunt sigur că nu prea ai avut timp să verifici noutățile, în contextul în care ai fost ocupat cu drumul pe tren, instalarea cortului, concerte și oboseala acumulată. Nicio grijă, eu am fost pe fază și ți-am făcut o selecție care o să te ajute să treci peste depresia post-festival sau post-festivaluri:
B.U.G. Mafia cu Super ED – Se ridică în aer
A trecut mai bine de un an de la ultimul single B.U.G. Mafia, dar așteptarea nu a fost în zadar. Băieții din Pantelimon/Barcelona, au lansat trei piese noi la mijlocul lunii iulie. Toate sunt frumi în felul lor, în special „Se ridică în aer”, o piesă de petrecere de cartier împreună cu Super ED de la Șatra BENZ. Cred că e singurul trapper din România care sună răgușit și cu auto-tune, ca un cântăreț de blues care cântă pe prispa unei „trap house”. Aici, Tata Vlad, noul pseudonim al lui Tataee pe partea de producție, bagă un beat mai neconvențional pentru cea mai longevivă trupă de rap din România. Ad-lib-urile lui Caddy și Uzzi confirmă că trapul a ajuns și în Pantelimon. Vizualizările piesei, care-s peste celelalte două lansate recent, confirmă că probabil nu va fi un one-time-thing pentru băieți.
Ascultă dacă: Cunoști mai bine Pantelimonul decât propriul tău cartier.
NEXT EX – Holy Grail
Din când în când, viața nu e ușoară. Te trezești într-o relație toxică din care nu poți să scapi, cu toate că știi bine că e singurul mod prin care poți să-ți păstrezi mințile. Dar suferi în continuare și trăiești cu speranța că ceva se va întâmpla la un moment dat și totul va fi bine. În piesa „Holy Grail” de la NEXT EX, singura soluție e să bei din Sfântul Graal, un vas care s-ar putea sau nu să existe, dar nimeni nu știe exact. Eu aș recomanda terapie de cuplu, e mai practică soluția, dar dacă oamenii vor să meargă în căutarea unui obiect fictiv, de ce să-i opresc? Deși cea mai bună chestie pe care o poate face cineva e să asculte piesa și să lase furtuna să treacă.
Ascultă dacă: Ești de părere că vara e prea scurtă ca să-ți bați capul.
Otherside – Cipher
Victor Bourosu, principalul compozitor și producător din Otherside, s-a bucurat luna trecută de o notorietate bine-meritată, când o pagină de Facebook destul de cunoscută a publicat un clip în care cântă la niște ouă. Peste 61 000 de oameni s-au uitat la el cum atinge ușor coaja lor și scoate sunete electronice. Practic, a folosit un cofraj pe post de clape, pentru un remix la piesa „Blowback”. M-a făcut să mă întreb dacă așa realizează și alte piese de la Otherside. Adevărul e că nu poți să-ți dai seama de diferență. Așa că o să-mi imaginez că și „Cipher”, cea mai nouă bucată de la ei, a fost creată la micul dejun. Și aștept să-l văd în concert cu ouăle la pupitru.
Ascultă dacă: Ești de părere că orice lucru poate fi un instrument.
Nopame – Drama
Well, aparent asta e luna relațiilor complicate. Căldură mare, mon amour. Totul e OK cât timp nu ți se întâmplă ție, sau măcar dacă apar niște piese faine după pseudo-tragediile astea. Oamenii de la Nopame s-au decis să folosească drama dintr-o relație într-o piesă care te poate ajuta să treci peste problemele pe care s-ar putea să le ai. Sau în cazul în care ești single, să-ți amintești că nu e întotdeauna o chestie rea să fii singur. Poate nu te plimbi seara de mână cu cineva pe stradă, dar tot e mai bine decât să ai o dramă în viața ta.
Ascultă dacă: Ești single sau într-o relație.
Keed – Multe
În urmă cu câteva luni, Keed a anunțat o pauză de la activitatea muzicală. S-a întâmplat după o perioadă destul de încărcată pentru trapper, care a scos un album nou la începutul anului și plănuia să mai scoată unul înainte să înceapă vara. Toate proiectele i-au pus capac și s-a simțit extenuat fizic și psihic. Cu toate că el nu datorează nici o explicație nimănui, e vorba de sănătatea omului, la urma urmei, tot a simțit nevoia să scoată o piesă prin care să explice exact ce s-a întâmplat. Așa că s-a întors cu „Multe”, o piesă despre mental health, care nu e dedicată doar oamenilor care ascultă trap. Toți suntem stresați până la paroxism, și „Multe” e o terapie de care avem nevoie.
Ascultă dacă: Ai prea multe pe cap.
Macanache – Trag tare
Cât de ciudat e să-l văd pe Macanache într-o locație care nu e undeva prin cartierele din București. Cred că e primul videoclip de la el în care o arde prin țări străine. Aici e în Grecia, cred, cel puțin așa pare după ruinele din spatele lui. E un contrast evident cu mesajul piesei, în care vorbește despre cum trage tare și când lumea merge la culcare. Sau poți să interpretezi diferit tot filmul ăsta și să rămâi cu impresia că Macanache lucrează și când e în concediu, pentru că acolo a filmat videoclipul. Apropo, numai Maca putea să se îmbrace într-un hanorac pe o vreme atât de însorită.
Ascultă dacă: Ai nevoie de motivație să tragi tare până la concediu. Mai e puțin, hai că poți.
Soundopamine – At Midnight
Trupa bucureșteană e sinonimă cu anotimpul cald. Nu poți să spui că e vară afară până nu asculți o piesă de la Soundopamine. E o tradiție care durează deja de patru ani, încă de la debutul lor cu „Stai Blană”, una dintre cele mai faine piese, care se potrivește perfect cu luna iulie, când a fost lansată. În 2018, duo-ul a scos o piesă nouă, intitulată „At Midnight”, care e o odă adusă orei la care chiar poți să respiri când e caniculă afară. Din fericire, oricâte grade sunt afară, poți să asculți piesa la orice oră și să te bucuri de feelingul de vară unic pe care-l transmite Soundopamine în muzica lor.
Ascultă dacă: Nici clima nu mai funcționează.
Fine, Its Pink – Killer
Fine, Its Pink au apelat aici la simplitate în procesul creativ. Ascultă „Killer” ca să înțelegi despre ce-i vorba. Vocea solistei e atât de puternică încât nici nu-ți dai seama cum progresează piesa cu celelalte instrumente. Începe cu un pian și vocea Ioanei, apoi apar alte sunete, dar tu deja ești hipnotizat de vocea ei și ajungi să ignori totul. Asta nu înseamnă că restul instrumentiștilor nu-s bazați. Pur și simplu nu poți să-i apreciezi cum trebuie, pentru că atunci când cântă Ioana totul se oprește în jurul tău.
Ascultă dacă: Apreciezi vocea mai mult decât instrumentele.
Satellites – House of Fools
Uninvited Artists e un label care ar trebui să fie pe radarul tău. Casa de discuri bucureșteană semnează artiști de calitate din toate genurile muzicale. Valeria Stoica, Nopame și acum Satellites au scos la ei piese extrem de bune. În cazul clujenilor de la Satellites, „House of Fools” e un pic diferită de ce au scos până acum. Sunetul de rock electronic e tot acolo, dar nu se sfiesc să experimenteze cu sunetele. În loc să rămână o trupă foarte faină de rock alternativ, schimbă un pic placa și așa au toate șansele să ajungă o trupă excelentă de rock alternativ. Sunt sigur că și asocierea cu Uninvited Artists o să-i ajute în viitor, dar mai e până la următorul EP sau album. Până atunci ne bucurăm de „House of Fools”.
Ascultă dacă: Vrei ceva care o să te scoată din starea de lehamite prin care treci din cauza temperaturii de afară.
Dacă ai auzit și de altă muzică mai bună bună cât băgai o bere cu prietenii în oraș sau la festival, lasă un comentariu pe Beck’s ON:
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.