Cea mai buna muzică românească nouă pe care să o asculți în iunie 2018

Poate doar eu am experimentat asta, dar parcă timpul trece altfel în România. M-am convins de asta în luna mai, care parcă nici nu a existat în calendar. E o senzație pe care o am din cauza faptului că am avut atâtea zile libere încât parcă am luat o pauză de la viață. Parcă s-a întâmplat ceva între 1 și 31 mai, dar am uitat tot în mini-vacanța din ultima săptămână.

Știu că sună nasol, dar, din fericire pentru noi, artiștii din România nu s-au bucurat de zilele libere. Ei oricum cântă de sărbători și toate alea. În ultima lună, au tot fost concerte, dar și lansări de muzică nouă, în timp ce eu și tu o ardeam pe la grătare sau festivaluri. Acum că am intrat în iunie, e timpul să vedem ce muzică faină s-a lansat în mai și să ne acomodăm din nou cu rutina de la birou. Piesele și albumele astea o să-ți facă experiența mai ușoară:

DOC – Eu

DOC spune pe piesa care dă numele albumul că și-a pierdut identitatea, o declarație care poate fi interpretată în două feluri: 1. e motivul pentru care a scos materialul ăsta, să-l redescoperim pe artist la modul cel mai personal și 2. e o aluzie la hit-ul „Pierdut Buletin”, care cu toate că i-a adus o notorietate mai mare, nu era filmul potrivit pentru el. La modul în care o dă pe album, ca un pacient nou la o primă ședință de psihoterapie, nerăbdător să dea totul afară din el, e posibil ca adevărul să fie undeva la mijloc.

Eu e un album scos la Facem Records, casa de discuri independentă formată de oamenii de la CTC, și se pare că Doctorul și-a încheiat conturile la HaHaHa Productions. Nu zic că nu a avut parte de mână liberă pe partea creativă la label-ul lui Smiley, dar știi cum e, când lansezi ceva pe cont propriu, tu centrezi, tu dai cu capul, și nimeni nu îți analizează lovitura și o trece prin post-producție.

Mai adaugi la toate astea și faptul că a ajuns la o vârstă la care mulți rapperi se uită în trecut, își pun întrebări serioase despre viitor și îți dai seama că asculți cel mai sincer material de rap apărut în 2018 în România. DOC a dat-o întotdeauna pe față, dar acum o face de parcă nu ar putea continua fără să-și expună gândurile personale. Și o face cu piese care variază de la bangers la bucăți introspective în care te poți regăsi, indiferent ce vârstă ai sau prin ce ai trecut.

Ascultă dacă: Vrei să-l redescoperi pe DOC.

Golan – Rocket Love

Până în 23 mai, data la care a apărut Rocket Love, am crezut cu siguranță că „Panamera” de la Lino Golden o să fie hit-ul verii în România. Acum nu mai știu ce să cred. Cel mai nou single Golan e la un alt nivel. Și se pare că nu-s singurul care crede asta. E prima lor piesă care a ajuns în trending pe YouTube. În prezent, are peste 80 000 de vizualizări. Ar putea intra lejer pe radio, dar nu neapărat la stațiile de la noi, din păcate. Island Chain se potrivește perfect cu băieții, merită toate laudele, dar și intervenția lui Mihai Ristea de la finalul piesei dă o altă dimensiune piesei. Apare ca o voce interioară pentru personajele din clip sau chiar pentru Island Chain. Oricum, e combinația blană dintre cele două voci care o să te rupă pe tot parcursul verii și nu numai.

Ascultă dacă: Vara asta o să te îndrăgostești. De piesă și de cine vrea inimioara ta.

Future Nuggets – Fragmente Pop Vol. 1

Oamenii de la Future Nuggets au revenit cu o compilație aparte pentru label-ul lor. E o colecție de piese pop, dar nu te aștepta la EDM combinat cu auto-tune. Aici producția e low-fi, eclectică și chiar cu elemente din manelelectronics, în special pe piesa „Lasă-mă să trec” sau pe singura piesă de la Inana. Poate cea mai interesantă chestie din tot albumul e că ajungi să-ți dai seama de potențialul unor artiști de la Future Nuggets de a intra serios în lumea pop-ului. Oameni ca Matteo sau Cosima și Anca Popa. Mă îndoiesc că vor primi un contract de la Global Records sau HaHaHa, dar îți dai seama cum ar suna o piesă Inana cu Inna? I can’t even. 

Ascultă dacă: Asculți pop neironic.

 

Loungerie II – Hot Spots

Am emoții când o trupă lansează ceva nou după o pauză îndelungată. Mai ales dacă e o trupă care a scos una dintre cele mai faine piese din 2016. Poate-s mai pesimist, dar mă gândesc că nu au cum să revină cu focul, pentru că-s șanse mari să-și fi ieșit din mână. În muzică, totul ține de exercițiu. O pauză poate să te scoată total din vibe-ul creativ. Bucureștenii de la Loungerie II m-au convins că astea-s doar prejudecăți. Noul single e la fel de fain ca tot ce au scos până acum. Lor le-a picat bine pauza asta. Poate ar trebui să scoată ceva nou peste cinci ani. Ar ieși ceva genial, dar nu știu dacă chiar vreau asta. E dilema la care mă gândesc în timp ce cânt „Hot Spots”.

Ascultă dacă: Te-ai săturat să aștepți.

 

Valeria Stoica – Just a Boy

Știi momentele alea când îți amintești de prima iubire și îți vine să te bagi în pământ de rușine? Sunt faine cât timp îți dai seama cât de cool ești în prezent și cât de mult ai evoluat de atunci. În rest, regrete și jenă pe toată linia. Dar nu trebuie să fie așa. Valeria Stoica ne împacă pe toți cu versiunea noastră de la șapte, opt sau nouă ani, fiecare după posibilități. Piesa asta e despre inocență și o să te facă să plângi. Pe bune, oricât de stoic și cinic ai fi, Valeria Stoica știe exact cum să distrugă barajul ăla care a ținut bine toate sentimentele și emoțiile adunate de-a lungul timpului. Dar e OK, dă totul afară, oricum o să vină altele în timp. 

Ascultă dacă: Vrei să te descarci.

 

Magazinu 51 – Titu nu e la munte

Titu nu e la munte, în cazul în care se întreabă cineva. Unde e, de fapt, Titu? Habar nu am. Cineva să-l sune pe WhatsApp sau să-i dea un DM pe Insta. Ah, stai, Titu e prea nonconformist pentru social media. Cum dăm de Titu? Ar putea fi oriunde. Mai puțin la munte. Titu nu e la munte. Măcar știm să trage Carpații de pe listă. Eu cred că se odihnește cu o doză de energizant în mână la poalele unei statui după un party fain. Dar nu sunt sigur. Titu ar putea fi oriunde, singur sau înconjurat de gagici. Cred că băieții de la Magazinu 51 ne pot ajuta să-l găsim pe Titu. Ar trebui să scoată un album cu o hartă plină cu indicii despre unde a fost văzut Titu ultima oară, ca o versiune autohtonă de la „Where’s Waldo?”, care să se numească „Unde-i Titu?”. Că la munte sigur nu-i.

Ascultă dacă: Vrei să-l găsești pe Titu.

Cinema Aurora – Kile la Paris

Kile face afaceri mari la Paris. Își face conexiuni la nivelul cel mai înalt ca să fie sigur că Palm D’Or-ul ajunge anul viitor la Cinema Aurora și nu la ceva film experimental despre viața unei mușcate de la balconul unui apartament din Titan. Tu probabil te gândești acum că „stai, boss, asta nu are absolut niciun sens, Palm D’Or-ul merge la cel mai bun film de la Cannes, nu la o trupă de rap”. Păi da, dar Cinema Aurora nu e orice trupă. Cinema Aurora regizează o mișcare de Soundcloud rap din România cu potențial de export. Anul viitor o să auzim Kile la Paris pe Croazetă și va lua primul Palm D’Or pentru muzică. Slabe șanse să scoată și Kile în Los Angeles. Academia nu recunoaște niciodată valorile adevărate.

Ascultă dacă: Vrei să-l vezi pe Kile la Cannes.

 

Alex și Tugay & Tugay și Alex – Dau o tură 

Alex și Tugay & Tugay și Alex, singurul nume de trupă pe care nu ai cum să-l greșești, e unul dintre cele mai faine proiecte underground din trap-ul românesc. Ăștia au crescut într-o perioadă foarte scurtă cu piese despre cum se lasă de Cola și cât de fain e Jackie Chan. Totul cu o abordare do-it-yourself care a prins în mediul online. Noul material, Nu mă judeca frate / Nu mă uita frate 3, e excelent, dar highlight-ul e „Dau o tură”, care are nevoie doar de un videoclip blană ca să ajungă în atenția tuturor fanilor de rap de la noi. Cineva să le zică oamenilor din televiziuni să scoată euroii ăia grași, ca Alex și Tugay și Tugay și Alex să dea o tură și prin mainstream.

Ascultă dacă: Dai o tură și se aude bineeeeee.

Killa Fonic – DVNS

Doamne cât de catchy e refrenul la piesa asta. Provoacă dependență, chiar mai multă decât celelalte scoase de Lamă Fină. Important din clipul ăsta e să reții că e ca zicala cu preotul, doar că exact opusul: Fă ce face Killa, nu ce spune în piese. Nu încerca să sari pe mașini în parcare și nu arunca în sus carnetul de CEC.

Ascultă dacă: Dans, dans, dans, dans.

Dacă ți se pare că am ratat ceva, lasă-ne un comentariu cu bijuteriile muzicale noi despre care

vorbești cu prietenii când ieșiți la bere și spune-ne cum ți-au schimbat viața pe Beck’s ON.

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.