A apărut încă o aplicaţie care se adresează persoanelor care doresc să-şi îmbunătăţească stima de sine şi să treacă mai uşor prin provocările vieţii. Evenflow este o aplicaţie gratuită (dar are in-app purchases), care a fost dezvoltată de un grup de terapeuţi, profesori de meditaţie transcendentală şi instructori de yoga, care – se pare – au găsit o soluţie pentru a ne ajuta să ţinem sub control stresul, depresia şi anxietatea.
Din păcate, Evenflow este disponibilă doar în App Store. Este extrem de uşor de folosit, având o interfaţă foarte „curată” şi prietenoasă, şi are o poveste frumoasă, în spatele căreia se află Mark Meyuhas, un american care, împreună cu un prieten, a pus bazele unui cunoscut studio de post-producţie muzicală şi apoi şi-a dat seama că poate merge mai departe cu... propriul restaurant. Omul a cunoscut stresul şi anxietatea la capacitate maximă, dar a încercat să echilibreze cumva acest haos „epidemic”, recurgând la meditaţie şi un regim alimentar calculat. Mai târziu, a realizat că deţine suficiente cunoştinţe pentru a crea o aplicaţie digitală care să cuprindă, printre altele, explicaţii psihologice pentru a-i face pe outsideri să înţeleagă care este adevărata problemă cu care se confruntă şi cum poate fi tratată aceasta. Deşi poate fi descărcată gratuit, Evenflow îţi oferă acces necondiţionat doar la un set limitat de meditaţii. Dacă vrei mai mult, va trebui să plăteşti abonament: lunar (9,99$), anual (74,99$) sau viager (199,99$).
Netul e plin de aplicaţii menite să combată anxietatea şi uite aici câteva exemple, iar experţii sunt de părere că ele au potenţial foarte mare în ajutorarea oamenilor care refuză să meargă la specialist. De altfel, Journal of Affective Disorders a publicat recent o analiză din care reiese că aplicaţiile de smartphone şi terapiile digitale au potenţial în reducerea anxietăţii. Analiza a constat în mai multe studii efectuate pe un eşantion de 1.837 de persoane care sufereau de anxietate şi care au fost supuse atât terapiei digitale, cât şi celei convenţionale. Profesorul Joseph Firth de la Universitatea din Manchester a observat că, în unele cazuri individuale, cele mai eficiente în „lupta” cu anxietatea au fost aplicaţiile dedicate mai degrabă îmbunătăţirii stării mintale decât focusate pe înlăturarea anxietăţii.
Firth admite însă că, în momentul de faţă, nu există probe concludente referitoare la superioritatea netă a aplicaţiilor digitale în detrimentul tratamentelor oferite de specialişti. Dar profesorul recunoaşte potenţialul pe care îl au smartphone-urile „în a revoluţiona metodele curente de colectare şi utilizare a datelor” cu privire la pacienţii cu sănătate mintală precară.
Eu zic să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi să deschidem un Beck's ca să vedem care-i treaba, de fapt, cu anxietatea. Game on!
Surse: Official Website şi Pixabay
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.