Vorbeşte corect cu dictie.ro!

Graţioasă, Doamna Dicţie şi-a făcut apariţia zilele trecute pe telefoanele noastre mobile. S-a lansat atât pe iOS, cât şi pe Android, sub forma unei aplicaţii, denumită simplu: Dictie.ro. Este gratuită şi unică şi te învaţă cum să-i conferi fiecărui cuvânt forţa binemeritată.

Şi am să explic imediat ceea ce vreau să spun: cu toţii am întâlnit oameni care parcă au prune în gură atunci când vorbesc, care nu îl au niciodată la ei pe celebrul „pe care” sau care au înţepenit în clişee lingvistice moderne, fără să-şi mai pună problema dacă vorbele lor au sau nu sens în limba română.

În ceea ce priveşte pronunţia, cu excepţia celor care au defecte de vorbire (deşi chiar şi pentru ei există un remediu), oamenii care vorbesc incorect, fără să deschidă gura larg pentru – să zicem – litera „a”, o fac, de cele mai multe ori, inconştient şi tocmai de aceea au nevoie de o aplicaţie care să le arate „calea dreaptă”. La fel şi aceia care se află la o distanţă impresionantă de şcoală... la toate sensurile de figurat. 

Dictie.ro îţi pune pe masă exerciţii specifice care nu doar te vor ajuta să pronunţi corect, dar îţi vor reaminti şi câteva reguli gramaticale pe care, poate, le-ai uitat sau nu le-ai ştiut niciodată. 

 

 

Iniţiatoarea proiectului, jurnalista Carmen Ivanov, a structurat aplicaţia în funcţii lesne de înţeles. De pildă, vei putea accesa un set considerabil de întrebări de cunoaştere a foneticii şi gramaticii limbii române, precum şi o colecţie extrem de simpatică şi folositoare cu exerciţii de dicţie, fiecăruia fiindu-i „ataşat” câte un exemplu audio cu pronunţarea cuvintelor.

Dictie.ro este o aplicaţie gratuită, care nu ar trebui să lipsească nimănui din buzunar şi din suflet. Poate aşa copiii noştri vor ajunge să cunoască mai bine limba română decât engleza şi nu se vor mai teme să folosească „pe care” în loc de „care”, „hartă” în loc de „mapă”, „personaj” în loc de caracter” şi multe altele. Eu încă sper. 

Greuceanu, colegul şi prietenul nostru, a încercat aplicaţia „la cald” şi la o oră târzie, şi uite ce-a ieşit:

 

Dacă eşti şi tu youtuber sau vrei să dai un exemplu pozitiv, ia-ţi inima în dinţi, testează aplicaţia pe video şi demonstrează că vorbeşti corect limba română.

 

 

 

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.