Aveam niște păreri oarecum preconcepute înainte să pun mâna pe un Switch. Încă o consolă? Și mai multe jocuri? Ce dacă sunt exclusivități, timp pentru mine eu când o să mai am? Toate semnele mele de întrebare s-au evaporat ca prin ceață atunci când, odată cu Switch-ul, am primit și Legend of Zelda: Breath of the Wild, titlu pe care aproape că l-am devorat într-o săptămână de concediu... la munte!
Cum toate lucrurile în familia mea se împart în doi, a trebuit să investighez problema jocurilor multiplayer pe Switch. Așa au apărut brusc pe consolă: Snipperclips: Cut It Out, Together!, Lovers in a Dangerous Spacetime și Tricky Towers.
Lovers in a Dangerous Spacetime
Co-op
Maxim 4 jucători
Se joacă numai local
Știți seria aceea platformer în care controlezi un mustăcios printr-o multitudine de capcane ca să ajungi să o salvezi pe preafrumoasa visurilor tale (Mario, ahem!)? Cam așa și Lovers in a Dangerous Spacetime. Te miști calculat de colo-colo, la bordul unui vehicul interstelar sferic, care, în timp, ajunge să fie dotat cu cea mai avansată tehnologie de luptă, menită să facă față fioroaselor forțe malefice ale Universului, denumite șugubăț Anti-Love Forces. Povestea nu are preafrumoase, ci preaurecheați, adică la finalul fiecărui nivel ai de salvat câțiva iepuri extratereștri, dătători de upgrade-uri ultrasofisticate pe care să le montezi pe propria-ți navă: lasere, scuturi, turete și altele.
Povestea, ca povestea, dar nava nu va putea fi controlată de un singur jucător. Fiecare dintre voi veți avea un rol, fără de care sfera galactică nu se va mișca și nu va distruge forțele răului, pardon ale antidragostei. Doar e vorba de un shooter spațial... Dar chiar dacă ai skilluri de mare trăgător, sigur nu ai șase mâini să și manevrezi nava, să și activezi scuturile și să le îndrepți în direcția potrivită, să și pornești laserele și să-i mai și nimicești pe invadatori... Atunci să te vedem cum știi tu să lucrezi în echipă!
Tricky Towers
Versus
Maxim 4 jucători
Se joacă local și online
Inițial nu i-am acordat prea mare atenție pentru că e prea multă adrenalină la mijloc, iar inima mea nu mai are tocmai 15 ani... Până la urmă, la o petrecere, nu am avut încotro și a trebuit să-l joc. Alternativa era o discuție plictisitoare despre politică, așa că din două tipuri de adrenalină, am ales-o pe cea mai bună, care îmi spunea și o poveste cu magi și vrăjitoare, puteri și superputeri, forța gravitațională și competiții intense. Tricky Towers este un tetris tridimensional, cu 3 moduri de joc, în care fiecare joacă pentru el. Dacă alegi, de exemplul, să joci Survival, tot ceea ce trebuie să faci este să pui piesă peste piesă peste o temelie de turn și să ai mare grijă să nu-ți cadă mai mult de 3 piese în hău. În modul Race, te întreci cu ceilalți încercând să construiești un turn cât mai înalt, iar în Puzzle Mode ai de aranjat cât mai multe pietre pe un spațiu dat, înainte să ajungi la linia de sosire. Care linie se află undeva deasupra ta și pe care nu ai cum să o ratezi...
Snipperclips: Cut It Out, Together!
Co-op și versus
Maxim 4 jucători
Se joacă numai local
Snipperclips, de departe cel mai haios joc dintre cele trei, face apel la creativitate, o lecuță de răbdare și ceva mai multă logică. În plus, îl poate juca oricine, indiferent dacă are 90 de ani sau de-abia acum a învățat să scrie. Nivelurile sunt construite pornind de la simplu la complex și au la bază principiul tăierii... reciproce.
Să zicem că ți-ai ales partenerul de Snipperclips și vrei să încerci modul World, care se joacă solo sau în doi și în care vei găsi puzzle-uri care nu-ți vor solicita creierul la maxim. Eroii pe care îi controlați sunt două bucățele de hârtie, cu scăfârliile rotunjite și ochi expresivi. Pentru a rezolva un puzzle este nevoie ca tu și partenerul tău să vă tăiați reciproc în anumite forme (ca la croitorie) și să vă folosiți de unul sau mai multe obiecte ca să treceți mai departe. Ți se pare prea ușor? Stai să vezi cum e să faci echilibristică cu niște pe care le plimbi din stânga în dreapta pentru a le așeza, în cele din urmă, în niște coșulețe...
Când numărul jucătorilor e mai mare de 2, lucrurile se pot complica! De exemplu, în puzzle-urile din Party Mode, tăieturile sunt mult mai complexe, iar coordonarea mai precisă. Cât despre cel de-al treilea mod (denumit Blitz) - cel mai greu, dacă mă întrebi pe mine - creativitatea nu-ți va mai fi de prea mare ajutor, fiecare nivel fiind o competiție sportivă în sine: de baschet, de hochei sau de lupte corp la corp. Tot cu tăiere e și aici, dar nu pentru a vă completa unii pe ceilalți, ci pentru a vă împiedica unii pe ceilalți să vă atingeți scopurile...
Game on!
Photo credits: Lovers in a Dangerous Spacetime, Tricky Towers, arhiva personală.
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.