Muzica de mai, muzica începutului de vară

Gata, e oficial vară. Și nu mă refer aici doar la vremea de afară, ci la peisajul muzical. Încep festivalurile, drumurile spre mare și exodurile din marile orașe. La radio urlă hiturile de sezon, muzica e veselă chiar și atunci când versurile sunt triste.

Asta-nseamnă că trebuie să începem să ne facem cumpărăturile de vestimentație pentru concerte în aer liber, să băgăm Beck’s-ul la rece și, partea la care voi încerca eu să vă fiu de ajutor, să ne apucăm de făcut playlist-uri. Playlist-uri de drum, de pregătit festivaluri, de ascultat pe plajă sau, pentru nefericiți, de relaxat în puținele momente libere din sesiune.

Ni se pregătește o vară cu sute de noi albume de la artiști mari. Lorde, Queens Of The Stone Age, HAIM, Royal Blood, Phoenix, Roger Waters, alt-J, London Grammar – toți au de zis câte ceva în perioada imediat următoare. Dar nici măcar nu trebuie să așteptăm aceste albume, pentru că la începutul lui mai am fost deja indundați cu piese noi. După cum urmează:

 

HAIM - Want You Back

Cele trei surori ne-au oferit întâi o piesă de teasing al noului album, o versiune live din studio pentru “Right Now” - care suna destul de gri, fiind mai mult o demonstrativă. Inutil să mai zic că n-a întors multe capete. Apoi au lovit cu primul single pe bune de pe 'Something To Tell You' , album care vine pe 7 iulie. Want You Back are potențial de hit de vară, și nu-i singurul din playlistul ăsta.

 

Foster The People - Pay The Man

De la “Pumped Up Kicks” și debutul lor, ‘Torches’, californienii de la Foster The People s-au cam stins. Revin acum cu trei single-uri noi, despre care promit să fie vesele, într-o perioadă în care “lumea are mai multă nevoie ca oricând de așa ceva”. Pay The Man e cea mai hitoasă din cele trei și pare că americanii s-au ținut de promisiune. Îi așteptăm și pe ei cu al treilea album, vara asta.

 

Phoenix - J-Boy

Voia bună vine luna aceasta din Franța! Și nu mă refer aici doar la rezultatul alegerilor prezidențiale. Phoenix sunt niște francezi geniali, prieteni și colegi încă din adolescență cu trupe ca Daft Punk și Air. Dar nu doar asta-i recomandă. Au fost cap de afiș pe la mai toate festivalurile mari în 2013, odată cu lansarea albumului Bankrupt!, iar acum revin cu “Ti Amo”. Noul material s-a lăsat ceva așteptat, dar asta-i ceva obișnuit pentru Phoenix, care nu lansează ceva la apă până nu se asigură că sună impecabil. Le-a cam ieșit cu “J-Boy (Just because of you)” dar simt că pe Ti Amo vom găsi chiar piese mai bune. O să fie un album “ca o vară italiană”, amenință Thomas, solistul (și soțul regizoarei Sofia Copolla). Așadar, #picassomichelangelo la toată lumea!

 

Nothing But Thieves - Amsterdam

Încă o trupă care vine vara asta la Summer Well ne propune ceva proaspăt, în pregătirea festivalului. Pare că le-a cam plăcut la Amsterdam britanicilor de la Nothing But Thieves, din moment ce au scos și o piesă despre asta. “Amsterdam”, cântecul, e cu destul de multă energie, care promite pentru festival și pentru albumul nou, “Broken Machine”. Chiar dacă nu e gata până la Summer Well, sigur vom mai avea parte de niște piese noi în live.

 

LCD Soundsystem - call the police

În 2011 au zis că-i gata. În 2016 s-au răzgândit. Și iată acum, un an mai târziu, avem deja două cântece noi de la James Murphy și gașca lui de LCD Soundsystemși. Deci, e sigur: Call The Police și American Dream deschid balul pentru noul album, după o pauză de 7 ani. Criza vârstei de mijloc, varianta pe care poți totuși conduce cu zâmbetul pe buze. E și o urmă de hit și de imn prin Call The Police.

 

Imagine Dragons - Whatever It Takes

Oho! Rap din gura solistului de la Imagine Dragons, ceva la care nu ne așteptam. E deja al treilea single de pe viitorul material ID, EVOLVE, încă fără dată de lansare și e primul care mă face să strig: în sfârșit! În sfârșit parcă Imagine Dragons încearcă o schimbare, una care sună bine, cu forță și tot ce îi trebuie unei piese care să ne rămână pe buze toată vara.

 

Kasabian - Bless This Acid House

Nu e lună fără ceva nou de la Kasabian. Ba chiar suntem în săptămâna în care lunaticii din Leicester ne-au dăruit urechilor cel de-al șaselea album: For Crying Out Loud. Și după o primă ascultare, mai că îmi vine să le dau dreptate Kasabianilor, care spuneau că asta va fi cel mai tare album al lor de până acum. Uite încă un hit, de exemplu. De ascultat și "Ill Ray (The King)", piesa care deschide albumul.

 

London Grammar - Oh Woman Oh Man

Să ne mai și liniștim, puțin. London Grammar ne cântă despre o relație ajunsă la apogeu și intrată-n declin. Nu știu cât lovește Paul Epworth (producătorul acestei piese, cunoscut pentru repetatele colaborări cu Adele) și cât e mâna celor trei britanici, dar avem un motiv în plus să așteptăm data de 9 iunie. Atunci iese al doilea album London Grammar, numit Truth Is a Beautiful Thing, anunțat deja de niște piese superbe. Și ce voce!

 

Paramore - Told You So

Luna revenirilor? Nici măcar Paramore nu-și dădeau mari șanse să mai vină cu ceva nou, asta după ce la sfârșitul lui 2015 le plecase, din nou, basistul din formula originală. Planetele s-au aliniat și la puțin timp după nefericitul eveniment, în trupă s-a întors toboșarul Zac Farro. Trecând peste zicala învechită care-i dă numele, piesa sună proaspăt, combinat cu un aer puternic retro din anii 80. E de bine, Paramore!

 

Lord Huron - The Night We Met

Da, nu-i o piesă tocmai nouă. Dar e perfectă. Ieșită la suprafață de pe urma serialului 13 Reasons Why, The Night We Met aruncă o lumină asupra acetor americani care-și spun Lord Huron. Au două albume și mă bucur că acest serial i-a adus în atenția atâtor urechi. La mine a ajuns întâi piesa, apoi serialul, dar sunt convins că tot datorită isteriei create de acesta din urmă. Știu că v-am promis veselie, dar asta-i altfel de plăcere. E o voie bună incredibilă pe care ți-o dă piesa asta.

Playlist:

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.