Decât trist pe Facebook, mai bine vesel în viaţa reală

Ce spun studiile?

Studii noi arată că abordarea directă, faţă în faţă, a oamenilor pe care nu-i cunoaştem rămâne la fel de eficientă cum ştiam până acum. 

Potrivit Journal of Experimental Social Psychology, cercetătorii au cerut unui grup de 45 de oameni să intervieveze, pentru un sondaj, 450 de persoane pe care nu le cunoşteau. O parte din grup a avut „misiunea” de a-i aborda faţă în faţă pe străini, iar cealaltă parte – prin intermediul emailului. Toţi cei 45 de participanţi au folosit aceleaşi tipuri de replici, spuse/scrise în acelaşi fel. 

S-a descoperit că solicitările făcute de faţă cu interlocutorii au fost de 34 de ori mai eficiente decât cele prin email. În egală măsură, cercetătorii au observat că unii dintre participanţi şi-au supraestimat puterea de persuasiune în interacţiunile prin email, iar alţii şi-au subestimat puterea de persuasiune în comunicarea faţă în faţă. 

Oamenii au convingeri diferite când vine vorba de spaţiul online, iar studiile încearcă să demonstreze dacă aceste convingeri pot deveni un trend. Până la proba contrară, răspunsul este negativ. 

Potrivit unui nou studiu, cu cât stai mai mult pe Facebook, cu atât mai trist te vei simţi... Cercetătorii americani nu neagă faptul că interacţiunile sociale sunt sănătoase şi necesare în existenţa umană. Ei au descoperitstarea noastră mentală e dependentă de... click-urile pe care le dăm pe Facebook.

În studiu au fost cuprinşi 5.208 participanţi, a căror activitate pe reţeaua de socializare a fost monitorizată cu atenţie, urmărindu-se în principal frecvenţa cu care postau mesaje pe wall-ul lor, dădeau like-uri, accesau link-uri via Facebook şi-şi actualizau profilurile. Rezultatul? – Per ansamblu, s-a observat că „reţelele” de socializare din lumea reală au fost asociate cu starea de bine, iar cele din lumea virtuală – s-au aflat la polul opus. 

Studiul a arătat că utilizatorii de Facebook care se întâlnesc cu prietenii şi în viaţa reală, nu doar în mediul virtual, au o satisfacţie personală mai mare. Iar utilizatorii de Facebook care-şi dau like-uri reciproc au aparent probleme cu satisfacţia personală.

Ce rămâne de făcut?

Oricare ar fi convingerile tale, noi te invităm la mult zen, alături de Beck’s şi prietenii tăi. Apropo, arată-le şi lor articolul ăsta că poate vă-ncingeţi la o ieşire mai târziu :)

Surse studii: aici şi aici

Surse foto: Pixabay

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.