Cum îndeamnă New York Times electoratul să voteze în 8 noiembrie

În aşteptarea alegerilor prezidenţiale din acest an, New York Times a creat special pentru electorat aplicaţia numită The Voter Suppression Trail. Este vorba despre un joc gratuit, care se joacă în browser şi care pune accentul pe obstacolele din timpul procesului de votare din America. Este, potrivit Eurogamer, o parodie modernă după jocul The Oregon Trail şi tot ceea ce ai de făcut este să alegi unul dintre cele trei roluri şi să vezi ce se întâmplă, din fiecare perspectivă, în viaţa de zi cu zi, în special în ziua alegerilor. 

Aşadar, vei opta între un programator alb din California, o soră medicală latină din Texas sau un vânzător de culoare din Wisconsin. 

Fără bătăi de cap

Primul merge la vot şi, într-un minut, alege preşedintele dorit, apoi părăseşte secţia fără nicio frustrare – locuieşte în Orange County (California), într-o zonă liniştită şi nici vremea, nici alte probleme nu-l împiedică să voteze. Başca nu există coadă la urne! 

Obstacole la tot pasul

Sora medicală are de traversat oraşul pentru a ajunge la secţia de vot – secţiile sunt mai puţine în acest sezon electoral, iar cozile mult mai consistente. 

După 17 minute de aşteptare, apare o altă problemă – este sunată de la şcoală: fiul său tocmai a fost lovit de dizenterie. Dacă pleacă de la coadă, nu va mai ajunge înapoi în timp util şi, deci, nu va mai putea vota. 

Dar dacă apare o problemă cu sistemul de vot şi aşteptarea se prelungeşte? Merită să rămână aici în timp ce fiul său are nevoie urgentă de îngrijiri medicale? Atât de multe întrebări, atât de puţine soluţii... Brusc, îi sună telefonul şi mama sa îi spune că-i este rău. Se duce s-o vadă? Rămâne la coadă? Ce să facă? Îi sună din nou telefonul – e băiatul său, îi e rău şi are nevoie de ea... Frustrările cresc, neputinţa de a-i ajuta pe cei apropiaţi îi sfâşie inima. Rămâne însă pe poziţii şi, în secţia de votare, dă cu ochii de supraveghetorii electorali şi îşi dă seama că e prea răvăşită ca să nu fie luată la ochi. Trebuie să-i evite cu orice preţ...

Crezi că ai scăpat de probleme? Ha, ai vrea tu!

Problemele se ţin lanţ

Dacă alegi vânzătorul de culoare din Wisconsin, trebuie să ştii din capul locului că ai de luat un autobuz până la secţia de votare, că vei sta la o coadă la fel de mare şi că şi ţie îţi va suna telefonul de multe ori... 

Dacă alegi să-ţi exerciţi dreptul de a vota, ştii ce urmează la serviciu, nu? – vei primi mai puţini bani pentru că l-ai supărat pe şef! Frustrarea creşte şi brusc apare o altă problemă: responsabilii din secţia de vot tocmai şi-au dat seama că nu ştiu cum funcţionează sistemele de votare. Şi timpul se scurge în detrimentul tău... 

Apoi te sună un coleg de serviciu care, surprinzător, a făcut dizenterie (şi el?) şi are nevoie de tine să-i ţii locul. Dacă pleci de la coadă, ştii ce se va întâmpla. Dar la fel de bine ştii şi ce se va întâmpla la birou dacă alegi să rămâi la rând... După circa 80 de minute, începe să plouă, dar oricum ţi-ai atras antipatia colegilor şi furia şefului, ce mai contează nişte stropi nesuferiţi de ploaie?

Evident că şi în secţia ta există acei observatori electorali... pe care trebuie să-i eviţi!

Apoi când ajungi în faţa urnei – nu mai devreme – îţi dai seama că poate ai trăit în vremurile lui Murphy pentru că nu ai cartea de identitate la tine şi trebuie să te duci acasă s-o iei! Altă distracţie. Altă coadă. Dar reuşeşti să te întorci la timp pentru a mai sta la o coadă şi, în cele din urmă, a vota...

The Voter Suppression Trail atrage atenţia asupra multitudinii de obstacole pe care le întâmpină alegătorul obişnuit. Dacă el nu ajunge la urne, este evident că opţiunea lui electorală nu va putea fi luată în calcul... De altfel, moto-ul jocului este extrem de explicit: „Find out if your vote can survive the great, flawed adventure of American democracy” („Află dacă votul tău poate supravieţui aventurii măreţe şi fragile a democraţiei americane”).

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.