Unul dintre cele mai cunoscute evenimente dedicate industriei gamingului s-a încheiat la Los Angeles, în 16 iunie. Ediţia de anul acesta a E3 (Electronic Entertainment Expo) a adus în prim-plan ultimele proiecte în materie de jocuri video, realitate virtuală, console, gadgeturi şi altele.
Din multitudinea de titluri prezentate, am încercat să punem cap la cap un top al jocurilor care ne-au făcut cu ochiul.
Watch Dogs 2
(15 noiembrie 2016 – PC, PS4, Xbox One)
Faţă de primul Watch Dogs, acest sequel are parte de schimbări radicale, pornind de la personajul principal, care de data asta e un tânăr de culoare fermecător şi sociabil. Marcus Holloway are tot ce-i trebuie ca să spargă orice sistem de securitate îşi doreşte. DACĂ îşi doreşte (aici intervine tipul de personalitate pe care i-o vei atribui lui Marcus...)! Jocul este înţăsat cu drone, împuşcături, maşini de curse, o tonă de acţiune, o metropolă de explorat – San Francisco – şi un mediu open-world dinamic.
Ba unde mai pui că Ubisoft, publisherul jocului, a reconfirmat că filmul Watch Dogs va ajunge pe marile ecrane. Anunţul iniţial a fost făcut acum trei ani şi iată că nu s-a renunţat la proiect.
God of War
(TBA – PS4)
Sony Santa Monica a pregătit pentru fanii seriei God of War un nou titlu, a cărui coloană sonoră este creată de compozitorul care s-a ocupat, între altele, de Battlestar Galactica şi The Walking Dead. Intitulat simplu God of War, noul joc este inspirat din mitologia nordică şi se bazează pe o relaţie emoţionantă dintre un tată şi fiul său. Tatăl este, evident, Kratos, acelaşi semizeu nemuritor pe care l-ai întâlnit în titlurile anterioare. Acum însă, Kratos este în vârstă şi are un fiu căruia i se adresează cu „băiete” şi pe care încearcă să-l iniţieze în vânătoare. Temperamentul aparent calm pe care Zeul Războiului îl are la începutul videoului de mai jos m-a făcut să cred că cineva a luat lecţii de anger management, dar temerile mele au dispărut repede...
Titanfall 2
(28 octombrie 2016 – PC, PS 4 şi Xbox One)
Single Player
Cum poate fi o luptă între titani dacă nu o dovadă de forţă absolută? Jocul va avea atât single-player, cât şi multiplayer, şi am primit asigurări că nu e nevoie să fi jucat Titanfall 1 ca să înţelegi Titanfall 2. Pe lângă un arsenal îmbunătăţit atât pentru piloţi, cât şi pentru titani, ceea ce mi-a sărit în ochi a fost faptul că titanii sunt dotaţi mai nou cu arme melee, ceea ce o să facă lupta mult mai agresivă.
Multiplayer
Days Gone
(TBA – PS4)
Un nou joc open-world cu atmosferă post-apocaliptică, în care oraşele devenite cimitire sunt luate cu asalt de zombi, denumiţi Freakers. Days Gone e plin de acţiune mai abitir decât cea din State of Decay şi cu un teritoriu mult mai vast decât cel din Dead Rising 4. Primele veşti despre Days Gone au apărut în aprilie, când titlul jocului se zvonea că va fi Dead Don’t Ride. Deacon St. John este un motociclist care şi-a pierdut partenera de viaţă şi acum încearcă să supravieţuiască în această lume.
Detroit: Become Human
(TBA – PS4)
Unul dintre titlurile intrigante de anul acesta de la E3 a fost Detroit: Become Human. De-a lungul anilor, în gaming s-a dovedit că jocurile care-ţi oferă mai multe opţiuni de rezolvare a unei situaţii sau dovedit un succes garantat (vezi Witcher 3, Fallout 4, LA Noire). Dezvoltatorul jocului, Quantic Dream, s-a prins de acest lucru şi ne-a captivat imaginaţia cu un scenariu SF în care ai o multitudine de opţiuni. În Detroit: Become Human, vei juca rolul unui negociator android, care va avea de rezolvat o multitudine de situaţii conflictuale în care vor fi implicaţi şi oameni. Faptul că vei putea să abordezi în propria ta manieră acest joc îţi va livra nu numai o experienţă foarte personală, dar îţi va arăta şi cum te-ai comporta tu în asemenea conjuncturi. Detroit: Become Human va avea 8-10 ore de joc, dar existenţa unor variate posibilităţi de rezolvare a situaţiilor te va face să-ţi doreşti să-l joci din nou de câteva ori. De exemplu, situaţia prezentată la E3 avea 6 rezolvări, fiecare cu finalul şi consecinţele ei.
Battlefield 1
(21 octombrie 2016 – PC, PS4 ŞI Xbox One)
Un first-person shooter, cu acţiune în Primul Război Mondial, din care lipsesc însă la lansare armatele Franţei şi Rusiei. Forţa beligerantă franceză va fi adăugată ulterior, sub formă de DLC, iar până atunci multiplayerul din jocul de bază îţi va da ocazia să lupţi de partea Marii Britanii, Germaniei, Statelor Unite, Imperiului Austro-Ungar, Italiei sau Imperiului Otoman. Încă nu se ştie dacă sau când va fi introdusă armată rusă, cert este că Antanta istorică - formată din Franţa, Rusia şi Anglia – a pierdut în Battlefield 1 doi jucători importanţi. Asta e la fel de ciudat ca una dintre misiunile din jocul de bază, în care britanicii se luptă cu germanii în oraşul francez Amiens în care nu vor exista trupe franceze... Başca alte minunăţii care au aruncat în aer Internetul, taberele fiind împărţite între rolurile pe care le-ar avea Battlefield 1 – de educare, de propagandă sau doar de fun.
Mafia III
(7 octombrie 2016 – PC, PS4 şi Xbox One)
Când un veteran din Vietnam se pune de-a curmezişul mafiei italiene, o face cu stil, subminându-i toate resursele financiare. Lincoln Clay şi-a trăit de mic viaţa prin orfelinate şi a învăţat pe pielea lui de ce leul este regele junglei, iar din Vietnam a adus tactica pumnului în gură, lovit cu atâta putere încât victima e lăsată inconştientă. Şi, spre deosebire de Mafia II, în III te vei simţi ca într-un film turnat la Hollywood. Convinge-te singur!
For Honor
(14 februarie 2017 – PC, PS4 şi Xbox One)
Acum ştii ce cadou să iei de 14 februarie. Jocul are un mod de campanie co-op în care va trebui să-ţi formezi o armată – alegând dintre samurai, vikingi şi cavaleri – şi să încerci să înfrângi armata lui Apollyon. E momentul să-i arăţi iubitei tale că nu te sperie atât de uşor lama ascuţită a unei săbii. Pentru ea faci orice, nu? Uite aici un gameplay ca să ştii la ce să te-aştepţi.
Dishonored 2
(11 noiembrie 2016 – PC, PS4 şi Xbox One)
La ediţia de anul trecut a E3, Bethesda a spus că următorul Dishonored va apărea în primăvara lui 2016. La ediţia E3 de anul acesta, ni s-a promis că la toamnă vom putea juca sequelul. Spre deosebire de primul Dishonored, în 2 vei alege între două personaje cu care să joci – Emily Kaldwin şi tatăl său, Corvo Attano. Odată alegerea făcută, ea nu mai poate fi schimbată până la sfârşitul jocului, dar partea bună e că, după ce-l vei fi terminat, poţi s-o iei de la capăt cu celălalt personaj, pentru că atât Emily, cât şi Corvo au stiluri de gameplay total diferite... Yay!
Last Guardian
(25 octombrie 2016 – PS4)
După nouă ani de dezvoltare, Last Guardian are în sfârşit dată de lansare. Nu ştiu dacă îţi aminteşti trailerul de la E3 2015, dar îţi spun cu mâna pe inimă că pe mine m-a marcat. Pentru că mi-a amintit cât de mult mi-a plăcut filmul Neverending Story... În fine, Last Guardian este o poveste fantastică în care un bătrân îşi aminteşte de tinereţea sa şi de întâlnirea cu o creatură asemănătoare cu un grifon. Simplu spus, jocul este un puzzle, iar cel mai mare accent va fi pus pe relaţia dintre om şi Trico, namila aceea suprarealistă. Potrivit dezvoltatorilor, comportamentul lui Trico va fi diferit de la un jucător la altul – animalul trebuie învăţat să execute diferite acţiuni şi depinde numai de tine cât de repede şi de bine o va face. Uite 11 minute de gameplay ca să-ţi faci o idee despre ce e vorba...
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
(2017 – Wii U şi Nintendo NX)
Noul joc din seria Legend of Zelda a fost prezentat ca unul de explorare şi aventuri, în care va trebui să găseşti surse de hrană şi de vindecare, să vânezi animale şi să devii un luptător cât mai bun pentru a elimina orice tip de inamici. Există un ciclu zi-noapte, iar clima se poate schimba la orice oră pentru ca jucătorul să aibă o experienţă cât mai realistă. Personajul cu care joci va putea explora pământul în lung şi-n lat, căţărându-se pe stânci sau în nişte turnuri neobişnuite pe care le va crea singur. Nu va lipsi, desigur, nici animalul de companie, care te va ajuta pe tot parcursul călătoriei. Aici ai si gameplay-ul.
Resident Evil 7 Biohazard
(24 ianuarie 2017 – PC, PS4 şi Xbox One)
Deşi se va lansa în ianuarie anul viitor, un demo al jocului este disponibil deja pe PS Store, sub numele „Resident Evil 7 teaser: Beginning Hour”. Acest demo nu va face parte din jocul final, dar va fi plasat în acelaşi univers. Judecând după teaserul văzut la E3, noul Resident Evil nu mai pare doar un simplu shooter cu zombi. Nu am înţeles exact cine va fi protagonistul în acest sequel, care are loc după evenimentele din Resident Evil 6, dar fanii se aşteaptă să joace cu unul dintre favoriţii seriei – Leon, Chris sau Jill. Partea cea mai incitantă pentru fanii titlurilor horror va fi posibilitatea de a juca acest titlu first-person cu un kit VR... Nup, mersi!
Call of Duty: Infinite Warfare
(4 noiembrie 2016 – PC, PS4 şi Xbox One)
Trailerul jocului a apărut luna trecută, dar la conferinţa Sony de la E3 am putut vedea un video cu gameplay. Jocul se va concentra pe aceeaşi luptă om vs om, dar acţiunile au loc în viitor, la o altitudine considerabilă deasupra Terrei, unde o grupare de insurgenţi încearcă să distrugă Alianţa Spaţială a Naţiunilor Unite şi să fure bunurile aflate în drum spre coloniile de pe Pământ. Dezvoltatorul jocului, Infinity Ward, a adăugat în noul CoD vocea lui Kit Harington din Game of Thrones şi a promis că lipsa gravitaţiei se va resimţi din plin în timpul combatului.
Final Fantasy XV
(30 septembrie 2016 – PS4 şi Xbox One)
Potrivit dezvoltatorului, jocul va avea circa 200 de ore de gameplay, cu tot cu misiunile secundare, ceea ce e mai mult decât lăudabil de vreme ce Final Fantasy XV s-a aflat în lucru timp de aproximativ 10 ani. Din păcate, lucrurile nu sunt atât de roz pe cât ar putea părea. The Verge scrie, de exemplu, că experienţa pe care o va avea jucătorul în realitatea virtuală nu va fi atât de extraordinară: „Una dintre cele mai mari surprize de la conferinţa Sony la E3 a fost că Final Fantasy XV va avea suport pentru PlayStation VR. Am început să visez imediat cum voi călări un chocobo şi cum voi mângâia un moogle în această lume fantastică şi virtuală. Dar, bazându-mă pe demo-ul pe care l-am jucat, realitatea e un pic altfel. Se pare că Final Fantasy XV în VR seamănă mai degrabă cu un shooter arcade clasic, de tipul House of the Dead”.
Horizon Zero Dawn
(1 martie 2017 în Europa – PS4)
Într-un viitor mult prea îndepărtat, lumea este populată de roboţi, iar oamenii – câţi dintre ei or mai fi rămas – se luptă pentru supravieţuire. Componentele roboţilor sunt la mare căutare şi luptele sunt uneori crâncene. În noul demo prezentat la E3, o vedem pe Aloy cum se luptă cu bestii mai mari sau mai mici ca să facă rost de cât mai multe resurse. Protagonista are un arc şi trei tipuri de săgeţi şi dispune de abilitatea de a-şi crea propriile arme din piesele strânse de la creaturile ucise. Horizon Zero Dawn, un RPG plin de acţiune, se află în dezvoltare din 2011, iar anul trecut se anunţase că se va lansa în 2016.
This Horizon: Zero Dawn cosplay is wreaking havoc at E3 https://t.co/JUhhpodJ6e by @jeffgrubb pic.twitter.com/7CLr06qjj4
— GamesBeat (@GamesBeat) June 14, 2016
We Happy Few
(TBA – PC şi Xbox One)
Un joc prezentat anul trecut la Gamescom şi reluat la E3 2016 este We Happy Few, un titlu căruia BBC îi acordă o poziţie în topul celor mai „creepy” titluri. We Happy Few este „o combinaţie între un joc open-world şi o poveste liniară”, acest titlu ajungând la maturitate cu ajutorul crowdfundingului. Deşi data lansării versiunii finale a jocului nu este încă ştiută, în cadrul conferinţei Microsoft la E3 s-a spus că We Happy Few va apărea, la 26 iulie. în versiune Game Preview (pe Xbox One) şi Steam Early Access (pe PC).
Acţiunea are loc în Anglia anului 1964, iar armele de foc sunt înlocuite cu bâte de cricket sau tigăi şi, per ansamblu, nimic nu e ceea ce pare. Ca stil şi tonalitate, aduce destul de mult cu seria BioShock, însă demo-ul pe care l-am văzut anul acesta nu este destul de definitoriu pentru ce va să fie We Happy Few. Am aflat din videoul cu gameplay că un anume Arthur Hastings, locuitor din Wellington Wells şi funcţionar la Arhivele Primăriei, nu şi-a luat pastila de fericire, motiv pentru care a devenit un Downer, adică un om care refuză să-şi mai uite trecutul şi să trăiască în minciună. Aşadar, Arthur nu mai vede totul în culori vesele, ci în nuanţele terne ale realităţii, iar ceea ce i-a fost prezentat ca o piñata era de fapt un şobolan grăsălău, din al cărui sânge se serveau doar cei drogaţi cu pastila fericirii... Iata si gameplay-ul.
Gears of War 4
(11 octombrie 2016 – PC şi Xbox One)
Odată cu anunţarea lui Gears of War 4, Microsoft a prezentat o ediţie specială pentru Xbox Elite Controller, dedicată exclusiv fanilor seriei. În plus, în demo-ul pe care l-am văzut la E3, să mă scuzaţi, dar în afară de ploaia de gloanţe, coordonarea echipei, mult sânge şi nişte dărâmături, nu-mi amintesc să mai fi observat ceva. Nici jocul ăsta nu m-a convins să-mi instalez Windows 10. Aştept în continuare declicul. Microsoft, ai vreo sugestie?
Dead Rising 4
(6 decembrie 2016 – Xbox One şi PC)
Capcom a confirmat că Dead Rising 4 va fi disponibil pe Xbox One timp de un an de zile, iar pe Windows 10 va avea o perioadă de 90 de zile în care să descarci jocul. Această a patra parte va continua să-ţi ofere posibilitatea de a-ţi fabrica propriile arme, ba chiar te va lăsa să te reinventezi. Producătorul executiv Joe Nickrolls nu a dat prea multe detalii, dar le-a spus celor de la Gamespot că nu ştie nimeni câţi zombi hălăduiesc prin Dead Rising 4. Şi-a amintit însă că recordul echipei sale a fost de 12.000 de zombi căsăpiţi în cinci minute.
South Park: The Fractured But Whole
(6 decembrie 2016 – PC, PS4, Xbox One)
Cât timp aştepţi jocul ăsta, îţi sugerez să încerci South Park: The Stick of Truth (2014), care momentan e disponibil pe PC, dar va ajunge şi pe PS4 şi Xbox One. Dacă vrei să împuşti doi iepuri dintr-o lovitură, precomandă South Park: The Fractured But Whole şi vei primi The Stick of Truth, pe care îl vei putea juca imediat. The Fractured But Whole este un RPG în care înveţi cum să devii supererou şi ce să faci după aceea cu „superputerile” tale. După cum vezi în demo-ul de mai jos, orice supererou care se respectă începe cu un cont pe Coonstagram şi crearea unei identităţii. Restul vine de la sine... (SPOILER) Mai târziu afli puterea flatulaţiei şi de ce nu mai e nevoie să fii rege ca să te venereze toţi.
Acum e rândul tău să-mi spui cu ce ai rămas de la E3. :)
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.