Coachella: Weekendul ăsta ne-ntoarcem în deșert!

Ne-ntoarcem în deșert, pe Youtube, unde vom putea urmări live, pentru al 7-lea an la rând, festivalul Coachella din Indio, California. Coachella Valley Music and Arts Festival este, pentru noi, europenii, un preview muzical al anului. Odată cu primul anunț al lineup-ului festivalului ne putem face o idee despre ce artiști vom vedea mai târziu în 2017 la noi pe continent. Este primul festival major al anului, comparabil poate doar cu Glastonbury ca mărime și “greutate”.

Artiști legendari se reunesc pentru a cânta la Coachella. Alții își schimbă programul de turneu doar pentru a ajunge să dea cu subsemnatul pe scenele din California. Dacă numele unei trupe apare sus pe afișul festivalului, e un fel de garanție că trupa respectivă o să aibă un an bun, că o să scoată un album nou valoros și/sau că show-ul lor live e cel puțin demențial. Și, poate cel mai important lucru, datorită acestui live-stream direct din Indio, putem vedea și noi mare parte din trupele care urmează să calce pragul festivalurilor din țara noastră. E important să știm cam la ce să ne așteptăm de la un live, dar și mai important este să ne facem poftă de concerte.

Coachella se desfășoră pe parcursul a două weekend-uri identice. “De ce două la fel?”, ați putea întreba. Pentru că pur și simplu nu e suficient loc pentru toată lumea, pentru toți fanii într-un singur weekend. Nu e loc nici în două, festivalul fiind mai mereu sold-out și asta cred că spune multe despre acest festival ajuns la cea de-a 18-a ediție.

De 7 ani, în fiecare aprilie, îmi pun ceasul să sune în mijlocul nopții ca să prind ceva din spiritul Coachella. Aproape în fiecare an se lasă cu bilete cumpărate compulsiv la concertele trupelor care impresionează în live-stream. Vestea bună este că anul ăsta avem multe trupe din lineup-ul Coachella pe care să le-ntâlnim apoi pe pământ românesc. Să le luăm pe zile.

Vineri:

Zi mare pentru noi, pentru că avem de văzut trei artiști importanți care urmează să ne facă o vizită la Summer Well, respectiv Electric Castle.

Îl avem pe SOHN de la 3:35 dimineața (SOHN vine anul ăsta la Electric Castle și a fost în 2015 la Summer Well). Apoi trebuie să ne împărțim între doi artiști care ne dau întâlnire în august la Buftea: Oh Wonder, proaspăt anunțați la Summer Well și Glass Animals, care se anunță deja senzația Summer Well, după felul în care au reacționat fanii la anunțul lor. Pe live stream-ul Coachella, Oh Wonder sunt de la 4:50 pe scena Outdoor, iar Glass Animals de la 4:55 pe Main Stage. Noroc că pentru noi cei de-acasă există și reluări.

Ziua de deschidere a festivalului vine cu un headliner uriaș: Radiohead, a treia oară ca headlineri la Coachella! De ei ne vom putea bucura spre dimineață, aproape de ora nouă (ținem cont de diferența de fus orar). Nu vin în România, așa că măcar pe live-stream să-i prindem. Nici pe The xx, cei care cântă fix înainte de Radiohead la Coachella, nu-i putem vedea anul ăsta în România, dar măcar ei au apucat să ne facă o vizită în trecut la Summer Well.

De urmărit și: Bonobo (3:00 AM), Mac DeMarco (3:50 AM), Francis & The Lights (4:00 AM), Father John Misty (5:45 AM) și Empire Of The Sun (8:55 AM)

Sâmbătă:

Ziua, respectiv noaptea pentru noi începe la 1:35 AM cu Blossoms, cei care ne-au “rupt” anul trecut la Summer Well. De la 3 dimineața avem întâlnire cu Banks & Steelz pe scena Outdoor. În România vine doar Banks, Paul Banks, alături de trupa sa, Interpol, headlineri Summer Well anul acesta, dar la Coachella îl ascultăm alături de Steelz (RZA de la Wu-Tang Clan), un proiect genial!

De la 6:05 avem o super întâlnire cu un alt nume mare care vine și-n România anul ăsta, la Electric Castle: Moderat, trio-ul din Berlin pe care abia aștept să-l văd live!

Highlight-ul serii de sâmbătă pentru mine nu este headlinerul, Lady Gaga, ci Bon Iver. Pe Justin Vernon și gașca îi avem de la 8:15 și sunt foarte curios cum vor merge la cafeaua de dimineață. Și, dacă tot ne-am trezit, recunosc că ar fi păcat să nu stăm și la Gaga, de la 9:25, cu toate că la București în 2012 n-a impresionat în live. Lady Gaga o înlocuiește pe Beyonce, un pic prea gravidă ca să cânte anul acesta – dar a semnat deja că vine în 2018.

De urmărit și: Shura (2:20 AM), Bastille (4:10 AM), Two Door Cinema Club (5:20 AM), Royksopp (8:AM).

Duminică:

Încheiem festivalul în forță, chiar dacă pe live-stream nu o să avem niciun artist confirmat deja pentru concert în România anul acesta. Ne bucurăm de Jack Garrat sau de Grouplove de la 4:10 AM, două nume proaspete între care îmi va fi greu să mă împart. Bucuria dimineții va veni pe la 5:20 AM, de la Future Island, la care încă mai sper pentru toamnă, la București și al căror nou album sună fabulos. N-ar trebui să-l ratați nici pe compozitorul german Hans Zimmer, pe care sigur îl știți de la Hollywood, acolo unde a făcut coloanele sonore pentru filme ca Inception, Interstellar, Pirații Din Caraibe, Sherlock Holmes și The Dark Knight. O să-mi fie greu la 7:20 să nu mut pe Lorde, al cărei nou album, Melodrama, mă face să vreau neapărat să o văd într-un concert anul ăsta. Și la final este dilemă mare, între headlinerii New Order (8:30 AM) și Kendrick Lamar (8:25 AM). Kendrick nu prea cântă pe la festivaluri, dar, cum spuneam și în începutul articolului, toată lumea face excepții pentru Coachella. Unde mai pui că vine și cu live band. Dar New Order sunt New Order, așa că...Greu!

De urmărit și: Whitney (2:25 AM), NAO (3:15 AM), Justice (7:50 AM)

Mai pot exista surprize, așa zice bonusuri în live-stream, așa că fiți pe fază. Și eventual dați de veste, aici în comentarii sau pe pagina Facebook, unde vă invit să urmărim și să comentăm împreună prestațiile live. Pregătiți lada de Beck’s, pentru că toate astea sunt de văzut și ascultat în acest weekend aici!

Uite și o hartă de anul ăsta, ca să-ți poți imagina mai ușor că ești acolo, și un playlist cu trupele enumerate mai sus, ca să vă fac viața mai ușoară.

 

 

 

 

 

 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.