Cinci moduri în care să te distrezi cu prietenii la Artmania 2018

6

Weekendul ăsta are loc unul dintre cele mai faine și longevive festivaluri de muzică din România. Ediția cu numărul 13 a festivalului Artmania debutează vineri, dar nu ai motive să fii superstițios. În schimb, sunt destule motive pentru care ar trebui să fii nerăbdător, mai ales dacă ești cu rock-ul, în toate formele lui. Încă de la prima ediție, la Artmania au fost tot felul de genuri și subgenuri de muzică rock, de la doom metal la gothic, power sau folk. A, era să uit, a fost chiar și love metal, un stil care s-a născut și a murit împreună cu formația HIM, care a cântat în Piața Mare din Sibiu în 2006.

Anul acesta experiențele care te așteaptă sunt un pic altfel. Da, încă ai o doză bună de metale, dar pe lângă asta sunt și trupe și artiști care vin dintr-o altă lume. E clară treaba după o privire peste afiș. Headlinerii sunt trupa scoțiană Mogwai, una dintre cele mai importante din post-rock, și Steven Wilson, omul care a ajuns să fie imaginea prog-rock-ului în ultimii 20 de ani. Producătorul și muzicianul din Marea Britanie a fost implicat în mai multe proiecte decât sunt „ochi” pe casele din Sibiu. Pe lângă asta, a remixat și remasterizat albume clasice de prog, de la Jethro Tull, Yes, King Crimson sau Gentle Giant. La Sibiu vine cu proiectul solo, nu cu Porcupine Tree, din păcate, dar ultimele lui materiale sunt aproape la fel de bune ca tot ce a scos cu PT.

Line-up-ul e completat de alte nume grele din zona muzicii extreme. Avem proiectul unic în lume de black-metal avangardist combinat cu versuri despre perioada sclaviei din Statele Unite ale Americii, Zeal & Ardor, „progresiștii” metaliști de la Leprous, HAKEN și Distorted Harmony, neofolkistul Rome și un pic de alternative rock de la Arcane Roots. Deci da, câte ceva să placă la toată lumea care ajunge weekendul ăsta cu pletele-n Sibiu.

În cazul în care nu știi încă dacă merită să faci un city break în Hermannstadt, uite și alte motive pentru care ar trebui să te rupi weekendul ăsta cu prietenii la Artmania:

O să poți să-ți întâlnești artiștii favoriți

Sesiunile de meet and greet, adică alea în care poți să te întâlnești cu membrii trupelor care cântă la festival, să mai faceți o poză, mai vorbiți despre vreme, un autograf pe un vinil colorat în ediție limitată, alea, alea, nu sunt foarte comune la noi în România. Foarte rar o să vezi pe la festivaluri zone de genul ăsta, cu toate că în străinătate se practică, în special la evenimentele de muzică rock. FYI, metaliștii sunt cei mai de treabă oameni pe care o să-i întâlnești vreodată.

Din fericire, la Artmania vor avea loc mai multe sesiuni de meet and greet. Vineri, de la 20:00, o să poți să te vezi cu Jerome Reuter de la Rome, apoi cu oamenii din Arcane Roots și Haken. Sâmbătă sesiunile de meet and greet încep de la 18:00, cu Leprous și continuă cu membri trupei Distorted Harmony. E cea mai bună șansă pe care o ai să-ți faci un selfie cu trupa de pe scenă și trupa ta de prieteni.

O să-ți duci tovarășii la muzeu, pentru expoziția „The Anatomy Of Darkness”

Când ai fost ultima dată cu prietenii la un muzeu? Da, e fain să o arzi online cu squad-ul pe Fortnite sau să vă vedeți la o terasă, dar orice om mai are nevoie și de un pic de cultură. Artmania nu e doar un festival în care să te rupi în public pe riff-uri de metal și progressive rock. E un eveniment cultural. Încă de la prima ediție, organizatorii au vrut să ofere participanților și activități culturale înainte de showul de pe scenă.

Anul acesta va avea loc o expoziție intitulată „The Anatomy of Darkness”, organizată de Artmania împreună cu Muzeul Național Brukenthal. În perioada 26-28 iulie, pe baza brățării de acces de la festival, poți să mergi să vizitezi lucrări ale unor artiști ca Andrei Szabo, Costin Chioreanu, Claudiu Doncuțiu și Constantin Scărlătescu.

O să o iei la pas prin unul dintre cele mai faine orașe din România

Poate că sunt în inferioritate, dar eu prefer festivalurile de muzică care au loc într-un oraș, sau cât mai aproape de civilizație și apă curentă. Da, știu, e fain să fii în natură și să dormi la cort, dar eu m-am născut și am trăit toată viața la oraș. Nu mă atrage ideea de a face pe Bear Grylls când încerc să mă distrez. La capitolul ăsta, Artmania e perfect pentru mine. Are loc în Piața Mare din Sibiu, adică fix în mijlocul târgului.

Pe lângă avantajul confortului, să faci un festival în centrul orașului îți oferă și alte posibilități. Spre exemplu, poți să-ți iei prietenii și să dai o tură prin Sibiu. E la modul obiectiv unul dintre cele mai faine orașe din România, deci ai ce vedea. Cea mai faină chestie la toată treaba asta e că nu trebuie să-ți faci griji că o să pierzi vreun concert. Dacă se apropie ora de start, pur și simplu te întorci, faci doi pași și ești în incinta festivalului.

O să poți să descoperi trupe noi

După cum am zis și în introducere, Artmania e unul dintre cele mai versatile festivaluri din România, atunci când vine vorba de muzica rock și metal. Întotdeauna o să dai de o mix de stiluri interesant la scena din Piața Mare. Și nu trebuie să treci cu vederea peste un artist ca Steven Wilson, dacă, să zicem, tu ești doar cu muzica metal. Sunt foarte mulți oameni care apreciază ambele stiluri, deci nu te grăbi să judeci un artist după un search pe Google.

Sunt sigur că și în grupul tău de prieteni sunt oameni care preferă un rock mai soft, nu zbenguială incontrolabilă. La Artmania o să poți să stai să asculți și artiști de genul ăla. Adică ăia din link-urile pe care ți le-au trimis prietenii tot anul, dar ți-a fost prea lene să dai play. Acum nu ai ce face, trebuie să stai și să-i asculți. Ceea ce e un lucru bun, că sunt sigur că o să rămâi surprins de artiștii necunoscuți de la festival.

O să poți să-ți faci prieteni noi la terasele din incintă

Uite care-i chestia: un concert rock te stoarce de toate puterile. Un pic de headbang, niște sprinturi în cerc, țopăială și deja ești mai slab cu cinci kilograme. Și asta e doar o piesă. Gândește-te că sunt patru concerte în fiecare zi. Trebuie să mai faci și o pauză din când în când. Pentru asta nici nu trebuie să ieși din incinta festivalului. Tot ce trebuie să faci e să te pui la una dintre terasele dedicate care vor fi peste tot prin Piața Mare.

Pe lângă faptul că poți să-ți tragi suflul, la terasele alea poți să întâlnești și lume nouă. E un loc excelent pentru socializare. Again, metaliștii și rockerii în general sunt super prietenoși. Nu ai crede, știu, cu toții avem prejudecăți, dar chiar așa e. Și ei vin la festival pentru muzică, nu să dea bine pe „Gram”. Sunt super fani, la fel ca tine. Deci în cazul în care îți pierzi prietenii prin public, stai liniștit, îți poți face alții la repaus. Dacă îți vin alte idei de festival când ieși cu gașca la o bere, lasă-le în comentarii pe becks.ro


Photo Credits: Facebook Page, David Stanley via Flickr

 

Acest articol are 6 comentarii. VEZI COMENTARIILE
Elena Botezatu
Ar fi cea mai mare distracție la concert într-un oraș de basm frumos
Ana-Maria Parvu
Distractie , relaxare si stare de bine. Un festival de calitate
Roxana Naftanaila
Vreau la SIBIU la distractie cu Beck's!
Florin Cristian
Cultură  Istorie Festival
Florin Cristian
Bere Festival Cultură 
Adrian Dogaru
Nice

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.