Ceasul cu om din aeroportul Schiphol

Indiferent că ești sau nu amator de filme românești, scena cu mâncatul ciorbei și clinchetul lingurei pe ceramica farfuriei trebuie să-ți fi marcat în vreun fel experiența cinematografică. Trendul pe care îl urmează școala românească de film, în care multe scene se întâmplă în timp real, este noua tendință și în experimentele de design ale mult premiatului designer olandez Maarten Baas. Real Time Clock este o reprezentare hiper realistă a timpului și este mai mult decât design: este experiență, experiment, emoție, mesaj social.

În fiecare an, 15 milioane de oameni se perindă prin Lounge 2, în aeroportul Schiphol din Amsterdam. Tocmai de aceea, olandezii au vrut să arate lumii întregi că viziunea lor apropo de brand-ul de țară este mai... reformatoare decât a altora: au scos simbolurile olandeze - morile de vânt, saboții de lemn și lalelele, pe care se cam așternuse praful, și l-au chemat pe Maarten Baas să creeze un altfel de ceas.

“Real time is a term that is used in the film industry. It means that the duration of a scene portrays exactly the same time as it took to film it. I play with that concept in my Real Time clocks by showing videos where the hands of time are literally moved in real time”, povestește Maarten (și am lăsat declarația sa în limba engleză, pentru că nu poate suna mai bine și mai clar de atât).  

Pentru acest proiect, Maarten Baas s-a inspirat din scenele tipice oricărui aeroport, în care oameni uniformizați de salopete albastre dau cu mătura și cu mopul prin terminal. Real Time Clock din Schiphol este de fapt o cutie mare care atârnă din tavan, accesorizată cu o scară și o mică ușă, pe unde acest om în salopetă albastră pătrunde în... ceas. Are o găleată roșie și o lavetă galbenă, cu care șterge fiecare minut trecut, după care desenează unul nou, și tot așa. Combinația de roșu, galben și albastru reprezintă un omagiu adus de Baas celor mai importanți artiști olandezi ai secolului trecut: pictorul Piet Mondriaan și architectul Gerrit Rietveld.

Dacă te incită operele lui Baas, atunci e bine să știi că, în octombrie, Maarten va fi ambasadorul oficial al Dutch Design Week, care va avea loc între 22 și 30 octombrie în Eindhoven.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.