Ce fel de obiecte care au aparținut unor muzicieni celebri sunt scoase la licitație?

2

Astăzi vreau să vorbim despre pasiune!

PASIÚNE, pasiuni, s. f. 1. Stare afectivă deosebit de intensă și durabilă pentru cineva sau pentru ceva; dragoste foarte puternică; manifestare, exteriorizare a unui astfel de sentiment. Loc. adv. Cu pasiune = înflăcărat, entuziast; intens. ◊ Ceea ce constituie obiectul, cauza unui astfel de sentiment. 2. Înclinație vie, însoțită de plăcere pentru obiectul studiat sau pentru profesia exercitată. Dorință, aspirație. 3. Viciu, patimă distrugătoare. Din fr. passion, lat. passio, -onis, germ. Passion.

Unii sunt pasionați de artă, alții sunt pasionați de artiști în timp ce unii sunt pasionați de obiecte care au aparținut artiștilor și cheltuiesc sume impresionante de bani pentru a deține acel ceva care a aparținut artistului preferat. Comerțul cu astfel de obiecte nu a început de azi de ieri ci de acum sute poate chiar mii de ani. Sunt cheltuite milioane de dolari, anual, în licitații publice sau private pe astfel de “amintiri’. Anumiți colecționari sunt dispuși să scoată din buzunar sume exorbitante de bani pentru a deține ceva care a fost purtat, folosit sau doar atins de o persoană importantă. În timp ce platformele precum eBay sau Craigslit fac tranzacția cu astfel de obiecte mult mai ușoară, cele mai ciudate dintre ele sunt puse în vânzare tot prin intermediul caselor de licitatie. 

Am făcut o listă care conține câteva dintre cele mai ciudate obiecte care au aparținut unor muzicieni celebri, licitate în ultimii ani. 

O radiografie cu pieptul lui Marilyn Monroe

Marilyn Monroe este probabil primul “superstar” mondial și cel mai mare. Frumoasa blondă trezește, chiar și din lumea de dincolo, pasiuni nebănuite. Colecționarii caută, în mod special, să achiziționeze îmbrăcăminte și bijuterii care au aparținut acesteia iar sumele cheltuite pentru astfel de obiecte se ridică la zeci de milioane de dolari. De exemplu, faimoasa rochie albă din ‘Sever Year Itch” s-a vândut la licitație cu peste 4 milioane de dolari iar cea din “Happy Birthday Mister President” a atins prețul final de 1 267 500 $ dar eu nu vreau să vă povestesc despre cele mai scumpe lucruri scoase la licitație ci despre cele mai ciudate sau interesante.

 În 2010 au fost scoase la licitație o serie de obiecte care i-au aparținut lui Marilyn necunoscute publicului până atunci. Printre ele se regăseau documente medicale și această radiografie cu pieptul artistei. Radiografia a fost “furată” din spital de către unul dintre medicii rezidenți care au tratat-o pe Monroe în 1952 și a ajuns la fiica acestuia ca moștenire de familie. Ea s-a hotărât să scoată neobișnuitul obiect la licitație și prețul estimat al acesteia a fost setat la 3000$. Spre surpriza tuturor, colecționarii s-au duelat între ei și prețul final de vânzare a fost de 45 000$. 

Părul lui Elvis 

Rămânem la icoane. Următorul pe listă e The King of Rock’n’Roll. Colecționarii se bat și pe obiecte care au aparținut acestuia. La mare căutare sunt lucrurile personale. Biblia lui Elvis s-a vândut în 2012 cu peste 94 000$ în timp ce o pereche de “blue suede shoes” a atins prețul final de 80 000$. In 2009 o casă de licitații anunța punerea în vânzare a unei șuvițe de păr “de pe capul” Regelui. Vânzătorul susținea că părul e din 1958 când Elvis a trebuit să fie ras în cap pentru armată. Casa de licitații a angajat niște experți specializați în “părul celebrităților”... da, există oameni specializați în așa ceva... Experții au dat un verdict pozitiv și șuvița s-a vândut cu 4 500$. Spre finalul anului 2009 a apărut o altă șuviță din aceeași serie care s-a vândut cu 1500$. 

Dintele lui John Lennon

De-a lungul timpului s-au vândut instrumente, scrisori, cântece nelansate, haine dar și obiecte mai bizare, precum motivări școlare, care i-au aparținut lui Jon Lennon. În 2011 însă a fost scos la licitație cel mai ciudat dintre ele: un molar cariat pe care John l-a “dăruit” menajerei lui. El i-a sugerat acesteia să îl pastreze ca amintire pentru fiica ei care era o fană înfocată The Beatles. Dintele a fost cumpărat pentru 31 000 $ de către un dentist canadian care plănuia să îl afișeze în cabinetul lui ca un “așa nu” de impact. El plănuia să facă și niște turnee prin alte cabinete și prin școli însoțit de acest dinte pentru a atrage atenția asupra igienei orale.

Dacă tot am ajuns la Beatles... vă mai aduceti aminte filmul Help!? Vă mai aduceți aminte pianul? Ei bine, pianul despre care vă povestesc este un pian de concert Bechstein Grand din 1907 pe care Paul McCartney a compus piesa “Yesterday”. În 2012 acest pian cu o istorie vastă s-a vândut la o casă de licitații din Londra pentru doar 99 000$. 

Un instrument mult mai scump este Rickenbacker-ul 425 care i-a aparținut lui George Harrison, “Beatle’ul tăcut”. Chitara a fost achiziționată dintr-un magazin de muzică din Benton, Illinois, pentru câteva sute de dolari și poate fi ascultată pe “I want to hold your hand”. În 2016 instrumentul a fost scos la licitație și vândut cu 600 000$. 

Mănușa de cristal a lui Michael Jackson 

Vă dați seama că și obiectele care i-au aparținut Regelui Pop-ului sunt la mare căutare și vin cu un preț pe măsură. Faimoasa mănușa de cristal a superstarului s-a vândut cu peste 190 000$. Dintre alte obiecte ciudate care au aparținut unor muzicieni sau interpreti faimoși vreau să amintesc felia de pâine prăjită a lui Justin Timberlake pe care acesta a lăsat-o în urmă într-un restaurant. Bucata de pâine s-a vândut cu 1 024$ și fana care a achiziționat prețiosul obiect perisabil plănuia să o videze pentru păstrare. Oare ce a mai rămas din toast-ul lui Justin? E de amintit și unghia falsă a lui Lady Gaga care a costat peste 12 000$. Bucata de acril a venit la pachet cu o scrisoare de autenticitate, poze cu artista “purtând” unghia, o brățară de staff de la un concert, un tricou și un caiet de sarcini care a aparținut unuia dintre membri echipei tehnice. Good deal! Tot în categoria asta intră și o gumă mestecata de Britney Spears pe care aceasta ar fi scuipat-o pe jos în backstage înainte de un concert și care s-a vândut cu peste 14 000$. 

Trebuie să amintesc și faptul că Ellen DeGeneres a reușit să vânda părul lui Justin Beiber pe eBay cu 40 000$. Cei doi au făcut acest gest pentru o cauză nobilă, banii obținuți fiind donați fundației “Gentle Bar” pentru ajutorarea copiilor cu cancer. 

Multe instrumente care au aparținut muzicienilor noștri preferați sunt scoase la vânzare an de an. Am găsit la o simplă cautare pe google chitare care ar fi aparținut lui Prince, Lenny Kravitz, Billy Corgan ș.a la prețuri începând cu 4000$. 

Țin să închei această povesioară cu Fender-ul Stratocaster al lui Eric Clapton. Această chitară acustică este unică și a fost confecționată chiar de către Eric Clapton. El a cumpărat trei chitare Fender Stratocaster foarte bune, după mult timp petrecut căutând anumite particularităti, le-a dezasamblat și a construit din ele faimosul instrument. Produsul final este de o calitate remarcabilă. Eric a cântat pe ea câțiva ani înainte de a trece la alte modele. Chitara a fost scoasă la licitație pentru 959 500$. 

Eu am acasă o pană de bas de la Sergio Vega (Deftones) și una de la Julio Sánchez (Ska P) dar sunt ale mele și nu le-aș da nimănui  

Tu ai vreun obiect interesant care a aparținut cuiva celebru? 

 

Photo Credits: Associated Press 2010, CNN 2014, Rolling Stone, linkupradio.com, groundguitar.com

 

Acest articol are 2 comentarii. VEZI COMENTARIILE
Alexandru-Mihai Calinita
Mereu se gasesc persoane care duc admiratia pentru idolii lor dincolo de o limita, normala.
Gabriel Nan
nu

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.