Cât de puternică e Inteligenţa Artificială?

Într-o bună zi, computerele vor putea descrie ceea ce se află într-o imagine folosind cuvinte, aşa cum fac oamenii, se arată într-un nou studiu. Pornind de la ideea că, în zilele noastre, computerele sunt capabile să recunoască figuri, oamenii de ştiinţă de la Microsoft Research au dezvoltat, împreună cu alţi cercetători, un sistem care poate descrie în mod automat şi detaliat ce se află într-o fotografie. Cu lux de amănunte, ca un povestitor.

Robotul-bucătar, la mare căutare

Inteligenţa Artificială o va detrona pe cea umană, susţine Bill Gates. El consideră că s-au făcut atât de multe şi elocvente progrese încât putem să afirmăm că, în următorii 10-20 de ani, aşa-numitul „alter-ego software” va îndeplini sarcini precum şofatul.

Un sondaj de opinie citat de Daily Mail şi realizat pentru British Science Association, pe un eşantion de 2.000 de persoane, arată că peste 60% dintre respondenţi se tem că roboţii vor fi preferaţi în anumite posturi, în detrimentul oamenilor, în următorii 10 ani. Concret, oamenii nu vor nici în ruptul capului să se lase pe mâna unui robot-şofer, a unui robot-chirurg sau a unui robot-pilot de avion, dar nu ar refuza pentru nimic în lume un robot-bucătar personal sau un robot de serviciu prin casă.

Întrebaţi despre partea nevăzută a lucrurilor, aproape 50% dintre cei care au răspuns la întrebări sunt de părere că Inteligenţa Artificială va fi incapabilă să dezvolte emoţii sau să aibă personalitate, „ceea ce contravine cu impresia că roboţii preferaţi din cultura pop (vezi, de exemplu, filmele Wall-E sau Ex-Machina) nu sunt preferaţi şi în realitate”, comentează Daily Mail.

Roboţii sunt învăţaţi să simtă durerea

Oamenii de ştiinţă sunt preocupaţi să înveţe roboţii să simtă durerea, o calitate a fiinţelor vii. De ce tocmai durerea? Pentru că, după cum explică Johannes Kuehn de la Universitatea Leibniz din Hanovra, atunci când conştientizăm sursa durerii o vom evita data viitoare. În cazul AI-ului, această regulă se aplică în mod similar – dacă există o ameninţare prin care componentele unui robot devin nefuncţionale, robotul „conştientizează” care e sursa problemei şi data viitoare va şti să se ferească de ea.

Mare e grădina ta, Facebookule!

În ultima vreme, când spui Facebook, te gândeşi inevitabil la o serie de aplicaţii inteligente. De exemplu, cel mai recent sistem de AI adus în reţeaua de socializare e capabil să-ţi facă lipeala mult mai repede în orice ai întreprinde. Condiţia e să ai mereu statutul updatat pentru ca DeepText să ştie ce are de făcut.

Potrivit TechCrunch, această aplicaţie va şti să facă diferenţa dintre mesajul „Tocmai am coborât din taxi” şi „Am nevoie de un taxi” şi va acţiona ca atare. Adică îţi va sugera o companie de taximetrie dintr-o listă consistentă sau o altă modalitate prin care să ajungi în siguranţă la destinaţie. Oricare ar fi mesajul tău, sistemul acesta inteligent va încerca să-l rezolve cât ai zice „peşte”. Ba mai mult, DeepText va putea chiar să analizeze, cu o acurateţe aproape umană, mesaje în 20 de limbi!

Desigur, implementarea sistemului va începe cu Messengerul de pe Facebook şi atunci când spui că ai nevoie de un taxi, DeepText îţi va sugera să foloseşti serviciile de transport integrate în reţea. „Trebuie să învăţăm computerul să înţeleagă lucruri precum limbajul convenţional şi nuanţele cuvintelor. De exemplu, dacă cineva spune I like blackberry, computerul trebuie să ştie dacă se referă la fructul în sine sau la telefon”.

Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului?

Dacă roboţii sunt învăţaţi să vorbească, să meargă şi să reacţioneze la diverşi stimuli, asta nu înseamnă că poate ar merita să aibă propriile lor drepturi garantate prin Constituţie? Matematicianul Marcus du Sautoy de la Oxford este de părere că, pe măsură ce „minţile” maşinăriilor evoluează tot mai mult, noile generaţii de tehnologii ar trebui să beneficieze de protecţie morală şi legală garantată.

Sursă foto.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.