A murit oare neutralitatea internetului?

1

Pentru că este subiectul finalului de an și pentru că multă lume se teme de ce va urma după ce autoritatea de resort din SUA a votat înlăturarea „neutralității internetului”, am zis să abordez puțin această problemă.

Dar ce înseamnă acest principiu al neutralității net-ului? Simplu, orice provider de internet trebuie să îți ofere accesul fără a se implica în vreun fel în modul în care îți realizezi traficul. Vrei să stai doar pe Facebook și Youtube? Sau devorezi toate serialele de pe Netflix? Nu contează, ai dreptul la aceeași viteză de acces, fără restricții.

Teama tuturor este că marii provideri de internet vor profita de eliminarea acestor principii și reguli pentru a impune taxe anumitor companii dar și consumatorilor în funcție de contentul dorit (de exemplu pentru vizionarea de filme pe HBO Go sau Netflix, va trebui viteză mai mare iar acest lucru va costa). Adepții – puțini – ai măsurilor spun că giganți ca Google ori Facebook și-au construit imperiile pe platformele companiilor de internet fără să plătească. Disputa e departe de a se termina și votul adoptat de autoritatea americană mai are până să se transforme în lege.

Și, deci, noi vom fi afectați. În mod normal nu. Să nu uităm cel mai important aspect: aceste reguli se aplică DOAR ÎN SUA. În Uniunea Europeană și, binențeles, în România este greu de crezut că o astfel de inițiativă ar putea avea succes, mai ales că ar încălca mai multe dispoziții la transparență din cadrul UE. Mai mult ca sigur nimeni nu va avea o astfel de inițiativă, care ar duce la un scandal și o scădere mare a popularității.

În plus și în America lucrurile probabil nu vor rămâne așa, legea poate fi blocată de Congres și marile companii s-au aliat și ele contra măsurii, profitând și de supărarea mare a consumatorilor.

Oricum, nu trebuie să ne facem griji în acest moment. România are multe probleme și mari, dar neutralitatea internetului nu se regăsește printre ele.

Și ca să încheiem optimist, vreau să vă urez sărbători fericite și un an nou cât mai bun. Și, binențeles, să ne vedem la anul cu cele mai noi gadgeturi, alături de cea mai tare bere, Beck’s.



 

Photo Credits: 
https://www.wired.com 
http://fortune.com 




 

Acest articol are 1 comentariu. VEZI COMENTARIILE
Sergiu Pk
ba, o sa-mi desfac o bere pentru asta! 

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.