Trendul urban al biciclitului prinde aripi automatizate și la noi

De la începutul săptămânii avem un plan… care ne dă aripi: să ne facem card I’Velo și să nu ne mai văicărim ori de câte ori avem de ajuns la o întâlnire prin Centru că întârziem: ba e aglonerat, ba nu avem unde parca, ba nu găsim taxi. În sfârșit, în București au apărut primele stații automatizate de bike-sharing. Ce înseamnă asta în economia timpului și a traficului super aglomerat al urbei?

Că, odată ce-ți faci card, iei o bicicletă din stația de la Piața Victoriei, de exemplu, iar după 30 de minute o lași într-o altă stație din Centru, aproape de unde ai treabă. Pentru că, s-o recunoaștem, cu toții avem, măcar o dată pe săptămână, treabă în centru. Și de fiecare dată e la fel de aglomerat.

De ce doar 30 de minute?

Nu iei bicicleta să dai ture de oraș cu ea – asta poți faci când închiriezi bicicletele din parcuri. Ci să-ți faci treaba în centrul orașului. Abonamentul pe un an costă 100 de lei, respectiv 75 de lei dacă ai între 16 și 25 de ani. Iar acest abonament îți permite să folosești de câte ori vrei tu, în fiecare zi, câte 30 de minute, bicicletele. Dacă într-o călătorie ai depășit cele 30 de minute, vei plăti suplimentar. Nu mult, însă ideea e să-i încurajeze pe ultilizatorii celor 210 biciclete să le folosească cât mai eficient. Și să ajungă la toată lumea. :)

Un proiect-pilot

I’Velo Urban a fost și rămâne cea mai bună veste de săptămâna asta, pentru că, iată, avem o alternativă accesibilă: fără să-ți cumperi bicicletă, fără bătăi de cap cu depozitarea ei – pur și simplu o iei și o lași în stație. Cu adevărat formidabil va fi când stațiile automatizate vor cuceri și celelalte cartiere, din jurul centrului. Partea promițătoare e că deja se lucrează la asta.

Designul stațiilor și software-ul sunt Made in RO. Dacă-ți faci cont pe I’Velo poți vedea care sunt stațiile mai aglomerate, îți rezervi loc în rastel etc.

Este o inițiativă privată, vei vedea numele celor care au finanțat proiectul pe biciclete. Cel mai important e că, de-acum, o bicicletă te așteaptă să te poarte mai repede și mai sănătos prin aglomerația din centrul orașului. Iar mai multă mișcare pe zi nu făcut decât oameni mai frumoși. :)

Ride on!

Sursă fotografii: I’Velo Urban

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.