Orice gumă lăsată pe asfalt devine “proba” pentru potretul tău

Arta bate realitatea. De când am văzut portretele 3D printate de artista Heather Dewey-Hagborg nu mai avem nicio îndoială. Cum te poți trezi cu o față ce-ți seamănă și care te privește fix de pe peretele unei galerii? Iată traseul ce poate părea fantastic, dar e cât se poate de real.

Portrete  printate 3D pe baza datelor ADN

Heather e foare atentă la urmele de ADN pe care noi toți le lăsăm… peste tot: o gumă scuipată pe asfalt, un muc de țigară, un fir de păr. Le colectează, le analizează în micul ei laborator, după ce experți în genetică au învățat-o la ce date să fie atentă și cum le poate prelucra. Le lucrează apoi cu ajutorul unui soft și, nu chiar pe cât de ușor sună, ajunge la un portret robot al străinului cu al cărui ADN s-a întâlnit pe stradă. Acest portret robot, ușor rectificat de Heather, este printat cu ajutorul unei imprimante 3D și expus.

Iar seria necunoscuților ale căror date genetice au ajuns în atelierul & laboratorul ei se numește Stranger Visions.

Stranger Visions

Sună a investigație criminalistică, însă motivația principală este curiozitatea: și față de oamenii care au trecut prin locurile unde ea ajunge, și față de cum pot fi folosite aceste date în viitor. Punctul de plecare al investigației lui Heather a fost un fir de păr pe care l-a tot observat prins într-o ramă. A început să se întrebe oare cum arăta cel care “l-a pierdut” acolo, cum era omul care a trecut prin acel spațiu. Oricât de științific este procesul prin care ea reconstituie aceste portrete, cu greu cei care și-ar vedea portretul față în față s-ar putea recunoaște instant. Și asta pentru că probele ADN obținute nu dau indicii foarte clare despre vârstă. Heather preferă ca trăsăturile portrelor printate să ilustreze fața unui om ce are în jur de 25 de ani.

Iar, atunci când sunt expuse, portretele vin însoțite de fotografii ale locului de unde Heather a “recoltat” probele, fotografii ale probei preluate și datele obținute în urma analizei genetice.

Sursă fotografii: portretul lui Heather - Dan Phiffer; fotografii cu lucrările - deweyhagborg.com; fotografia cu privitor în expoziție – via blogsofwar.com

 *Pentru a alatura probele (guma de mestecat; mucuri de tigara, locurile din oras) corespunzator personajelor, las aici link-ul de pe site-ul artistei, unde curg in ordine: http://deweyhagborg.com/projects/stranger-visions.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.