Olandezii au o aplicaţie pentru refugiaţi

Pe fundalul recentelor atentate din Europa şi al crizei tot mai acute a refugiaţilor musulmani, doi jurnalişti olandezi au creat o aplicaţie de smartphone care simulează procesul de cerere a azilului.

Aplicaţia „The Detailed Interview” este o invitaţie la dialog între câţiva actori, care joacă rolul unor refugiaţi, şi posesorii de smartphone-uri. Întrebările utilizatorilor pot fi dure, incomode, sensibile/insensibile etc., dar „refugiaţii” vor răspunde cât mai clar şi mai corect, explicând motivele şi felul în care au reuşit să plece din ţările lor natale. În cadrul aplicaţiei, un „refugiat” poate să spună doar parţial partea lui de adevăr pentru că aşa este setat scriptul. Dar cel care-l interoghează are posibilitatea de a-i adresa foarte multe întrebări până când interlocutorul oferă un răspuns complet. De exemplu, personajul care în aplicaţie se numeşte Rifat şi este de origine siriană a răspuns negativ la o întrebare legată de implicarea sa în războiul civil din Siria. Luat însă la bani mărunţi, Rifat a recunoscut că a luptat alături de un grup rebel înainte să fugă din ţară. Utilizatorii pot simula şi luarea unei decizii cu privire la soarta refugiaţilor care cer azil în Olanda. În cazul lui Rifat, faptul că a fost implicat în crime de război face din el o persoană suspectă, iar decizia de a-i oferi azil e pe muchie de cuţit.

Pe site-ul aplicaţiei, dacă te uiţi la mărturia primului actor, de exemplu, vei vedea, în timpul discursului, un cuvânt-cheie selectat automat. Dacă vei da clic pe el, vei afla din ce în ce mai multe detalii şi tot mai multe cuvinte-cheie îţi vor apărea pe ecran. Astfel te poţi pune în locul celui care intervievează refugiaţii.

Autorii aplicaţiei – jurnaliştii Ludo Hekman şi Klaas van Dijken – spun că mărturiile pe care actorii le folosesc pentru a răspunde la întrebări au fost adunate de-a lungul timpului din interviurile cu refugiaţi publicate în mass-media olandeze.

Sursa foto.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.