New Orleans Jazz & Heritage Festival

Sau cum îi punem la un loc pe Lady GaGa, Snoop Dog (de Bogata) și Pearl Jam trecând și prin B.B. King, Stevie Wonder sau Neil Young.

De ani buni deja, unul dintre cele mai frumoase festivaluri din luna aprilie a fiecarui an are loc în Statele Unite. Povestea festivalului american de la New Orleans începe în 1970 și a pornit de la ideea localnicilor de acolo de a conserva cel mai prețios capital cultural al statului Louisiana, muzica.

New Orleans Jazz & Heritage Festival poate că îți sună ca ceva elitist, poate puțin învechit sau oricum prea indepărtat. Ei bine, noi zicem că merită să aruncăm un ochi către festivalul ăsta pentru că avem cu sigurantă ce învăța de acolo.

Ideea de bază a festivalului este destul de simplă și probabil ar funcționa aproape oriunde. Hai să aducem cât mai mulți muzicieni de orice gen, într-un loc, timp de o săptămana să vedem ce iese. Păi nu poate ieși decât ceva foarte cool.

Festivalul din New Orleans, cunoscut și ca "Jezz Fest", s-a construit ca o sărbătoare anuală de muzică si cultură care propune, în afară de concertele din cadrul formal al festivalului, zeci, poate chiar sute de alte evenimente culturale și muzicale independente în toate spațiile publice, cluburile sau locurile din oraș și din jurul orașului.

Sigur, există o coordonare a tuturor "happening-urilor" din cadrul festivalului sau din afara lui, dar în mare poate participa cam oricine propune un act cultural/muzical. Și evident cel mai important show il fac chiar oamenii care vin la festival și în oraș, în săptămâna respectivă. Practic este Party all over!

În afară de partea muzicală, festivalul are și o importantă componentă culturală de recuperare și conservare a tradițiilor din zonă.

Diversitate înseamnă civilizație

Muzical vorbind, deși inițial festivalul se concentra mai mult pe muzica "neagră" - jazz, blues - în timp a ajuns să combine genurile respective cu aproape tot ce ne aduce muzica astăzi, într-un mix mai mult decât interesant.

Anul trecut, în lineup aveam cam așa: Elton John, The Who, Ed Sheeran, Pitbull, Jimmy Buffett, Keith Urban, No Doubt, T.I., Tony Bennett with Lady Gaga, Wilco, Maze, Hozier, John Legend, Alison Krauss, Chicago, Jerry Lee Lewis, Buddy Guy, Steve Winwood, Jimmy Cliff, Ryan Adams și Kacey Musgraves, plus Dr. John și sute de alți artiști din Louisiana.

Dintre propunerile de anul ăsta amintim doar Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Snoop Dog sau Beck și credem că e de ajuns.

Lineup-ul complet și povestea festivalului de anul ăsta aici: http://www.nojazzfest.com/

Anul ăsta, festivalul se întâmplă între 22 Aprilie și 1 Mai, iar prețul unui bilet pentru o zi este de 75 de dolari.

Până la urmă, numai cu mintea deschisă putem admite un astfel de lineup fără rezerve. Dacă însă revenim la ideea inițială a festivalului, ne vom găsi în poziția în care trebuie să fim de acord că o astfel de desfășurare de forțe creative nu poate fi decât o mare bucurie.

Tu ai merge la un astfel de festival la noi? Oare n-am putea să combinăm într-un singur loc muzici diverse, de la tradiționale autentice până la noul val de muzică electronică și indie?

Povestea festivalului de la New Orleans este despre toleranță, diversitate și curiozitate :)

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.