MUSIC STORY: 20 de ani de la dispariția lui Tupac Shakur, aka 2Pac

Pe 13 septembrie 1996, adică fix acum 20 de ani, unul dintre cei mai influenți oameni ai muzicii rap își pierdea viața în Las Vegas în ceea ce avea să fie numit “a gang incident”. Născut în New York în 1971, Tupac Amaru Shakur (cunoscut mai ales ca 2Pac) avea să se mute pe coasta de vest a Statelor Unite devenind unul dintre primii exponenți ai rivalității muzicale “west coast - east coast”, o poveste a rap-ului care a devenit între timp un fenomen mondial. Cei mai mulți oameni din muzică spun că practic atunci a început nebunia ce avea să urmeze dupa 2Pac: Snoop Dog, Notorious B.I.G. și Dr. Dre, o nebunie care astăzi a virat radical către mainstream cu Jay-Z și Kanye West în prim plan.

Povestea unui artist cu background multidisciplinar

Revenind la 2Pac, povestea lui este una cu adevărat interesantă. Născut dintr-o familie de activiști ai mișcării “Black Panther” din anii ‘60-’70 din Statele Unite, Tupac a crescut având în jurul său oameni preocupați de problemele comunitații de culoare din State, probleme legate de rasism, egalitate de șanse și sărăcie. De altfel toată muzica pe care avea să o producă, ca și toată personalitatea sa artistică, a fost o reacție la mediul în care s-a format. Îndemnat de mic către cariera artistică, el a urmat Baltimore School of The Arts (după ce familia sa s-a mutat la Baltimore) unde a studiat actorie, jazz, poezie și balet. Poate că asta este ceea ce îl distinge pe 2Pac de ceilalti rapperi, majoritatea fără un background educațional legat de muzică sau alte arte. Ceea ce a urmat în cariera sa a fost exact consecința scolii pe care a parcurs-o, cu relocarea în California și începutul unei povești de muzician, inițial ca parte din alte trupe, iar în 1991 cu un prim album solo “2Pacalyspe Now”. Într-un interval de 5 ani 2Pac avea să ajungă un megastar în America, cu ultimul sau album “All Eyez on Me” vândut în peste 10 milioane de exemplare și ajungând firește pe locul 1 în Billboard 200. Albumul a fost de altfel primul album Hip-Hop venit în varianta double-album, produs pentru ceea ce în America se numește mass-consumption și distribuit în varianta de double CD și four LP.

2Pac – o legendă a muzicii hip-hop

Recunoscut de cei mai mulți artiști de hip-hop ca fiind unul dintre cei mai influenți oameni de muzică de la începutul curentului respectiv din anii ’90, 2Pac are și astăzi fani în toată lumea și recunoaștere la nivel mondial. În 2012 la Coachella Festival holograma lui 2Pac a apărut alături de Snoop Dog și Dr. Dre într-un concert inovator care deschidea drumul pentru viitoare apariții de gen:

Da, mi-ar plăcea să vad mai multe astfel de concerte cu artiști care nu mai sunt “reînviați” în varianta hologramă. Tu pe cine ai merge să vezi așa?

Sursă foto: 1.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.