Intră în lumea Twin Peaks, prin muzică!

Twin Peaks. Un oraș fictiv, o lume fantastică, un serial eveniment.

E greu să restrângi Twin Peaks la cuvinte din lumea noastră, dar când rostești acest nume îți vin imediat în cap câteva elemente clare: emblematicul intro, panoul de intrare-n oraș, detectivul Dale Cooper, creatorii David Lynch și Mark Frost și, bineînțeles, MUZICA!

Muzica a ocupat dintotdeauna un element central în lumea imaginată de Lynch și de Frost 

Asta și pentru că la cârmă a fost legendarul compozitor american cu origini italiene, Angelo Badalamenti. El a mai lucrat cu David Lynch la filme uriașe - Lost Highway, Mulholland Drive și Blue Velvet, asigurându-și locul în istoria muzicală și în cea a cinematografiei.

“I’ll see you again in 25 years”, spunea Laura Palmer în episodul de final al sezonului 2. Acum, puțin peste 25 de ani, Twin Peaks revine pe micile ecrane. 18 episoade noi, începând cu 21 mai, cu aceiași David Lynch și Mark Frost la conducere, cu mulți actori din seria originală și Bandalamenti pe partea muzicală.

Acțiunea se petrece în zilele noastre, platformele de distribuție ale noilor episoade sunt și ele din zilele noastre (primele patru episoade pot fi deja vizionate online și în România, pe HBO GO), așa că și muzica trebuia să primească un update. Și l-a primit, încă din primul episod, unde descoperim frumosul tribut adus show-ului de americanii de la Chromatics, din Portland, Oregon (cu ei și muzica lor v-ați mai întâlnit în filmul Drive și în seriale ca Mr. Robot și Gossip Girl).

Piesa Shadow se integrează perfect în universul Twin Peaks, cu trimiteri evidente către seria originală, atât la nivel sonor cât și ca lirică, iar soundtrack-ul noii serii a fost deja anunțat pentru o lansare pe vinyl, în toamnă. Deocamdată, având în vedere gradul de secretizare din jurul proiectului, pe tracklist ni s-au dezvăluit doar două piese: tema muzicală a serialului, compusă de Angelo Badalamenti și noua piesă Chromatics – Shadow, dar simt că ni s-au mai pregătit niște surprize.

Așteptați-vă ca tot ce se aude live la cârciuma Roundhouse (spoiler alert) să se regăsească și pe compilație. Vinylul vine pe 8 septembrie și este deja disponibil la pre-comandă, aici.

Tot la capitolul surprize, dar dezvăluite deja, notăm și apariția, în noul sezon, a muzicienilor Eddie Vedder, Trent Reznor, Sharon Van Etten, Chrysta Bell, The Veils și Sky Ferreira. Poate pentru a atrage un nou public, poate doar pentru că Lynch e fan? (a propos, The Veils vor avea un concert și la noi în țară, în Expirat, pe 22 iunie).

În pregătirea noilor episoade, anul trecut, la 26 de ani de la lansarea seriei, am avut parte și de re-lansări pe vinyl ale soundtrackului original, cât și a continuării cinematografice, Twin Peaks: Fire Walk with Me, pentru ca noi audiențe, noi categorii de vârstă să ajungă la minunata muzică pentru care Bandalamenti a și primit un premiu Grammy.

Ambele coloane sonore sunt de găsit în pachete aprobate atât de Lynch cât și de Bandalamenti, cu artwork minimalist, discuri cu o cromatică ce aduce aminte de elemente centrale din serie (cafeaua și plăcinta de cireșe) și sunet remasterizat de pe casetele master din arhiva Warner ce n-ar trebui să lipsească din colecția niciunui iubitor de discuri de vinyl sau de Twin Peaks.

Atmosfera jazzy, romantică, visătoare și plină de mistere poate aduce fericire în viețiile ascultătorilor, ceea ce ne dorim și de la noua serie. Deci, scoateți plăcinta din cuptor, turnați-vă „a damn fine cup of coffee” sau un pahar de Beck's, dacă e prea târziu în noapte pentru cafea, și hai la ascultat și vizionat! Twin Peaks, bine ai revenit!

Vă las și un playlist inspirat din Twin Peaks, pe care-l voi updata săptămânal.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.