Cum îți alegi festivalul la care mergi vara asta?

Festival mare "afară" sau festival mai mic la noi?

Când îți pui în minte să mergi la un festival de muzică sunt mai multe lucruri care te fac să alegi un festival sau altul. În ordine ar fi, zicem noi, lineup-ul, distanța și locul în care se află și evident costul total al poveștii (bilet, cazare, drum).

Apoi mai vine și întrebarea "Vreau să văd un festival mare, cu sute de mii de oameni?" sau "Vreau să merg la un festival mai mic cu câteva trupe care îmi plac și cu mai puțina nebunie așa incât să mă pot bucura de ele?".

Propunem să o luăm pe rand.

Festivaluri mari din Europa

Începem cu festivalurile mari, cu tradiție de câteva zeci de ani, care în general au lineup-uri  imense, ating mai multe genuri muzicale și prin urmare aduc sute de mii de oameni acolo.
Iată cele mai interesante dintre ele:

Tomorrowland - Olanda - 22-24 iulie

Glastonbury Festival - Anglia - 22-26 iunie

Rock Werchter Festival - Belgia - 30 iunie - 3 iulie

Rock Am Ring Festival - Germania - 3-5 iunie

Roskilde Festival - Danemarca - 25 iunie - 2 iulie

În principiu, toate festivalurile mari au un lineup similar care oferă cam toate trupele aflate în turneu în vara respectivă, cu ceva diferențe, dar nu semnificative.

De asemenea, trebuie luat în calcul și faptul că, deși festivalurile mari vin cu o ofertă de aproape 100 de artiști, nu vei putea vedea tot. În fapt, vei apuca să vezi în întregime cam 30-40% dintre trupe și asta cu ditamai alergatura de la o scena la alta!

Locul și costurile

Fie că vorbim despre festivalurile de muzică electronică, fie că vorbim despre cele axate pe muzică rock, lucrurile stau cam la fel. Prin urmare, dacă nu lineup-ul face diferența, poți lua în considerare locul și evident costul.

Costul biletului (cu cazare in camping) la festivalurile mari de afară pleacă cam de la 200-250 de euro și ajunge până la 300-400 de euro, la care se adugă evi dent drumul. Trebuie să ai în vedere că și prețurile din festival pentru mâncare și băuturi sunt sensibil mai mari decât suntem obișnuiti la noi.            

Rock Werchter

Dintre festivalurile mari, noi îți propunem să încerci Rock Werchter din Belgia, lânga Bruxelles, din mai multe motive.

  • Atmosfera: 80% dintre cei 400-500 de mii de oameni care vin anual la Werchter sunt olandezi și belgieni, lucru care face ca atmosfera să fie aparte, relaxată
  • Transportul la festival: conexiunea dintre Romania și Belgia (Bruxelles) este una relativ ieftină (sunt destule zboruri low cost) iar în Belgia festivalul oferă tranzit inclus în prețul biletului
  • Prețul biletului: anul ăsta un bilet combi la la Rock Werchter costă 236 de euro
  • Lineup-ul: aruncă un ochi aici http://www.rockwerchter.be/en/line-up/overview

Ar mai fi de spus și că, în ultimii ani, tot mai mulți oameni din Romania au ales festivalul belgian, așa încât am intrat în top 10 număr de participanți la festival. Noi spunem că dacă alegi Rock Werchter te vei simți ca acasă! Aproape ca acasă :)

Și totuși, acasă e mai bine!

Dacă preferi un festival mai mic, noi zicem că cea mai bună alternativă se află chiar aici, "la noi in curte". Vorbim fireste despre cele două festivaluri programate pentru vara asta la Cluj și respectiv București, Electric Castle si Summer Well.
Ambele festivaluri au lineup-uri interesante și cumva complementare așa încât poți să guști cam din tot ce vrei. Evident costurile de transport sunt incomparabil mai mici decât pentru alternativa unui festival afară, iar ca și cost al biletului ambele sunt hai să zicem, "affordable".

Dacă la Electric Castle mai avem de așteptat câteva zile pâna când vom ști cât costa pass-ul pentru 4 zile, iar costul pe zi este de 139 de lei, la Summer Well pentru cele două zile de festival plătesti 275 de lei + 6% taxe, ceea ce te duce la un preț de aproximativ 140 de lei pe zi. Evident ideal ar fi să mergi să le vezi pe ambele!

Dacă ai vreo altă preferință de festival, tare ne-ar plăcea să ne spui și nouă despre ce festival este vorba și de ce ai merge acolo. Oricare ar fi decizia ta, nu uita să-ți iei cizmele de cauciuc și tricoul cu trupa preferată atunci când mergi la festival!

Ne vedem acolo :)

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.