Săptămâna trecută a avut loc Diploma, evenimentul dedicat absolvenților de facultăți creativ-vocaționale, ale căror lucrări de licență au fost expuse la Palatul Știrbei. Este locul unde am descoperit peste 250 de proiecte de licență și de disertație, din peste 25 de discipline creative, ale absolvenților din 2016 ai celor mai mari universități din țară. Proiectele lor au acoperit de la teatru, film, muzică la design de obiect, design vestimentar, peisagistică, propuneri de urbanism și arhitectură, design grafic și arte plastice.
Am selectat trei proiecte care ne-au plăcut cel mai mult (deși nu a fost deloc ușor), ca să-ți faci o idee despre ce pot crea tinerii din ziua de azi, adică oamenii de vârsta ta. ;)
Elena Cazacu – “Journey of the Seeker”
E imposibil să nu te oprești când vezi linia outfit-urilor semnate de Elena, absolventă a Universității Naționale de Arte București, secția modă.
Decupajele lor geometrice și asimetrice desenează un dans în jurul corpului tău.
Pe lângă design, sunt pasionată de mai multe ramuri ale artei, una dintre ele fiind dansul, de aceea am încercat să combin elemente din dansul artistic în costume. În prezent, lucrez pentru un brand nou pe piaţă, unde creez designul colecţiilor, cât şi realizarea tiparelor acestora, iar în paralel creez costume pentru un film internaţional ce se va turna la Budapesta, în lunile noiembrie-decembrie, povestește Elena.
Magdalena Denisse-Traciu – “XOY”
Magda ne provoacă perspectiva asupa scaunului, “cel mai nelipsit” obiect din viața noastră. Scaunele ei sunt și un manifest al responsabilității – sunt realizate din material banale, ușor de refolosit: țevi pvc și rășină, burete izolant pentru țevi și spumă poliuretană -, dar și un challenge estetic. Bineînțeles, utilizatorul are rolul lui în interpretarea și interacțiunea cu designul.
Proiectul reprezintă o investigaţie a unor metode prin care designul propus poate fi mai provocator, mai puţin previzibil și capabil de a crea senzaţii și semnificaţii diverse. Proiectul ia forma unui experiment; materialele și metoda de lucru împing la o confruntare directă a designerului cu propriile preconcepţii despre estetică și despre influenţa asupra utilizatorului. Renunţarea la control pentru obţinerea unui grad mai mare de creativitate plasează obiectul la limita dintre autoritate și dezordine, între predefinit și incert, își descrie ea proiectul.
Magda este absolventă a Universității Naționale de Arte București, secția design de produs.
Iuliana Ogăraru – “Identitate de împrumut”
Ce ne-a atras la proiectul Iulianei este povestea, mesajul pe care îl ilustrează prin mixul textil. Iar a-ți pune probleme serioase despre societatea contemporană și a le ilsutra decorativ, cu textile pe panouri, nu e deloc puțin lucru când tocmai ai terminat facultatea - Departamentul de Arte și Design Textil al Universității Naționale București.
Dacă maștile sociale oferă o zonă de confort în procesul de integrare a individului, atunci cu siguranță individul își va alege, ca model interior, același proces de asilimilare, adică de la exterior către interior. În felul acesta, din lipsa de autenticitate, societatea contemporană apare ca o imagine a unei serii uniforme, o masă decorativă a unor profiluri asemănătoare , ce pune accent pe aparența, nu pe esența umană .
Proiectul definește tiparul omului decorativ. Personalitatea acestui tipar de individ reprezintă un amalgam de valori si idealuri împrumutate sau impersonale.”, scrie Iuliana.
Cred că v-am convins ca la anul, pe vremea asta, să fiți la Diploma. Între noi fie vorba, sunt organizate și niște super petreceri ca să prinzi mai mult chef de expoziții. ;)
Sursă fotografii: prin Diploma (eveniment semnat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank – Banca Minților Creative).
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.