Ce funcții noi va primi iPhone-ul tău și ce a mai lansat Apple la WWDC 2017

2

Apple Worldwide Developers Conference (sau WWDC, pe scurt) a avut loc zilele trecute, iar compania a anunțat cel mai nou sistem de operare pentru iPhone-uri, adică iOS 11. Pe lângă acesta, în cadrul evenimentului au fost prezentate și alte noutăți software și hardware și le voi detalia pe cele mai importante în rândurile de mai jos. 

Nu știu despre voi, dar eu ador să mă uit la conferințele Apple. Îmi desfac o doză de Becks, mă așez comod în scaun și aștept să fiu bombardat cu superlative, cu cifre bombastice și cu promisiuni mărețe. “Cel mai bun”, “extraordinar”, “revoluționar” - sunt doar câteva dintre cuvintele pe care le poți auzi pe parcursul a două ore de eveniment. Nu sunt fan Apple, dar pot aprecia prezentările făcute de directorii companiei și pot înțelege această strategie. Evenimentul WWDC 2017 pe care l-am urmărit luni seară nu a fost diferit din acest punct de vedere. Compania a prezentat un arsenal întreg de noutăți și voi începe cu iOS 11, poate cea mai importantă dintre lansări. 

Ce aduce nou iOS 11 și ce dispozitive sunt compatibile cu el

Unul dintre cele mai mari avantaje când vine vorba despre dispozitivele Apple este faptul că acestea primesc constant (și instant) actualizări din partea companiei. iOS 11 este sistemul de operare pentru smartphone-uri și tablete și vine cu o serie de funcționalități noi, unele mai importante decât altele. 

Înainte de a trece la ele, trebuie să trec în revistă lista cu dispozitive compatibile cu acest nou sistem, adică gadgeturile care vor beneficia de (măcar o parte dintre) noile funcții. iOS 11 este construit astfel încât sa funcționeze pe dispozitivele de 64 de biți. Din păcate, asta înseamnă că telefoanele mai vechi sau mai slabe decât iPhone 5S (inclusiv iPhone 5C), dar și tabletele mai vechi decât iPad 5 vor ramâne la iOS 10. Lista completă cu dispozitive compatibile este următoarea: iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s, iPad Pro (toate modelele), iPad (generația a 5-a, iPad Air (1 și 2), iPad mini (2, 3 și 4).

Dacă gadgetul tău Apple nu se află pe această listă, poate este cazul să faci un upgrade. Acum putem trece la noutăți. 

iOS 11 va ajunge pe telefoane în toamnă și va oferi o listă destul de lungă de funcționalități noi. 

Aplicația iMessage se schimbă și, de acum înainte, se va sincroniza între toate dispozitivele Apple pe care le deții. Astfel, dacă ștergi un mesaj iMessage de pe telefon, el va dispărea și de pe MacBook-ul tău, ca să nu te mai trezești cu o tonă de mesaje vechi după o vacanță lungă în care nu l-ai folosit direct. 

Apropo de iMessage, serviciul Apple Pay va primi o actualizare în iOS 11 care va permite transferul de bani între prieteni. Astfel, vei putea să-ți plătești datoriile către cunoscuți. Funcția nu va fi disponibilă în întreaga lume, din păcate, deci va mai dura până o vom vedea și în România. Mai mult, aplicațiile din iMessage și stickerele vor fi mai ușor de accesat.

iOS 11 va fi construit în jurul asistentei Siri. Simpatica asistentă virtuală devine și mai inteligentă odată cu noul sistem de operare și va prinde superputeri. Mai exact, ea va fi prezentă în majoritatea aplicațiilor proprii Apple și va avea rolul de a ușura viețile utilizatorilor. De exemplu, dacă cineva te va întreba într-un mesaj ”cât mai ai până ajungi?”, Siri va căuta în calendar, va vedea unde ești și unde trebuie să mergi și va sugera un răspuns automat personalizat în funcție de distanța pe care trebuie să o parcurgi până la destinație. De asemenea, Siri îți va învăța și obiceiurile și va ști când deschizi mai des o anume aplicație, pentru a o lansa mai rapid. E un proces numit ”machine learning” și este disponibil deja pe telefoane cu Android precum Huawei P10.

Centrul de control se schimbă în iOS 11. Mai exact, sertarul care îți permite acces rapid la anumite setări va avea un design nou și, surpriză, după atâția ani, utilizatorii de iPhone vor putea închide și aprinde cu ușurința conexiunea de date. Mulțumim, Apple! De asemenea, dacă vei folosi funcția de 3D Touch pe un widget din centrul de control, vei avea la dispoziție mai multe opțiuni. 

Camera devine mai bună mulțumită unui nou algoritm software. Apple a schimbat setările camerei foto astfel încât pozele făcute noaptea să arate mai bine. Și asta nu este singura modificare legată de fotografii. Clipurile video vor fi salvate în formatul HEVC (adică h.265), pentru a ocupa mai puțin spațiu pe telefon. Vei putea face GIF-uri în buclă perfectă în Live Photos, similare celor obținute cu ajutorul aplicației Boomerang. 

Hărțile Apple Maps, cu toate că nu sunt șanse mari să le folosești, se schimbă și ele. De acum vor afișa interioarele mall-urilor și aeroporturilor, ca să te orientezi mai ușor chiar și în spații închise, dar Google Maps oferă deja această funcționalitate de ceva timp. O funcție nouă și cu adevărat utilă este cea intitulată ”Do not disturb while driving” care blochează toate notificările atunci când ești la volan, pentru a nu fi distras de mesaje, comentarii pe Facebook sau emailuri. Vei putea configura răspunsuri automate, pentru ca prietenii tăi să nu creadă că îi ignori. 

Magazinul de aplicații App Store va trece prin cea mai dramatică schimbare odată cu iOS 11. Va avea un design nou și trei tab-uri: jocuri, aplicații, in-app purchases. Va exista, deasemenea, și o secțiune numită ”Today” unde vor fi cele mai fierbinți aplicații și jocuri ale momentului. 

iOS 11 va transforma experiența pe care o au utilizatorii de iPad. Noul sistem de operare va aduce cu el un dock special pentru aplicații, situat în partea de jos a ecranului, similar cu cel de pe MacBook-uri, pentru a permite utilizatorilor să schimbe mai repede între aplicații. De asemenea, vei putea grupa aplicații care vrei să ruleze simultan, în Split View. iOS 11 va veni și cu o aplicație numită Files, care îți va facilita accesul la documentele de pe tabletă și vei putea trage documente de acolo către aplicația de Mail. Practic, iPad-ul se apropie din ce în ce mai mult de funcționalitățile unui laptop.

macOS High Sierra e noul sistem pentru computerele Apple

Apple nu i-a uitat nici pe utilizatorii de Mac și MacBook și a lansat un nou sistem de operare pentru computerele lor. 

Fișierele din High Sierra vor ocupa mai puțin spațiu, browserul Safari nu va mai permite urmărirea utilizatorilor pe Internet, aplicația Photos face un pas mare spre Photoshop, iar Mac-urile vor ști să ruleze conținut VR. 

Acestea ar fi noutățile introduse în noul sistem de operare, iar acesta este deja disponibil în versiune beta. 

Noile MacBook-uri, iMac Pro-ul de 5.000 de dolari, un nou iPad și boxa Home Pod

Dacă deja v-ați plictisit de software (nu are rost să mai intru în detalii despre WatchOS 4), e timpul să trecem la veștile despre dispozitivele lansate în cadrul WWDC 2017.

Apple s-a dat în stambă și a lansat o suită întreagă de dispozitive, unele mai impresionante decât altele. 

Noile MacBook-uri au fost prezentate în cadrul evenimentului și nu vin cu multe noutăți, ci doar cu procesoare Intel Kaby Lake și cu SSD-uri mai rapide, pentru un plus de performanță. Pentru nostalgici, Apple a scos un MacBook Pro fără Touch Bar, dar și un MacBook Air (lumea îl credea mort) cu hardware actualizat. 

iMac Pro a fost una dintre cele mai importante anunțuri ale serii, iar asta datorită specificațiilor absurde și prețului absolut enorm. iMac Pro va putea fi cumpărat într-o versiune cu display cu rezoluție 5K, procesor Intel Xeon cu 18 nuclee, 4TB stocare de tip SSD, 128GB memorie RAM și placă video Radeon Vega cu 16GB VRAM. Asta înseamnă peste 22 de teraflopi de putere de procesare grafică sau, pe românește: duce absolut orice. Editare video, foto, gaming în VR sau chiar cercetarea pentru inteligențe artificiale - orice se poate face pe el. De  5.000 de dolari ne așteptam să ne toarne și un Beck's în pahar. 

Un iPad Pro cu display de 10,5 inch, cameră cu stabilizare optică și procesor A10X a completat gama deja existentă de tablete Apple. Alături de el a fost prezentat și un iPad Pro de 12,9 inch cu performanțe îmbunătățite. 

Home Pod este un gadget cu adevărat nou pentru Apple. Este vorba despre o boxă construită în jurul lui Siri, care promite să ofere sunet puternic și clar mulțumită celor șapte tweetere integrate. Siri va răspunde la comenzi, îți va oferi informațiile de care ai nevoie dacă i le ceri și te va ajuta să-ți controlezi locuința inteligentă. Știe unde o pui, pentru că simte mediul înconjurător și ajustează automat sunetul în funcție de asta, și ascultă orice zici mulțumită celor șase microfoane încorporate. Este un adversar pentru Amazon Echo și, dacă nu te deranjează să dai 700 de dolari pe două boxe (350 de dolari este prețul pentru una singură) atunci le vei putea lega între ele și te vei putea bucura de sunet stereo.

Acestea ar fi cele mai importante lansări din cadrul evenimentului Apple. Pe voi ce v-a impresionat cel mai mult și ce v-ați cumpăra? 

Sursa: https://www.apple.com/newsroom/

Acest articol are 2 comentarii. VEZI COMENTARIILE
George Ionut Raita
tareee!
Ion Schiopu
Multa informatie de calitate ,inteligenta,si tehnica!

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.