Căsuțe românești tradiționale sau cu aer medieval traduse în decor

Îți place să te plimbi prin orașele Transilvaniei, să descoperi conace și case vechi de peste tot din țară sau să te dai cu bicicleta, vara, prin Muzeul Satului sau Muzeul ASTRA, din Sibiu?

Dacă te-ai mai și gândit cum ai putea aduce acasă câteva căsuțe care să-ți amintească pe unde ai umblat și care să recreeze o cu totul altă atmosferă de la tine de pe raft, trebuie să-i cunoști pe creatorii Povești din Lut și Square Art Studio.

Ei redau arhitectura românească tradițională și pe cea medieval transilvăneană în căsuțe ceramice, respectiv textile care vin la tine acasă sau se agață în brad. Cum contextul bradului și al cadourilor e pe aproape, ai și sugestiile care… te scot din turmă, punctând ce are mai fain tradiția și, în același timp, frumos adus în contemporan.

Povești din lut – căsuțe ceramice

Florin Dumitru a trecute și pe la Arte, prin București, pentru a merge apoi la Arheologie. Se ocupă de arheologie experimentală – și anume de realizarea de replici de vase, statuete și alte obiecte din ceramică folosind tehnici vechi, neolitice. Iar căsuțele tradiționale sunt practic o continuare a pasiunii sale pentru tradiție și scoaterea ei la lumină, în prezent.

“Inițial am realizat căsuțe inspirate din lumea satului. Arhitectura tradițională a satului vechi românesc este o comoară și mult timp am fost fascinat de ea. Este atât de mult echilibru și armonie în proporțiile, compoziția și chiar cromatica caselor vechi, încât m-am hotărât să recreez această lume într-o manieră miniaturală, din ceramică.

Ulterior am început să realizez și căsuțe inspirate din arhitectura orașelor săsești din Transilvania: Sibiu, Sighișoara, Brașov. Unele dintre ele sunt replici după case existente, cum ar fi casa Vlad Dracul din Sighișoara sau Turnul Sfatului din Sibiu. Cele mai multe, însă, sunt case în care am înglobat elemente arhitecturale caracteristice acestor orașe.”

Poți comanda căsuțele lui Florin prin pagina de facebook Povești din lut. Prețurile lor sunt cât se poate de accesibile pentru poveștile pe care le spun (o căsuță costă în jur de 10 lei).

Square Art Studio – căsuțe textile

Square Art Studio înseamnă doi arhitecți care rescriu textil și pictural povestea caselor tradiționale românești. Căsuțele lor textile sunt din pânză, croite și pictate integral manual.

Ne-am propus să aducem în casele tuturor câte o bucățică din viața pură a satelor românești. Dorim să promovăm tradiția românească și să o ținem vie, spun Irina și Alex.

Iar căsuțele lor nu doar se agață în brad, anul acesta le-au transformat în pernuțe de pus pe canapea sau chiar pe podea, pe care cu siguranță va toarce și pisica din dotare. ;)

Poți comanda căsuțele textile prin pagina de facebook Square Art Studio. Și prețul lor e cât se poate de prietenos (o căsuță de agățat în brad costă tot în jur de 10 lei).

Surse fotografii: prin Povești din Lut (Nicoleta Păunaș, Romeo Țăranu) și Square Art Studio.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.