În timp ce citeam, pe canalele româneşti de ştiri, despre recenta întâlnire de la Guvern dintre aproximativ 100 de tineri specialişti în IT şi autorităţi, mi-a ajuns la ureche următoarea ştire (pe care am găsit-o mai târziu aici): în California, o importantă companie din industria auto a dezvoltat o aplicaţie prin care clienţii săi pot comanda combustibil direct de pe telefon. Cantitatea dorită de benzină sau motorină este expediată la o locaţie şi la o dată pe care clientul le introduce în acea aplicaţie...
Maraton digital
Dar să ne întoarcem şi să amintim că la Palatul Victoria, în weekendul trecut, a avut loc un maraton digital, denumit GovITHub, menit să scoată la lumină ideile de aplicaţii şi soluţiile de software pe care tinerii specialişti în IT să le dezvolte pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi îmbunătăţirea relaţiei dintre cetăţeni şi stat.
Printre numele care au ajuns în mass-media se află şi cel al Cristinei Moga, a cărei aplicaţie – RoadRo – le va permite şoferilor să raporteze autorităţilor competente abuzurile din trafic, inclusiv existenţa gropilor pe carosabil.
Claudiu Ceia a dat munca din străinătate pe visul de a construi un startup în educaţie în România. Startupul va avea la bază o aplicaţie prin care autorităţile vor trimite oamenilor SMS-uri sau e-mailuri prin care îi vor înştiinţa despre diferite situaţii, cum ar fi întârzierea plăţii taxelor locale, expirarea valabilităţii actelor, fenomene meteo extreme şi altele.
Alte aplicaţii propuse au fost: Stop Cozi (care oferă informaţii despre cozile de la ghişee), Prietenul pacientului (prin care românii pot semnala Ministerului Sănătăţii diverse situaţii neplăcute pe care le întâlnesc la medic sau la spital) şi altele.
Burse pentru cei mai buni!
La finalul weekendului, au fost anunţaţi 20 de câştigători care, în următoarele şase luni, vor primi burse lunare de 2.000 de euro pentru a dezvolta aplicaţiile şi soluţiile de software pe care instituţiile statului le vor folosi ca atare. Numele acestor tineri minunaţi sunt: Ligia Adam, Ionuț Aionițoaei, Dan Bărbulescu, Carol Brăileanu, Claudiu Ceia, Alexandru Chirapleș, Alexandru Grosu, Alexandru Jurubiță, Cristian Levcovici, Cristina Moga, Cezar Neaga, Gabriel Păunescu, Ionuț Popa, Ștefan Popa, Radu-Ionuț Popa, Remus Rușanu, Roxana-Carmina Stan, Lucian Stuparu, Oana Talpalaru, Sorin Vasilescu. Pentru realizarea proiectelor lor, cei 20 de tineri vor fi ajutaţi de aproximativ 300 de voluntari. Felicitări!
Sursă foto: Pixabay
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.