Un institut din Germania lucrează la o aplicaţie care ne-ar putea schimba definitiv viaţa. Se numeşte HawkSpex mobile şi are la bază ideea de a afla, în principal, ce conţin alimentele pe care le consumăm. De exemplu, aplicaţia „vede” în interiorul unui măr şi ne poate arăta dacă el conţine sau nu reziduuri de pesticide.
Aplicaţia inginerilor de la Institutul Fraunhofer nu necesită niciun fel de hardware pe care să-l ataşăm smartphone-ului, ea folosindu-se doar de camera integrată în aparat. Practic, utilizatorul îndreaptă ecranul telefonului înspre măr, îl luminează în diferite culori, cu diferite lungimi de undă, şi doar pentru fracţiuni de secundă şi observă gradul de reflexie a luminii.
Inginerii au inclus un model matematic care le permite să extragă toate informaţiile reieşite din amprenta spectrală. „Deoarece camerele spectrale nu sunt incluse în telefoanele inteligente, noi pur şi simplu am inversat acest principiu”, a precizat prof. Udo Seiffert.
Dezvoltatorii HawkSpex mobile speră să lanseze aplicaţia până la sfârşitul lui 2017, deşi mai sunt foarte multe de făcut. De exemplu, vor ca aplicaţia lor să poate fi îmbunătăţită direct de utilizatori, după reţeta practicată deja cu succes de Wikipedia. Potenţialul HawkSpex mobile este uriaş – de exemplu, se poate testa dacă o maşină este vopsită cu aceeaşi culoare peste tot, dacă apa conţine impurităţi sau dacă de pe ogorul tău lipsesc substanţele nutritive ori fertilizatoare.
Acestea fiind spuse, care sunt, în opinia ta, primele produse pe care le-ai supune testării cu HawkSpex mobile?
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.