Airbag-ul pentru cicliști, care iese din guler

Să ridice mâna sus cine are bicicletă și nu a căzut măcar o dată! Știm, puțin probabil să fiți cu mâinile în aer după această întrebare. Partea proastă e că unele dintre căzături pot lăsa urme periculos de serioase, iar o cască clasică, cu tot cu cotiere și genunchere, nu te protejează atât de bine pe cum ar face-o un airbag.

Airbag pentru bicicliști?

Da, e deja viral. Hövding este un design suedez, creat încă din 2005 de Anna Haupt și Terese Alstin, pe atunci doi studenți la Design Industrial, în Lund, care-și pregăteau proiectul de master. Acum 3 ani, în octombrie 2013, Hövding a ajuns, ca prototip, la Muzeul Național de Istorie a României, în cadrul expoziției FuturoTextiles. În cotinuare este un design futurist, dar deja, după multe teste, a ajuns să fie comercializat de retaileri din toată lumea.

Gulerul fashion din care iese airbag-ul

La o primă vedere, pare un guler designish, de asortat ținutei de stradă. Fermoarul ce activează butonul de on/off și LED-ul care-ți indică câtă baterie are gulerul te pun însă pe gânduri high-tech. Din acest guler impermeabil, sare airbag-ul. Cum se declanșează? La mișcările ce nu fac parte din comportamentul “normal” al unui biciclist, pe care le-a memorat deja. În cădere, când te dezechilibrezi, airbag-ul va sări și se va umfla, iar pe cutia neagră a gulerului vor rămâne înregistrate 10 secunde din momentul producerii accidentului. Hövding rămâne încărcat 9 ore de pedalat și poate fi încărcat direct de la telefon sau laptop.

În Suedia, sunt companii de asigurări care, în caz de accident, dacă gulerul nu mai poate fi folosit, îți asigură valoarea unuia nou. Puțin probabil că la noi se va întâmpla la fel. Însă pentru cei 299 euro, cât costul gulerul, știi că ești în siguranță. Nici nu vrem să ne gândim la costurile refacerii în cazul unui accident mai serios.

Și acum întrebarea voastră: dacă se declanșează când sari o amărâtă de bordură? Răspunul Hövding: nu se va declanșa. Iată și dovada:

Sursă fotografii: prin hovding.com

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.