Cum poate salva designul apa unui ocean? Sau știți ce poluează foarte mult apele planetei? Una dintre statisticle recente arată că în apele Terrei sunt aruncate 640.000 de tone de deșeuri provenite (doar) de la pescuit, cea mai mare parte reprezentând-o năvoadele.
Designul responsabil nu este doar un slogan pentru branduri internaționale de top, care au dezvoltat programe prin care năvoadele abandonate de-a lungul coastelor oceanelor sunt colectate, reciclate și transformate în fir sau material plastic din care sunt țesute sau create obiecte de design: de la pantofi sport, la skateboards, o linie de haine pentru bărbați și la cea mai cool mochetă modulară.
Acest proces implică nu doar curățarea apelor și o producție responsabilă cu resursele planetei, ci și o viață mai bună pentru comunitățile locale implicate de cele mai multe ori în colectarea materialelor plastice aruncate în ape.
Bureo Skateboards: din năvoadele abandonate de-a lungul coastelor din Chile
Un proiect responsabil, inițiat în 2012, materializat în skateboards ce fac diferența nu doar în apele Oceanului Pacific de pe lângă Chile, ci, prin puterea exemplului, la nivel mondial. Când Eco rimează cu Fun!
Adidas & Parley: pantofii sport încep să integreze firul năvoadelor reciclate
Parteneriatul dintre Adidas și Parley for the Oceans, asociație internațională preocupată de curățarea apelor oceanelor, are deja mai mult de un an de istorie, timp în care pantofii sport au început să integreze firul năvoadelor abandonate pe fundul oceanelor și plastic reciclat din gunoaiele ce poluează apele. Arată foarte cool!
Haine pentru bărbații ce iubesc surf-ul. Și apele curate.
Kelly Slater, de 11 ori campion mondial la surf, împreună cu designerul John Moore au lansat Outerknown, haine sport pentru iubitorii de surf și… de ape curate. Firul reciclat al năvoadelor din care sunt țesute hainele vine de la Aquafil, provider de top care și-adezvoltat intens în ultimii ani linia de reciclare pentru firele din material plastic.
Mocheta din fir 100% reciclat
Un superbrand ce produce mochetă, din State, pe nume Interface, și-a propus ca până în 2020 toată producția sa să fie 100% sustenabilă. În parteneriat cu Zoological Society of London, strânge năvoadele abandonate de-a lungul coastelor din Filipine, și mai nou din Camerun, implicând comunitățile locale. Firul reciclat vine tot de la Aquafil, iar mochetele eco & modulare Interface personalizează birourile Google, ca să vă dăm doar un exemplu cool de alegere sustenabilă.
If the Oceans die, We die
Am descoperit toate aceste exemple, care ne dau speranță că ne îndreptăm totuși într-o direcție bună în ce privește designul responsabil, cu ocazia unui întâlniri cu Jon Khoo, Co-innovation Partner Interface. Jon Khoo a venit în primăvara aceasta la București pentru a le povesti tuturor celor interesați de design cât de important e ca proiectul tău să respecte în primul rând mediul, apoi oamenii.
Surse fotografii: Bureo Skateboards, Adidas & Parley, Outerknown, Interface.
Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.