Ce aplicaţii foloseşti în vacanţă?

Recunosc, pentru mine vacanţa este dezlegarea la distracţie totală. Asta înseamnă că încerc să stau cât mai departe de telefonul mobil, tabletă şi laptop. Nu apelez nici măcar la GPS, preferând citirea semnelor rutiere şi interacţionarea cu oamenii ca să obţin direcţia de mers. Jumătatea mea e fix invers.

Zilele trecute, jumătatea mea mi-a prezentat nişte aplicaţii pentru vacanţă. Am ridicat din sprânceană, dar i-am promis totuşi că mă voi uita pe ele. Zis şi făcut:

Pentru cei mai leneşi...

Să încep cu TripIt (iOS şi Android), care e o aplicaţie foarte utilă dacă eşti genul „punct ochit, punct lovit”. Adică dacă ai făcut dinainte rezervări la avion, la cazare, la car rental, la restaurant etc., nu trebuie decât să forwardezi confirmările la adresa plans@tripit.com şi vei primi forma finală a itinerariului tău ca să nu-ţi mai baţi tu capul singur. Poţi să accesezi itinerariul pe orice dipozitiv cu iOS sau Android, chiar şi atunci când eşti offline. Başca, aplicaţia sincronizează automat planurile de călătorie cu datele din calendar.

 

Pentru 4,09 dolari pe lună, poţi să upgradezi aplicaţia la versiunea Pro, care-ţi oferă câteva lucruri foarte importante, de exemplu, alerte în timp real pentru zboruri sau localizarea zborurilor alternative în caz de ceva. Şi doar dacă eşti Pro poţi să le trimiţi planurile de vacanţă şi celorlalţi membri ai grupului tău...

NuqneH. Ghid de conversaţie

În sfârşit, nu mai e nevoie să-mi ţin carneţelul prin apropiere atunci când mă uit la Star Trek, ca să-mi iau notiţe cu traducerile cuvintelor klingoniene. Pentru că am găsit o aplicaţie care mă va învăţa să vorbesc klingoniana... că cine ştie cu cine mă întâlnesc în concediu? Deocamdată ştiu să zic doar „Salut” – „NuqneH”, care de fapt  înseamnă „Ce vrei?”, dar klingonienii sunt un popor plin de umor, cine nu ştie asta?

 

Aplicaţia se numeşte Duolingo (iOS şi Android), este gratuită şi te ajută să înveţi şi/sau să aprofundezi 14 limbi străine. Momentan sunt disponibile doar acestea, dar alte 9 aşteaptă să fie date în primire şi alte 4 pot fi testate, deşi nu se află încă în fază completă. Furculition!

Culmea, poţi învăţa chiar şi româna, dar nu acum, ci mai târziu, nu se ştie deocamdată când. O înveţi din engleză că ştii că noi suntem francofoni doar pe hârtie, iar în realitatea vorbim rongleza mai bine decât oricine. Şi rongleza ne ajută când suntem într-un hub turistic, dar dacă ne facem vacanţa în locuri izolate s-a terminat. Cine ne va mai înţelege?

Curs valutar la purtător

Când te duci peste hotare, vei avea nevoie de un convertor de schimb valutar, iar XE Currency fix asta face. Disponibilă şi pe iOS, şi pe Android, aplicaţia îţi afişează cursul chiar şi atunci când nu ai internet pe telefon – aici e însă o şmecherie,  aplicaţia oferindu-ţi ultima variantă pe care a reuşit s-o salveze când erai conectat la internet. XE Currency este o aplicaţie gratuită, dar dacă vrei s-o personalizezi cu cât mai multe detalii şi s-o transformi în versiune pro, va trebui să plăteşti 2,79 dolari pe iPhone şi iPad sau 5,96 RON/item pe Android.

Sprechen Sie Italiano?

Mi se suflă în cască să adaug în listă şi Google Translate. Nu ştiu cum eşti tu, dar eu prefer mima dacă văd că nu mă înţeleg cu cineva. Dar nu vorbim de mine aici, ci despre Google Translate, care pare destul de bun după o primă folosire şi care nu mai are nevoie de nicio introducere pentru că deja e arhicunoscut. Ştii că îl găseşti şi pe iOS, şi pe Android şi tot ceea ce trebuie să faci este să poziţionezi telefonul în faţa unui cuvânt uzual şi ţi-l traduce în limba ta.

Jurnal de călătorie

 

Eu am crescut cu stiloul în mână şi mi se pare unul dintre cele mai bune instrumente pentru a imortaliza aventurile din timpul vacanţei/concediului. Dar, dacă nu eşti genul meu, poţi apela la o grămadă de aplicaţii sub formă de jurnale de călătorie. Şi dintre toate am selectat LiveTrekker, care e gratuit şi pe iOS, şi pe Android. Ai o hartă pe care salvezi itinerariul, cu tot cu imagini şi scurte comentarii şi-apoi le arăţi tuturor isprăvile tale, postându-ţi „opera” pe Facebook.

Aglomeraţie în faţă. Ia-o la dreapta!

Nu în ultimul rând, ar trebui adăugată în listă şi Waze (iOS şi Android), aplicaţie gratuită pe care jumătatea mea o foloseşte în marea majoritate a timpului. M-a ispitit şi pe mine odată – ne întorceam în Bucureşti dinspre Ploieşti, mergeam bară la bară, iar Waze mi-a spus s-o iau la un moment dat la dreapta că-i mai liber şi apoi la stânga şi iar la dreapta şi nu mai ţin minte ordinea, cert este că am ajuns într-o fundătură...

 

Aşa cum ţi-am spus la începutul acestui text, nu mă dau în vânt după aplicaţii în vacanţă. Ceea ce înseamnă că e foarte posibil să-mi fi scăpat câteva. De aceea te întreb – tu ce foloseşti cel mai des când pleci la drum?

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.