ARTmania s-a reinventat și nouă ne-a plăcut!

5

Cea de-a 12a ediție ARTmania s-a încheiat! O parte din sufletul meu a rămas să mai rătăcească puțin pe străduțele întortocheate din Cetatea Sibiului însă fizic, ne-am întors printre betoanele încinse ale Bucureștilor. Ediția de anul acesta a adunat peste 10 000 de iubitori de muzică în Piața Mare și în împrejurimi. Cu toate că pentru unii a fost puțin bulversantă revenirea la biletul de intrare și eliminarea din peisaj a scenei mici, eu zic că am înțeles de ce au ales organizatorii să ne ofere un program mai concentrat, mai variat și mai de calitate.

Noi am ajuns în Sibiu încă de joi dimineața așa că am avut șansa de a participa la East European Music Conference, unul dintre puținele evenimente de acest gen organizat înțară. Timp de două zile, publicul interesat a avut șansa să intre în contact cu unii dintre cei mai importanți reprezentanți ai industriei muzicale europene. Au luat cuvântul oameni de afaceri, directori de festivaluri și organizatori de concerte dar și specialiști în securitate, promovare ș.a

Ziua de Vineri, prima zi oficială de festival i-a adunat pe aceeași scenă pe Coma, Riverside, Lacuna Coil și Devin Townsend Project. 

Să încep cu începutul. Coma a fost singura trupă românească din lineup și a fost și trupa care a deschis festivalul. Părerile păreau împărțite înainte de eveniment însă ai noștri au reușit să dovedească contrariul adunând pe toată lumea în fața scenei. Nici nu cred că mai trebuie să vă spun că s-a lăsat cu cântat la unison!

Următorii pe scenă au fost polonezii de la Riverside. Băieții cântă un prog rock fin și cald care pe mine m-a pus pe gânduri, în sensul cel mai bun. Cântarea a fost una scurtă dar spectaculoasă și a înglobat în total vreo 6-7 compoziții care au traversat întreaga lor discografie.

Au urmat pe scenă italienii de la Lacuna Coil, deloc străini nouă. Supranumiții “nașii hard rock-ului italienesc” cei patru ne-au introdus într-o lume întunecată, în povestea unui sanatoriu bântuit, prin ținutele alese dar și prin muzică. Am auzit piese de pe noul lor album, Delirium însă după cum probabil vă puteți imagina nu a lipsit din set-list nici celebra reinterpretare a piesei Enjoy the Silence, semnată Depeche Mode. Cu toate ca s-au simțit niște mici imperfecțiuni datorate unei mici răceli, cei patru au oferit un show cât se poate de spectaculos, pe gustul tuturor celor adunați în piață, în mod special pe gustul celor mai tineri. 

Seara s-a încheiat cu (probabil) cel mai așteptat dintre concerte: Devin Townsend Project. Canadienii au prezentat un show închegat și eclectic care a reunit atât piese cunoscute precum “Deadhead” cât și materiale de pe noul lor album! Townsend a fost la mare înălțime: super voce, super prezență! Mă bucur că am avut șansa de a-i vedea live, îmi doream de ceva timp să-i prind “pe undeva” în concert!

Și ziua de sâmbătă a fost la fel de diversă. Au urcat pe scenă Walkaways, Beyond The Black, You Me at Six și mult îndrăgita Tarja.

Isralienii de la Walkaways au fost cei care au deschis programului Zilei 2. Pentru mine trupa asta e descoperirea interesantă de la festival. Cântarea a fost impecabilă, prezența scenică de asemenea iar vocalul m-a marcat prin corectitudinea și stăpânirea cu care trecea de la o emisie la alta, îmbinând cât se poate de coerent și de curat elementele clean cu cele de growl. Păcat că a fost atât de scurt concertul. Sper să revină pe meleagurile carpatine cât de curând.

Următorii pe scenă au fost germanii Beyond the Black care au fost într-un fel, trupa de încălzire pentru concertul lui Tarja. Nu sunt neapărat o fană a genului simfonic însă vocea solistei a sunat foarte bine și concertul a fost echilibrat.

You Me at Six au fost surpriza serii. Britanicii au adus la ARTmania un alternative/pop rock mai puțin așteptat. Trupa care are un fanbase în continuă creștere în străinătate nu a apucat să se infiltreze prea adânc, încă și la noi în țară. Cu toate că nu au fost pe gustul unora dintre participanții la festival, băieții au susținut un concert energic care a inclus cele mai cunoscute piese ale lor. Eu zic că și-au făcut câteva mii de noi fani la Sibiu! 

În încheierea festivalului a urcat pe scenă mult așteptata Tarja. Solista de origine finlandeză nu este deloc străină meleagurilor noastre. Tarja Turunen are un fan club numeros la noi în țară. România o iubete și are și de ce! Unii sunt încă nostalgici după vremurile Nightwish, alții au descoperit-o abia după ce și-a lansat cariera solo, însă cu toții au primit-o în ropote de aplauze și aceasta le-a răspuns fanilor, bine înțeles, în limba română. Nu cred că am văzut-o pe Tarja atât de energică până acum! Frumoasa finlandeză a schimbat ținute, a dansat, a sărit și a dar din cap pe tot parcursul concertului.

A fost fain anul ăsta la ARTmania. Mie îmi place cum s-a reinventat festivalul. Pe lângă scena din Piața Mare, anul ăsta s-au mai desfășurat, în paralel, concere în câteva pub-uri din Sibiu, expoziții de artă, vizite la muzee și proiecții de filme. Și mâncarea a fost foarte bună!

ARTmania, ne revedem în 2018!

 

Photos by Miluță Flueraș


 

Acest articol are 5 comentarii. VEZI COMENTARIILE
Dorin Mehedintu
Abia astept super !
Dorin Mehedintu
Abia astept sezonul este superrr ! Mulțumim !!!!
MARIAN COSTESCU
Dd
Petrica Sacarea
multumim
Ciprian Strinu
Cool!

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.