"Stairway To Heaven" - o poveste care poate schimba istoria celebrului riff

Led Zeppelin s-au întors la tribunal pentru acuzația de plagiat

În 2014 a apărut pentru prima dată în atenția publicului o acuzație de plagiat la adresa celor de la Led Zeppelin, acuzație adusă chiar în sala de judecată de către cei care dețin drepturile lui Randy California, chitaristul trupei din anii '70, numită Spirit. Apărut în 1971, celebrul cântec "Stairway to heaven" al celor de la Zeppelin are un intro ce pare (sau cel puțin așa se susține în acuzație) că ar fi o copie a cântecului "Taurus" al celor de la Spirit.

În aceste zile, procesul s-a întors în sala de tribunal, după ce la prima înfațișare din 2014 câștig de cauză a avut varianta "da, e plagiat!". Ieri (15 iunie), au fost chemați să depună mărturie atât Jimi Page, cât și urmașii lui Randy California de la Spirit, evident fiecare dintre ei având păreri care le susțin punctul de vedere. Primul spune ”nu, nu e plagiat”, în timp ce ceilalți spun că Zeppelin au copiat începutul cântecului.

Cele doua melodii încep așa.

Varianta Led Zeppelin:

Varianta Spirit:

O analiză a celor două cântece, făcută de către cei de la tjrmusic.com, ne poate da o imagine mai clară asupra felului în care se poate gândi comparația între ele:

Mie mi se pare că asemănarea e evidentă doar că, pentru a dovedi ceea ce în muzică se numeste "plagiat", e nevoie de ceva mai mult. Cert este că cele două trupe au cântat în aceleași vremuri - chiar au urcat pe aceeasi scenă una după alta în anumite concerte - așa că e clar, influența putea exista.

Led Zeppelin nu sunt la prima acuzație de acest fel  

Acuzați de plagiat și în cazul a alte patru cântece - Whole Lotta Love, Dazed and Confused, Babe I'm Gonna Leave You și The Lemon Song - cei de la Led Zeppelin au rezolvat disputele în afara tribunalelor, plătind probabil sume importante.

Oare vor face asta și în cazul "Stairway to heaven", având în vedere că până acum decizia este cea de plagiat? Pare că nu. Iar cei de la Spirit lasă impresia că sunt hotărâți să ducă povestea până la capăt și să rescrie astfel istoria unei legende a muzicii rock.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.