Se apropie finalul epocii PC așa cum o știm ?

Gamerii tineri se miră când aud nostalgia cu care cei mai „bătrâni” vorbesc de calculatorul lor personal. În era consolelor, a tabletelor, a smartphone-urilor,  în care gadgeturile trebuie să fie mobile, accesibile, „flashy”, un PC – oricât de performant – pare o ustensilă venită din altă eră. Este mare, ocupă spațiul, nu îl poți lua cu tine la serviciu, la școală sau în vacanță și să îl butonezi în voie. Ok, îți poți lua un laptop, dar parcă nu e aceeași senzație.

Tristul adevăr este că, în ciuda performanțelor grafice imposibil de egalat de către o consolă, indiferent de ce generație, lumea PC-urilor este una în cădere, iar lume apare mult mai interesată de noile tehnologii și de gadgeturile viitorului. Iar pentru cei care am copilărit cu Doom sau Hexen, cu Comand and Conquer sau Planescape Torment (nu mai amintesc de primul Diablo) nu ne rămâne decât să ne adaptăm.

Intel are alte priorități


Vestea că Intel a anulat IDF, conferința anuală de la San Francisco a gigantului american, a surprins pe multă lume și a îngrijorat în aceeași măsură. Cu toate acestea semnele erau acolo. În cadrul acestor conferințe Intel profita să anunțe ultimele tehnologii, inovații și mai ales prezenta ultima generație de procesoare. Acest lucru nu se va întâmpla și în acest an. Organizatorii au anunțat că regândesc întregul eveniment și, de aceea, nu au crezut că pot transmite un mesaj unificat. De fapt mesajul este că Intel se pregătește să lase în spate industria PC și să exploreze noi posibilități. 

Adevărul este că, din cauza popularității de care se bucură acum gadgeturi precum tabletele sau smartphone-urile, vânzările de PC-uri a scăzut constant în ultimii 5 ani. Trebuie să recunoaștem că, în afara unor îmbunătățiri din punct de vedere al graficii, inovațiile au lipsit și asta a făcut ca lumea să nu schimbe calculatorul personal așa de repede precum ar schimba, de exemplu, un Samsung Galaxy 7 cu un Galaxy 8. Ok, fiecare din noi face câte un upgrade, că vorbim de o placă grafică mai potentă, poate de niște memorie, dar în general acestea vin ori când sistemul nu mai face față cerințelor sau când intervine vreo defecțiune. Eu, personal, nu am umblat la „bătrâna rablă” de 3 ani aproape și am schimbat doar monitorul, doar pentru că am fost nevoit.

Este clar că Intel vede viitorul și în alte direcții și, mai mult ca sigur, în viitor, vom vedea o implicare mai mare către domenii precum industria mașinilor care se conduc singure sau către Inteligența Artificială. De altfel acestea vor fi principala preocupare a celor de la Intel, nevoiți să dezvolte și să vândă în continuare procesoare de calitate. Cum gigantul american a ratat șansa de a se implica în lupta pentru supremație pe piața de smartphone, Intel va dezvolta alte divizii. De altfel când vine vorba de mașini, cei de la Intel pregătesc multe surprize.

PC-ul nu moare...dar oare se predă?

Ce înseamnă toate astea pentru noi, cei care iubim să ne jucăm în fața monitoarelor noastre, cu o bere rece Beck’s ca să dea savoare? Nu cred că trebuie să ne facem griji, PC-urile nu vor dispărea în viitorul apropiat. Performanțele grafice sunt net superioare oricărei console (ia vedeți cum se vede Witcher 3 pe PS4 și cum se vede pe un PC de ultimă generație) și cererea e în continuare mare. În plus există încă piețe (cum ar fi Europa de Est) unde calculatorul este încă rege.

Cu toate acestea nu putem ignora noile trenduri, iar tehnologia viitorului este aproape printre noi și mi-e teamă că PC-urile vor rămâne în urmă. Lumea vrea experiențe noi, inedite, vor să le trăiască oricând, oriunde. În epoca Internetului, toată lumea vrea să interacționeze cât mai mult, să fie conectată mereu și pentru asta există și vor exista gadgeturi mai potrivite. Avem realitate virtuală și realitatea augmentată nu este nici ea departe. Ca să nu mai zic că pentru gameri este mai ușor să stea comozi în canapele și să se joace pe controler, decât legați de un mouse sau tastatură. Dar există și nostalgici, nu?

Nu trebuie să ne ascundem, iubim PC-ul, dar viitorul ne va aduce tehnologii și gadgeturi din ce în ce mai evoluat, ciudate și mai fascinante. Noi de abia așteptăm această aventură. Voi?

Surse:

https://www.forbes.com 
http://www.bulldozer-vfx.com 
https://newsroom.intel.com/chip-shots 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.