Record Store Day – Ziua Iubitorilor De Vinyl

Nu cred să fie zi din an în care să trăiesc mai puternic cu impresia că viața e-n altă parte, nu la București. Pentru că, din 2007, de când a început nebunia Record Store Day, noi nu prea am pupat așa ceva în România. Dar, întâi să vă spun de ce și-ar putea dori cineva ca Record Store Day să se întâmple și la noi și de ce ar trebui să ne intereseze această sărbătoare.

Ajuns la a 10-a ediție, Record Store Day este un eveniment anual, pornit dintr-o glumă făcută pe un forum de un angajat al lanțului american de magazine de discuri independente Bull Moose, în cadrul unei discuții despre ce s-ar putea face ca să crească vânzările de discuri de vinyl (și de muzică în general), într-un moment în care acestea nu stăteau deloc bine. De la ideea lui, o gașcă de oameni au început un obicei în Statele Unite și l-au răspândit imediat și-n restul lumii: în fiecare an, într-o sâmbătă din aprilie, muzicienii vin să cânte, să stea de vorbă cu fanii, să semneze discuri și să lanseze ediții limitate în magazinele de discuri independente. În fiecare an, Record Store Day are câte un ambasador dintre artiști, rol ocupat în 2017 de St. Vincent.

Așa arată primul email în care s-a vorbit despre Record Store Day:

Dacă de artiști internaționali e mai greu să ne bucurăm la noi în țară de Record Store Day, de discurile lansate special cu această ocazie am putea, în teorie, să avem parte. Dar, iată că la 10 ani de la lansarea obiceiului, acest lucru nu se întâmplă. Artiști ca David Bowie, Foo Fighters, Arctic Monkeys, Bob Dylan, The Doors, The White Stripes, Iggy Pop, toți au lansat în acești ani discuri disponibile exclusiv de Record Store Day și puține dintre ele au ajuns pe rafturile magazinelor din țară. Nu vorbim aici doar despre albume noi, despre remixuri sau singleuri colorate ca să-ți ia ochii, ci și despre re-lansări de discuri rare sau chiar lansări pentru prima dată în acest format a unor albume celebre, pentru care știu oameni care ar plăti și câteva mii de euro. Și chiar ajung să plătească dacă nu-s pe fază și nu cumpără discul dorit direct din magazin, de RSD, la “prima mână”. Asta-i nenorocirea cu Record Store Day. Dacă nu ai acces la magazine cu stocul făcut sau dacă pur și simplu nu ești pe fază în ziua respectivă, riști să dai o avere în caz că-ți dorești neapărat să-ți adaugi la colecție ceva din lista Record Store Day. De menționat și că listele, pe care le puteți vedea aici, sunt diferite pentru SUA și pentru Europa, ceea ce nu face decât să accentueze “criza” unui potențial colecționar de discuri european, care riscă să rămână cu ochii în soare.

I-am luat la întrebări pe cei care se ocupă de magazinele de discuri din București, care, culmea, apar pe lista oficială de magazine participante la Record Store Day. Doar că toți mi-au zis cam același lucru: ei comandă, dar foarte puține și ajung la noi în țară. Și dacă ajung, oricum ajung cu întârziere. Pentru că edițile sunt extrem de limitate și țara noastră nu este considerată o prioritate pentru distribuitori. Dar eu cred că acest lucru se poate schimba.

Ce e de făcut dacă vrei neapărat ceva din aceste liste?

Simplu: apelezi la prieteni. Îi rogi frumos pe prietenii tăi din UK, Belgia, Olanda, Germania sau chiar de peste ocean să meargă sâmbătă, pe 22 aprilie, cât mai de dimineață, să stea la coadă și să se pună pe căutat. Lista magazinelor participante din fiecare țară o găsiți tot pe site-ul RSD.

Ce se-ntâmplă totuși în București de RSD anul ăsta:

La Niche Records, de exemplu, magazin independent de discuri de pe Strada Arcușului din capitală va fi program special, extins (10-20), stocul a fost făcut și sute de discuri vă așteaptă pe rafturi, cu tot cu reduceri speciale.

La Cărturești avem parte de reduceri de 20% la întreaga selecție de discuri de vinyl, în toată rețeaua lor.

La Misbits (pe Făinari), muzica începe la ora 14:00 și va fi atent aleasă de record-selectori de-ai casei. Am primit un pont că pe rafturile de aici veți putea găsi, pe lângă oferta lor obișnuită, câteva lansări speciale marca RSD 2017. Nu-s multe, dar măcar...sunt.

La final vă înșir câteva dintre lansările de anul ăsta peste care merită să pui acul de pick-up. Cu tot cu playlist:

1. The View - Hats Off To the Buskers (10th Anniversary Edition): scoțienii de la The View relansează albumul de debut, exclusiv pentru Record Store Day. Este o ediție limitată, pe disc transparent de 180g, cu model care să aducă aminte de artworkul albumului, clasic pentru explozia indie din anii 2000. E discul pe care puteți găsi uriașe singleuri ca ‘Same Jeans’ și ‘Wasted Little DJs’.

2. The Wombats - The Wombats Proudly Present… This Modern Glitch: Doar 500 de bucăți din acest al doilea album al băieților din Liverpool, pe disc colorat, cu piese ca "Tokyo (Vampires & Wolves)", "Jump into the Fog" sau "Techno Fan", disponibil doar de RSD 2017.

3. Keane - Tear Up This Town Picture Disc: 7" cu piesa de pe soundtrackul filmului „A Monster Calls”, cu imaginea single-ului imprimată pe disc.

4. The Lumineers - Song Seeds: 1500 de bucăți din acest 10” care ne duce prin toate etapele de facere prin care au trecut piesele de pe cel mai recent album Lumineers - “Cleopatra”: ocazie unică să devii intim cu “Angela” și “Long Way From Home”.

5. Placebo ft. David Bowie - Without You I'm Nothing: Prima dată pe vinyl, ‘Without You I’m Nothing’,  singleul Placebo la care au colaborat cu David Bowie. Lansat inițial doar pe CD în 1999, piesa revine anul ăsta pe picture disc. 5000 de bucăți în toată lumea, anticipez să fie una dintre cele mai căutate lansări de RSD 2017.

6. Banks and Steelz - Wild Season (featuring Florence Welch): Simplu, 2800 de bucăți, pe disc de 7”, cu tot cu un B-side la această piesă minunată, colaborare dintre Paul Banks de la Interpol, RZA de la Wu-Tang Clan și Florence de la Florence + The Machine.

7. Bastille - Comfort of Strangers 7”: Piesă nouă de la Bastille.

8. The Cure Greatest Hits: Campania de relansări pe vinyl continuă pentru The Cure, cu două bucăți de Greatest Hits-uri, dintre care unul acustic.

9. Kasabian - You're In Love With A Psycho: Primul single de pe noul album - "For Crying Out Loud", lansat pe 10” ediție limitată.

10. Prince - "Little Red Corvette"/"1999": 7” picture disc cu cele două cunoscute single-uri ale regretatului artist.

11. Jarvis Cocker & Chilly Gonzales - Room 29 LP: Jarvis Cocker de la Pulp face echipă cu Chilly Gonzales pentru un album manifest. De Record Store Day îl găsim împachetat într-o carte de 32 pagini, copertă cu font scris cu bronz, disc colorat și voucher de download digital.

Sunt în total sute de lansări în lista oficială, greu de crezut că nu o să vă regăsiți artistul preferat printre ele. Așa că suntem curioși să vedem ce vă alegeți voi și prin ce metode vă gândiți să intrați în posesia discurilor lansate de Record Store Day 2017. Pentru asta am rezervat secțiunea de comentarii, aici sau pe pagina de Facebook, unde vă aștept cu updateuri, poze și chiar sfaturi. Spor la căutat!

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.