Project Scorpio, salvarea celor de la Microsoft?

1

Dacă ești fan „The Big Bang Theory” și mai ești si gamer pe deasupra (cum să nu fii ?!) atunci sigur ți-ai pus întrebarea existențială la care nici măcar un geniu ca Sheldon n-a găsit răspuns: Playstation sau Xbox ? Fiecare venea cu un set de avantaje dar și de lucruri care te puteau supăra și decizia de multe ori depindea de un detaliu, cât de mic.

După ani de zile în care am deținut și un PS3 și un Xbox 360 pot să spun că mă plasez în tabăra celor de la Sony, însă nu aș putea să vă zic un motiv clar pentru care am preferat Playstation-ul. E mai curând o chestie de feeling, poate că m-au atras mai mult God of War, Last of Us sau Uncharted decât Halo sau Fable. Ori poate că e vorba de performanțele puțin mai bune ale consolei Sony. Ori aspectul mai arătos, ori, ori...

Ideea e că acum am preferat un PS4 și am renunțat la Xbox One. Am regretat decizia ? Nu. Mă va convinge Project Scorpio ? Rămâne de văzut!

Cifrele care dor

Xbox One n-a fost un eșec de marketing pentru cei de la Microsoft, de fapt compania americană a vândut mai multe unități decât reușiseră cu 360, dar chiar și așa distanța față de Sony s-a mărit în ultimii ani. De fapt toate datele apărute în presă arată că PS4 este preferată de gameri și cifrele indică că Sony a vândut un număr dublu de console față de concurență. Această discrepanță nu face cinste celor de la Microsoft.

Această diferență s-a creat și datorită politicii ciudate adoptate de americani atunci când vine vorba de jocuri. Până la urmă, degeaba ai performanțe grafice de excepție sau o consolă stabilă, dacă nu ai ce să te joci. De ce să mă tenteze Xbox One când toate jocurile le pot întâlni și pe PC sau pe Playstation ? Unde sunt titlurile exclusive, cele care te fac să visezi frumos și să pui bani deoparte pentru a-ți achiziționa consola favorită?

Am spus-o și mai sus, eu am ales Sony pentru poveștile minunate din Uncharted sau Last of Us. Și viitorul arată la fel de bine. Anul ăsta am primit Nioh, un joc excelent pe care de abia aștept să îl încerc, vine în curând un nou God of War care arată bestial și Naughty Dog lucrează din greu la un spinoff Uncharted și la continuarea din Last of Us.

Cu ce se laudă Microsoft? Păi, mai cu nimic. Fable nu mai există pentru că Lionhead nu mai există și franciza e în purgatoriu. Scalebound era un titlu care promitea mult și care mă făcuse să strâng deja multe sticle de Beck’s pentru prietenii cu Xbox One pe care să îi „corup” să mă lase să îl joc. Ghinion, Microsoft l-a anulat, inexplicabil. Pot doar să le mulțumesc că mi-au lăsat mai multe beri de savurat. Talk about a silver lining.

Dacă am fi la fotbal am spune că Xbox One a pierdut meciul la scor de neprezentare. Riscul este ca producătorii de jocuri să nu mai considere piața de Xbox relevantă și asta nu e un lucru bun pentru că avem nevoie de concurență. Avem deja titluri importante ca Destiny sau Call of Duty care vin cu un conținut exclusiv pentru Playstation, iar posesorii de Xbox suferă din acest punct de vedere. 

Probabil că si cei de la Microsoft au simțit asta și au reacționat cu Project Scorpio, un upgrade care va transforma practic Xbox One într-o consolă nouă.

Scorpio vine tare din urmă

Și aici cei de la Sony le-au furat startul rivalilor cu al lor PS4 Pro, dar, dacă e să fim sinceri, eu unul nu am fost impresionat de ceea ce am citit și am văzut. Da, jocurile pot rula la rezoluție 4K, dar asta pentru că Sony a apelat la artificii tehnice. Pentru a te bucura de o asemenea experiență trebuie să ai și televizor capabil de asemenea performanțe și nu sunt convins că o asemenea investiție este rentabilă, cel puțin doar pentru PS4 Pro. Dar poate Scorpio te va convinge. 

Microsoft a anunțat specificațiile tehnice ale viitoarei console și la prima vedere Sony are de ce să își facă griji. Când vine vorba de puterea grafică, Scorpio  se apropie mai mult de performanțele unui PC echipat cu Radeon RX 480 de exemplu. Și la memorie diferența este clară: 12GB GDDR5 RAM față de cei 8GB ai PS4 Pro. La procesor nu este o discrepanță mare, 2,3 GHz x86 AMD Jaguar față în față cu 2,1 GHz x86 AMD Jaguar. Asta este mai puțin important, pentru că diferența de memorie și de GPU vor asigura o grafică mai bună și imagini mai clare pentru Scorpio.

În plus, Microsoft ne promite că noua consolă va rula jocurile în rezoluție 4K la 60 fps curați, lucru pe care PS4 Pro nu l-a reușit în totalitate. De asemenea dacă nu ai un televizor 4K nu trebuie să te îngrijorezi, cu Scorpio jocurile vor arăta mai bine decât pe un Xbox One normal. 

Zvonurile anunță și suport VR, neconfirmate încă oficial,  dar în acest moment nu cred că acest aspect este unul vital.Nu putem să judecăm încă o consolă care n-a apărut, dar Scorpio poate fi șansa celor de la Microsoft să revină în cursă. PS4 Pro nu este poate saltul așteptat, dar chiar și asa Playstation este o consolă foarte bună, cu un suport bun, care își face banii (eu unul pot depune mărturie). Scorpio poate reprezenta însă o evoluție, care să ne aducă jocuri de calitate mai mare și titluri mai importante. 

Un lucru este clar: odată cu Scorpio jocurile de consolă intră și ele într-o nouă eră. De acum încolo rezoluția 4K va deveni încet, încet un etalon, calitatea grafică va fi din ce în ce mai mare. Și buzunarul nostru va suferi, dar vorba aceea, obrazul subțire...vă las pe voi să terminați.

Așa că, până atunci, pune niște bere la rece (cum ce bere? Beck’s evident!) și bucură-te de jocul tău favorit, cel puțin până la apariția lui Scorpio, undeva spre sfîrșitul anului. Și nu uita, așteptăm cu interes părerea ta. Te interesează Scorpio ori PS4...sau poate vei rămâne fidel loialului tău PC ? Tu să ne spui...

Sources:

http://www.windowscentral.com
http://www.windowscentral.com 
http://www.pcadvisor.co.uk 
https://pop-byte.com 
Pinterest: The Big Bang Theory

 

 

Acest articol are 1 comentariu. VEZI COMENTARIILE
Alex Ali
Da, sigur, ai uitat sa mentionezi seria Forza Motorsport, Titanfall 1 si 2 de pe XBOX(exclusivitati). Sa nu mai zic de joystickurile de PS4 care iti dau dureri de degete si transforma orice joc in StarWars datorita ledului mare si inutil care reflecta tot timpul din TV.

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.